Petak, 04. travnja, 2014. Komentiraj

Dejan Lugonja, Festomat – intervju

Dejan Lugonja, Festomat – intervju

Ljudski život iz dana u dan postaje sve lakši zahvaljujući jednoj bitnoj karici tehnologije – inovacijama. Sve više startup tvrtki oslanja se na inovativnost kao na temeljnu pokretačku silu svog poslovanja te u sinergiji s tehnologijom čini svakodnevne radnje lakšim, bržim i jednostavnijim. Veliko je priznanje u današnjem svijetu punom novih ideja pronaći i osmisliti nešto što će mnogima olakšati posao, kao što je za rukom pošlo tvrtki Festomat.

Možete li nam reći nešto više o Festomatu? Kako ste došli do ovako inovativne ideje?

Festomat je krajem 2012. u Kaliforniji pokrenulo četvero prijatelja iz Hrvatske koji su do inicijalne ideje došli iz vlastite frustracije dok su i sami nepotrebno dugo čekali na ulazak na festivale i razna događanja u zemlji i svijetu. Od prve verzije proizvoda koja je omogućavala kontrolu ulaska, organizatori su nas zasipali zahtjevima za naprednu analitiku, nagradne igre i beskontaktno plaćanje pa smo sredinom 2013. odlučili proširiti svoju osnovnu uslugu. Trenutno radimo na rješenju koje će omogućiti organizatorima provjeru autentičnosti ulaznica na licu mjesta, a posjetiteljima jednostavnije plaćanje usluga koje konzumiraju.

Mediji nas često prikazuju kao izumitelje inteligentnog čipa koji će zamijeniti trenutne ulaznice. NFC tehnologija koristi se u industriji posljednjih 10-tak godina. Mi smo samo iskoristili njezinu praktičnost te joj našli novu primjenu u industriji konferencija i festivala. NFC ulaznice odlična su nadopuna trenutnim papirnatim ulaznicama, ali ne očekujemo da će papirnate ulaznice s tržišta nestati preko noći.

Zapravo, nije bitna tehnologija i način izrade, već dodatne prednosti koje nova tehnologija donosi u odnosu na trenutno dostupna rješenja (papirnate ulaznice i bar kodovi). Festomat je razvio složen sustav dojave i analitike koja se odvija u stvarnom vremenu dok vi kao sudionik nesmetano uživate u uslugama konferencije. Istovremeno organizatoru nudimo integriranu uslugu na višoj razini, donosimo nove izvore prihoda i optimiziramo mu troškove.

Recite nam nešto o NFC čipu te načinu na koji sustav funkcionira?

U svakoj sportskoj, glazbenoj ili konferencijskoj Festomat ulaznici nalazi se ugrađeni minijaturni NFC čip. Takve se posjetiteljske ulaznice očitavaju pametnim NFC telefonima, a sustav provjeru izvršava potpuno automatski.

Osim Festomat ulaznica standardnih veličina, organizatori se mogu odlučiti za jednokratne i višednevne narukvice, akreditacije, vizitke, naljepnice ili bilo koju drugu formu. Kako su NFC čipovi izuzetno malih dimenzija nije nužno pridržavati se formata koji vrijede za obične ulaznice. Osim toga, za razliku od običnih ulaznica (koje se najčešće oslanjaju na vodene žigove ili holograme za zaštitu od krivotvorenja) naša tehnologija omogućuje daleko naprednije i pouzdanije mehanizme zaštite.

Na WinDaysima sam čip nalazi se u vašoj akreditaciji pa je bitno da ju stalno imate uz sebe.

Koje prednosti donosite organizatorima i posjetiteljima događanja?

Festomat_provjeraOd Festomata najviše koristi imaju upravo organizatori s velikim brojem posjetitelja jer značajno skraćuje vrijeme ulaska i osigurava provjeru autentičnosti ulaznice putem višestrukih zaštitnih mehanizama. Procjenjuje se da na pojedinim događanjima postotak krivotvorenih ulaznica doseže i visokih 16%. Nije važno organizirate li tehnološku konferenciju s nekoliko stotina posjetitelja ili glazbeni festival na kojem će ih biti nekoliko desetaka tisuća. Sustav omogućuje provjeru ulaznice u samo 0.17 sek s optimiziranom mrežnom infrastrukturom, što u praksi znači da je po jednom NFC uređaju moguće provjeriti i propustiti oko 1500 ulaznica unutar sat vremena. Cijeli sustav je dizajniran tako da je maksimalno skalabilan te da broj sudionika ne utječe na performanse cjelokupnog sustava.

NFC čip je samo mehanizam koji služi za identifikaciju sudionika. Na temelju čipa omogućujemo složeno praćenje korisnikovih aktivnosti i gdje se trenutno nalazi. Ovisno o poslovnoj logici organizatora povezujemo statistiku s njegovim sustavom, a podatke mu isporučujemo i prezentiramo u formi koja ne uključuje osobne podatke sudionika. Organizatorima možemo u svakom trenutku omogućiti provjeru protočnosti pojedinih ulaza i trenutni broj posjetitelja na cijelom eventu. Dodatno nudimo mogućnost interakcije sa sudionicima kroz nagradne igre na samom događanju.

Prednost za sudionike je da svoje vrijeme neće provoditi na ulasku i u redovima već u prostoru gdje se događaj odvija. U interesu je organizatora da se posjetitelji mogu brzo i nesmetano okrijepiti te kupiti hranu i piće bez previše čekanja i komplikacija. Trenutno smo naš sustav proširili s mogućnošću beskontaktnog plaćanja unutar festivalskog prostora, a uskoro ćemo sudionicima omogućiti plaćanje usluga i prije samog eventa.

Pored brojnih svjetskih referenci, ove godine ste i na WinDaysima te pratite akreditacije i ulaske sudionika. Zašto Microsoft?

S Microsoftom smo od samih početaka. Svi Festomatovci zagriženi su Microsoft fanovi, razvojni programeri na Microsoft tehnologijama, MCT predavači i Nokia entuzijasti. Od početka koristimo Office365 za interne potrebe, sav programski kod migrirali smo na Azure, a softversko rješenje prilagodili smo Windows Phone 8 uređajima.

Naše aktivnosti zamijetio je Microsoft U.S. i Nokia Canada koji su nam ponudili svoju pomoć te nam zajednički osigurali NFC Lumia uređaje i opremili štand u San Franciscu. Našom uslugom privukli smo i samog Davida Sacksa (prodao Microsoftu Yammer za 1,2 bilijuna USD) koji nas je pozvao na sastanak te nam udijelio niz korisnih savjeta oko Go-To-Market strategije i razvoja konkurentnog proizvoda. WinDays konferencija za nas znači biti prisutan na najvećoj IT konferenciji u regiji, a istovremeno se osjećati kao kod kuće. Festomatovci su emotivno vezani uz WinDayse.

Što mislite kako će inovacije i tehnologija utjecati na budućnost vašeg posla?

Naš tim učestalo prati događanja na svjetskoj sceni, posjećuje tematske konferencije i testira nove tehnologije koje su tek u dolasku. Svjesni smo da je za uspjeh bitna brzina izlaska novih i inovativnih rješenja na svjetsko tržište, ali i spremnost da se u svakom trenutku preispitaju trenutni načini rješavanja nekog problema. Tehnologija i okolina neprekidno se mijenjaju, a rješenja koje Festomat nudi moraju biti u stalnoj sinergiji s promjenama i standardima struke.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics