Petak, 19. travnja, 2013. Komentiraj

Dynamics AX, CRM, NAV

Dynamics AX, CRM, NAV

Nakon što smo novi Office obradili iz svih kutova te puno toga napisali o Office 365 rješenju, vrijeme je došlo i za rješenja za planiranje resursa za srednja i velika poduzeća. Radi se o obitelji ERP rješenja koja u Microsoftovoj verziji dolazi pod nazivom Microsoft Dynamics.

Što je ERP? Kratica ERP označava Enterprise resource planning odnosno sustav za planiranje korištenja resursa. Microsoft Dynamics ERP omogućava poduzećima svih veličina lako upravljanje cijelom organizacijom uključujući upravljanje lancem nabave, ljudskim resursima, financijama i projektima. Zbog toga što ovo rješenje prožima sve sustava jedne organizacije ono je u mogućnosti pružiti uvid u prostor za poboljšanje poslovanja, pomoći pri rezanju troškova ili čak ukazati na mjesta za nova investiranja.

Dynamics obitelj sastoji se od tri rješenja – AX, CRM, NAV

Microsoft Dynamics AX

AX je poslovno rješenje namijenjeno srednjim i velikim poduzećima koje podržava poslovne procese specifične za pojedine industrije zajedno sa sveobuhvatnom jezgrom ERP funkcionalnosti za upravljanje financijama i ljudskim resursima te lancem nabave.

Sustav je pretežito namijenjen za pet industrijskih grana: manufaktura, distribucija, prodaja, uslužni i javni sektor.

Budući da je baziran na provjerenim Microsoftovim tehnologijama vrlo je dobro prihvaćen od strane korisnika te se iznimno lako integrira u sustav. Skalabilnost sustava čini ga odličnim rješenjem za sve oblike i veličine poduzeća.

Iako se sve seli u oblak AX još uvijek nije doživio tu čast tako da trenutno najbliže tome je korištenje rješenja koje je smješteno u podatkovnim centrima Microsoftovih partnerski poduzeća.

Microsoft Dynamics CRM

Sustav za upravljanje odnosima s kupcima, ali i više od toga. Organizacijom i automatizacijom poslovnih procesa koja njeguje odnos s korisnikom/kupcem te potiče njegovu vjernost i zadovoljstvo CRM smanjuje troškove i povećava profitabilnost poslovanja.

Ovo rješenje usmjereno je na prodajni, marketinški te uslužni sektor u kojemu omogućava cjelovit pogled svakog kupca omogućavajući zaposlenicima donošenje bržih i upućenijih odluka. Kako bi informacije o kupcima bile što točnije Dynamics CRM prati trendove modernog poslovanja te omogućava integraciju s Facebookom, Twitterom i drugim društvenim mrežama.

Za razliku od AX-a, CRM je u potpunosti napravio tranziciju u oblak, što i nije neka novost s obzirom da je, za većinu korisnika, oduvijek riječ o browser-based aplikaciji.

Microsoft Dynamics NAV

NAV je sustav za upravljanjem lancem nabave i dio je ERP sustava. Namijenjen je malim i srednjim poduzećima i omogućuje im potpunu kontrolu glavnih poslovnih procesa, savršeno precizno upravljanje lancem nabave te uvid u podatke koji zaposlenicima treba za obavljanje posla na najvišem nivou.

Osim upravljanja nabavom, NAV malim i srednjim poduzećima može poslužiti kao cjelokupno ERP rješenje asistirajući im u financijama, upravljanju odnosima s kupcima te pri analiziranju prikupljenih podataka.

Baziran je na Microsoft Office sučelju te je svim korisnicima poznat. Ova činjenica omogućava brzu i bezbolnu tranziciju na sustav za sve korisnike(kao i AX) što mu daje prednost pred ostalim rješenjima. Osim toga cijelo rješenje prekraja se za svakog korisnika te se ono prilagođava potrebama svakog zasebnog poduzeća kako bi što bolje pratilo njegove vlastite procese.

Sustav se nalazi i u oblaku i lokalno tako da je moguće korištenje u svim okolnostima – na poslu, kod kuće, na terenu. Budući da je orijentiran ka malim i srednjim poduzećima mogućnost korištenja usluge u oblaku uvelike smanjuje trošak prijelaza na sustav.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics