Četvrtak, 05. ožujka, 2015. Komentiraj

ASP.NET – pregled novosti

ASP.NET – pregled novosti

Puno toga se promijenilo s dolaskom posljednje verzije ASP.NETa. On je značajno redizajniran, a u ovom članku pojasnit ćemo koje to novosti ASP.NET 5 donosi te koji su razlozi za promjene.

U posljednje vrijeme sve češće je korišten izraz moderni web. Moderni web je izraz za web aplikacije prilikom čijeg razvoja je potrebno razmišljati na drugačiji način. Web aplikacije nisu više aplikacije koje se isključivo pokreću korištenjem desktop računala. Danas na tržištu ipak glavnu riječ vode mobilni uređaji i tablet računala. Prilikom razvoja web aplikacija stoga moramo razmišljati o tome kako će naša aplikacija izgledati na uređajima koji imaju manje zaslone. Nadalje, aplikacije koje razvijamo moraju biti pripremljene za izvršavanje u oblaku jer cloud computing  više nije budućnost nego dugo očekivana sadašnjost. Microsoft je po ovom pitanju napravio niz promjena, kako sa samom platformom tako i sa Visual Studiom. Visual Studio podržava sve standarde modernog weba kao što su HTML5 ili CSS3, te sve poznatije klijentske frameworke, kao što je na primjer AngularJS. Kada već spominjemo novosti po pitanju razvojnog alata, recimo još samo da su u Microsoftu odlučili skratiti ili u potpunosti ukloniti vrijeme potrebno da se promjene napravljene u Visual Studiu prikažu na zaslonu vašeg preglednika. No, prijeđimo sada na novosti koje ASP.NET 5 donosi da vidimo što je novoga za web developere.

ASP.NET vNext start page

Zašto je došlo do redizajna?

Microsoft je uvidio jednu vrlo važnu stvar. Do sada je kompletni .NET framework dolazio kao jedna samostalna instalacija. Svakom novom verzijom .NET je imao sve više i više mogućnosti, no rijetko kad se događalo da se neka od mogućnosti ukloni. Na taj način framework je imao konstantan rast, a aplikacije koje su razvijane na .NET frameworku koristile su samo dio tih mogućnosti. Svakom novom promjenom jedne od tehnologija na frameworku dobivali ste obavijest kako je potrebno napraviti nadogradnju. U ovom trenutku je dolazilo do problema jer je trebalo donijeti odluku, želite li svoj server, koji je stabilno radio na postojećoj verziji frameworka, nadograditi i tako možda narušiti vladanje ili ćete ignorirati obavijest i nadati se kako zapravo ne koristite tehnologiju koja se ovom nadogradnjom popravlja. ASP.NET 5 daje vam mogućnost izbora jednog od tri runtimea koji želite koristiti. Full .NET CLR je standardni runtime za projekte u Visual Studiu te vam omogućava kompletan API set. Core CLR je u potpunosti modularan runtime za ASP.NET 5 projekte. Ovaj CLR je „razbijen“ u komponente pa možete koristiti samo one značajke koje su vam potrebne. Komponente se dodaju kroz NuGet (većini, vjerujem, poznata stvar, a za one koji ne znaju – više informacija je na https://www.nuget.org/). Na ovaj način Microsoft nije postigao samo to da nama, razvojnim inženjerima, da mogućnost koje ćemo komponente koristiti, već je osigurao i brže nadogradnje pojedinih komponenti, budući da komponente ne zavise jedna o drugoj. Treći CLR jest Cross-Platform CLR. Microsoft će objaviti runtime za pokretanje između različiti platformi za Linux i Mac OS X. Kada bude objavljen, ovaj runtime omogućit će razvijanje i pokretanje .NET aplikacija na Macu ili Linuxu. Microsoft je odlučio krenuti s open-source načinom razmišljanja prije dvije godine. Međutim, ASP.NET 5 je prva Microsoft tehnologija koja je open-source od samog početka.

.NET in devices and services

Novosti koje donosi ASP.NET 5

Prije svega, treba napomenuti kako je ASP.NET 5 optimiziran i prilagođen za korištenje svih mogućnosti koje cloud pruža. Budući da nam sada ASP.NET dopušta da koristimo verziju .NET frameworka koju želimo i s mogućnostima koje mi želimo, .NET framework se implementira zajedno s aplikacijom. Na ovaj način možemo na istom serveru pokretati aplikacije koje koriste različite verzije .NET frameworka i odvojeno ih nadograđivati. Nadalje, u Microsoftu su mislili i na same razvojne inženjere, tako da su unaprijedili iskustvo rada s ASP.NET frameworkom. Sad je moguće promijeniti kôd aplikacije, spremiti promjene i jednostavno samo osvježiti stranicu u pregledniku, bez potrebe da se cijela aplikacija ponovo builda. ASP.NET 5 projekti imaju datoteku project.json gdje su pohranjene sve zavisnosti o drugim komponentama, što omogućava jednostavnije otvaranje ASP.NET 5 projekata izvan Visual Studia pa je čak moguće i raditi izmjene projekata u oblaku. Jedna vrlo zanimljiva promjena za sve razvojne inženjere jest ta da su ASP.NET MVC i Web API sada spojeni u jedan programski model. Sada imamo jedinstveni binding za controllere, routing  i modele. Na primjer, sada unutar jednog controllera možemo vraćati i MVC View i formatirani Web API odgovor. Vjerujem da će većina razvojnih inženjera koji razvijaju backend aplikacije podržati ove promjene budući da je razvijanje RESTful API backenda postalo gotovo nužno potrebno. Činjenica da sada imamo sve na jednom mjestu čini .NET framework još jednostavnijim za korištenje i razvijanje kompletnog backenda aplikacije.

ASP.NET vNext

Novosti koje donosi iduća generacija ASP.NETa svakako predstavlja jedan veći zaokret .NET frameworka. Također, prvi puta Microsoft je „otvorio“ jednu tehnologiju od samog početka a svi mi možemo doprinijeti razvoju platforme. Novosti vezane uz .NET u open-source svijetu možete pratiti na www.dotnetfoundation.org/. Buduća izdanja i nadogradnje ove platforme, sigurni smo, donose još mnogo dobrih vijesti, tako da nam ne preostaje ništa drugo nego osluškivati vijesti iz Microsofta.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics