Srijeda, 06. veljače, 2013. Komentiraj

Intervju – Bruno Kovačić, Axilis d.o.o.

Intervju – Bruno Kovačić, Axilis d.o.o.

Axilis d.o.o. je poduzeće osnovano 2011. godine udruživanjem nekoliko programera koji su već ranije surađivali na raznim projektima. Pričali smo s Brunom Kovačićem, direktorom tog malog ali uspješnog poduzeća.

Tko je Bruno Kovačić?

Bruno je od malih nogu bio usmjeren prema informatici. Prvi rezultati počeli su se javljati već za vrijeme osnovne škole kada je krenuo sudjelovati na informatičkim natjecanjima i ostvarivati zapažene rezultate. Upisom u zagrebačku XV. gimnaziju nastavio je s utvrđivanjem svog zamišljenog puta. Prva mjesta na državnim natjecanjima iz informatike postala su uobičajena i dovela su do sudjelovanja na natjecanju u Americi 3 godine za redom, gdje je kao član tima osvajao prva i druga mjesta. Nakon gimnazije logičan je bio upis na FER.

Za vrijeme studiranja  Bruno je radio honorarne poslove za razna poduzeća te povremeno držao predavanja na konferencijama (WinDays, Advanced technology day, MobilityDay ) i korisničkim grupama u okviru Microsoft zajednice. Po završetku fakulteta otvara poduzeće što je oduvijek i bio njegov planirani i željeni karijerni cilj.

Axilis d.o.o. – Čime se bavite?

„U početku smo se uglavnom bavili razvojem web aplikacija, a danas smo najviše fokusirani na razvoj Windows Azure aplikacija. Međutim, uvijek nastojimo biti među pionirima novih tehnologija“ ukratko nam je pojasnio Bruno. Sukladno gore navedenoj želji za novim tehnologijama Axilis je aktivno uključen u razvoj aplikacija za Windows Phone sustav (Peludna prognoza za plivazdravlje.hr, CroVijesti, Zagreb prijevoz) te za Windows 8 operacijski sustav (Konzum online, CroVijesti) od samih početaka tih platformi.

Osim izrade aplikacija, Axilis se bavi i konzaltingom klijenata te custom developmentom za klijente. Uz sve ovo „uvijek pokušavamo razvijati i neke svoje proizvode kao što su Placeberry.com, CroVijesti i slične“.

Pričajući o klijentima Bruno nikako nije mogao navesti one najvažnije jer smatraju kako su im svi klijenti jednako važni. Surađuju s različitim poduzećima iz regije kao što su Pliva, Konzum, King ICT, Microsoft te mnogi drugi. Od stranih klijenata tu su Hutchinson 3g, TelAPI i GoodCaseApps.

Financijska kriza je svugdje oko nas

Iako svi pričaju o krizi i recesiji Bruno kaže kako njih to ne smeta. „Počeli smo raditi usred krize tako da za druge okolnosti na tržištu niti ne znamo. Osobno sam uvjeren da je financijska kriza s jedne strane prilika. IT može pridonijeti produktivnosti poduzeća optimizirajući i poboljšavajući njihove poslovne procese, što je naročito bitno u vrijeme recesije“. Zbog navedenog, Bruno smatra kako u IT sektoru čak i u vrijeme krize ne nedostaje posla.

BizSpark program

BizSpark program je Microsoftov program pomoći za softverske start-upe kroz koji im se omogućuje pristup alatima za razvoj softvera te ih se povezuje s ključnim igračima u industriji. Od osnutka, Axilis je član programa. Bruno navodi kako im je „uz besplatnu MSDN pretplatu koja zaista puno znači mladoj firmi, Microsoft puno pomogao povezujući nas s mnogo partnera i otvarajući nam vrata prema nekim klijentima“. Smatra također kako je networking ostvaren u sklopu partnerskog programa izuzetno vrijedan.

Rad sa stranim klijentima

Za razliku od domaćih, Bruno smatra kako je kod stranih klijenata puno teže ostvariti povjerenje „dok ne stvorite kvalitetne inozemne reference“. Smatra također kako reputacija države dosta utječe na dojam poduzeća te da informacije o nestabilnosti države utječu na klijenta prilikom odabira s kim žele raditi. Duboko uvjeren u promjenu na bolje Bruno nam priča o udruženju izvoznika – „Udruženja poput CISEX-a su vrlo bitna u procesu povećanja konkurentnosti na inozemnim tržištima i za sada rade odličan posao koji će sigurno polučiti rezultate u budućnosti.

Iskustvo s WinDays konferencije

Više godina za redom Bruno je sudionik konferencije. Za vrijeme studiranja je radio na organizaciji konferencije a od 2011. na njoj sudjeluje kao predavač. Smatra kako je za sve članove IT sektora posjet ovoj konferenciji važan, što osobno što poslovno. „U našem poslu je dobar networking neophodan za uspješan razvoj poduzeća, a s obzirom da su WinDaysi daleko najveća konferencija ovog tipa u Hrvatskoj, to je idealan način za upoznati buduće partnere i klijente. Konkretno, poznanstva s WinDaysa su nam već više puta rezultirala poslovnim prilikama“.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics