Četvrtak, 19. ožujka, 2015. Komentiraj

Intervju s Anom Roje Ivančić

Intervju s Anom Roje Ivančić

Razgovarali smo s Anom Roje Ivančić, dugogodišnjom WinDays predavačicom i tehničkom konzultanticom za Visual Studio Application Lifecycle Management (ALM) i Team Foundation Server (TFS) platformu.

1. Ukratko o vama – kako je započela vaša karijera u IT-u?

Nakon završenog studija matematike i računarstva na PMFu u Zagrebu, zaposlila sam se kao C++ programer u Ekobitu, gdje su me odmah bacili u vatru ozbiljnih softverskih projekata, što sam tada upravo i željela. U prvih nekoliko godina sam se prošetala kroz različite tehnologije i projekte, a usput sam otkrila nove interese prema upravljanju projekatima, aspektu organizacije rada i upotrebi metodologija u procesu razvoja softvera, izazovima kolaboracije i podršci u vidu integriranih alata. Prvom prilikom sam prihvatila poziciju voditelja projekta u suradnji sa stranim partnerima, i to na prvom hrvatskom agilnom distribuiranom projektu u potpunosti podržanom Application Lifecycle Managemant (ALM) alatima. Od te 2004. godine nadalje se s kolegom Ognjenom Bajićem intenzivno bavim ALM praksama baziranim na Microsoft Team Foundation Serveru (TFS) i Visual Studio paleti alata. To uključuje sve aspekte procesa razvoja softvera kao cjeline, sve njegove faze i razvojne role, te sve alate koje razvojni tim koristi da bi pretočio inicijalni korisnički zahtjev u softver, koji ne samo da radi, nego je u roku isporučen zadovoljnom korisniku. Kolega i ja danas jedini u široj regiji promoviramo Microsoft ALM okruženje, što podrazumijeva planiranje, instalaciju, integraciju i prilagodbu okruženja potrebama korisnika, te edukaciju i dugoročno savjetovanje razvojnih timova različitih veličina.

2. Kada ste počeli predavati na tehnološkim konferencijama? Kako je iskustvo predavača utjecalo na vašu karijeru?

Svoje prvo predavanje sam održala na WinDaysima 2003. godine, čime je započeo moj angažman redovitog predavača na raznim tehničkim konferencijama. Osim više-manje redovitog angažmana na Windaysima, pogotovo posljednjih godina na području ALM-a, predavala sam na Microsoftovim Advanced Developer Daysima i ALM Daysima, Ekobitovoj DevAreni i slovenskoj Microsoft NT Konferenci. Ovakvo višegodišnje iskustvo predavača mi uvelike pomaže u poslu konzultanta za ALM tehnologije kojim se sada bavim. Držanjem predavanja, ali i samim sudjelovanjem na konferencijama, stječem brojna poslovna poznanstava, ostvarujem status priznatog stručnjaka na području kojim se bavim, te trajno imam priliku biti u toku s najnovijim tehnologijama, alatima i praksama. Odabir teme, priprema i uvježbavanje predavanja i demonstracija, postizanje ravnoteže između sadržaja i raspoloživog trajanja predavanja, odgovaranje na pitanja, sve su to aktivnosti kojima razvijam vještine ključne za svoj  posao, poput sistematičnosti, snalažljivosti, rječitost, preciznosti i sl.

3. Jedno od vaših predavanja na ovogodišnjim WinDaysima se dotiče problematike nedostatka suradnje razvojnog i IT operations odjela pri razvoju i isporuci softvera. Možete li nam dati kratak uvod u predavanje?

Redovito viđamo kako suradnja između razvojnog odjela, koji razvija softver, i IT odjela operative, koji taj softver isporučuje i održava, predstavlja kamen spoticanja u cjelokupnom procesu razvoja softvera. Ključne informacije se „gube u prijevodu“ , često su nejasne granice zaduženja i odgovornosti među odjelima, a i da ne spominjemo zajedničko planiranje projektnih zadataka. Predavanje se bavi takozvanim DevOps praksama, koje donose rješenje navedenih problema. Riječ je o načinu rada, kulturi suradnje i integriranih alata koji inzistiraju na komunikaciji, kolaboraciji i integraciji razvoja i IT operative, a sve s ciljem uspostavljanja procesa česte automatske isporuke softvera visoke kvalitete. Predstaviti ćemo Release Management alat iz Visual Studio ALM portfelja koji donosi sve potrebno za uspostavljanje automatiziranog procesa isporuke, čime se osigurava brza, pouzdana i ponovljiva isporuka novih verzija softvera, kada god vam je to potrebno. Nizom demonstracija ćemo pokazati kako funkcionira isporuka uz on-prem alate iz Team Foundation Servera ili online alate koji su dio Visual Studio Online, i time prenijeti sudionicima znanje nužno za uvođenje automatizirane isporuke i u njihov razvojni proces.

4. Koja je tema vašeg drugog predavanja u Umagu i kojoj je publici ono namijenjeno?

Drugo predavanje se bavi usporedbom dviju danas dostupnih varijanti Team Foundation Servera: standardnim lokalnim on-prem TFS serverom i online verzijom TFS servera, takozvanim Visual Studio Online (VS Online). Lokalni TFS server je stabilno serversko okruženje koje je dostupno dugi niz godina i u potpunosti je pod kontrolom korisnika, dok je VS Online nova Microsoftova usluga dostupna u oblaku. I jedan i drugi imaju svojih prednosti i mana, pa ćemo se na predavanju pozabaviti pregledom dostupne funkcionalnosti obje varijante, kao i karakteristikama instalacije, održavanja, prilagodbe i nadogradnje. Cilj nam je diskutirati o kriterijima kada treba “ostati kod kuće”, kada se treba “preseliti u oblak”, ali i kada je oportuno “sjediti na dvije stolice”. Smatram da je predavanje zanimljivo za sve sudionike koji već imaju iskustva s TFS-om, kao i za one koji su potpuno novi na tom području, a posebno za manje timove koji žele započeti raditi s TFS-om na najjednostavniji i najbrži mogući način.

5. Za kraj, kako komentirate ovogodišnji WinDays15 Technology program?

Microsoft namjerava, kao i svake godine, predstaviti najnovije tehnološke trendove, pa vidim da će biti riječi o novim Windowsima, mobilnom razvoju, uslugama u oblaku i novim programskim platformama. Uz to se naravno može dovoljno čuti i o uvijek aktualnim temama poput .NET-a, BI-a ili IT sigurnosti. Znam da su predavanja pažljivo birana i da ih drže sve redom priznati predavači, i sigurna sam da će sudionici konferencije pronaći kvalitetna predavanja u svojoj sferi interesa ali i šire. Posebno mi je drago vidjeti da iz godine u godinu gostuje sve više istaknutih stranih predavača, što konferenciji daje poseban značaj. Na temu ALM-a i upravljanja projektima se osim gore spomenutih tema, može čuti o Application Insights dijagnostici, procesu isporuke (Release Management), popularnom Git verzioniranju kôda, te Scrumu-u i upravljanju projektima u oblaku.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics