Utorak, 25. veljače, 2014. Komentiraj

Intervju s Draženom Oreščaninom

Intervju s Draženom Oreščaninom

Dražen Oreščanin, suosnivač tvrtke Poslovna inteligencija i predsjednik udruge CISEx, razgovarao je s nama o vlastitom poslovnom razvoju, CISEx-u te o poduzetništvu općenito. U nastavku pročitajte što nam je Dražen sve zanimljivo rekao.

Možete li se ukratko predstaviti i reći našim čitateljima tko je Dražen Oreščanin?

To sam ja :) U najboljim sam godinama, na pola puta između 40 i 50, sretno oženjen i otac jedne mlade djevojke. U slobodno vrijeme bavim se biciklizmom, a po struci sam FER-ovac. Od 2002. godine sam suosnivač i partner u poduzeću Poslovna inteligencija, koje se bavi implementacijom analitičkih sustava i razvojem softverskih rješenja u području analize podataka. Od listopada sam u Upravnom odboru udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, a prvi period od šest mjeseci sam i predsjednik Udruge.

Kako je tekao Vaš profesionalni razvoj?

Nakon diplome, na početku karijere, skoro osam godina sam proveo radeći u bankama, gdje sam se prije skoro dvadesetak godina počeo baviti područjem poslovne analitike. Nakon toga sam dvije godine proveo u Agrokoru na mjestu pomoćnika direktora Odjela informatike, gdje sam zaista puno naučio o upravljanju složenim informacijskim sustavima, te o poslovnim procesima u području proizvodnje i prodaje. Nakon toga smo moja supruga Anita, kolegica Lidija Karaga i ja krenuli u poduzetničke vode i tako je nastala Poslovna inteligencija. U početku, dok je tvrtka bila još mala, puno sam radio na projektima za naše korisnike, a kako je tvrtka rasla, sve više sam se bavio strategijom i razvojem tvrtke, a sve manje radom na projektima. U međuvremenu sam i magistrirao i počeo predavati na Visokoj školi za računarstvo i na VERN’u predmete iz područja poslovne inteligencije, a već godinama pišem tekstove i kolumne za Mrežu i druge časopise, IT portale i blog Poslovne inteligencije. Na WinDaysima sam ja mislim prvo predavanje držao 2003. godine, nekoliko godina sam bio u „inventaru“ predavača, ali zadnjih godina WinDays predavanja su preuzeli mlađi kolege iz firme.

Recite nam nešto više o udruzi CISEx, kako je uopće došlo do ideje da se udruga osnuje? Što je najveća vrijednost koju članovi jedne takve udruge imaju?

CISExCISEx je udruga koja okuplja hrvatske tvrtke koje se bave izvozom softvera i IT rješenja i usluga, te sve tvrtke i fizičke osobe koji takav izvoz podržavaju i koji u tom procesu sudjeluju, poput obrazovnih institucija, financijskih i poslovnih savjetnika i medija. Idejni pokretač udruge je Goran Radić, a udruga je nastala od LinkedIn grupe preko koje su se mnogi budući članovi Udruge upoznali i počeli razmjenjivati iskustva. Tako je i nastala ideja osnivanja Udruge, koja sada postoji već tri godine. Udruga ima preko 180 članova od kojih su preko 140 tvrtke. Ukupno članice zapošljavaju preko 1300 ljudi i ostvaruju godišnji prihod od 1,3 milijarde kuna i 300 milijuna kuna izvoza.

Velika vrijednost za članove Udruge je ostvarivanje kontakata, upoznavanje i razmjena iskustava s drugim članovima. Tvrtka od desetak zaposlenika iz Splita koja se bavi jednim područjem bez Udruge sigurno ne bi imala kontakt s tvrtkom iz Osijeka koja se bavi nekim drugim područjem. Kroz širenje mreže kontakata i poznanstava, šire se ideje i suradnja za potencijalne zajedničke aktivnosti i poslove. Također, mnogo je većih i „iskusnijih“ tvrtki koje će vrlo rado podijeliti znanja s mlađim kolegama.

Koji su najveći problemi unutar industrije na koje proizvođači softvera nailaze?

Problema i izazova ima puno. Najvažnije je naravno osmisliti, proizvesti, prodati i naplatiti proizvod ili uslugu na nekom od izvoznih tržišta. Treba poznavati razna tržišta, razne potrebe, razne zakone. Također, budući da smo svi registrirani u Hrvatskoj i da imamo razvoj i proizvodnju u Hrvatskoj, potrebno je poznavati i poštivati sve propise u Hrvatskoj. Naravno, uvijek je prisutan problem financiranja razvoja i nastupa na tržištu. Pokušavamo u konstruktivnom dijalogu s državnim institucijama poboljšati poslovni okvir u kojem se nalazimo, promovirati softversku industriju kao industriju budućnosti, kako bi se više mladih odlučivalo za studij informatike.

Imate li savjet za poduzetnike koji se bave razvojem softvera? Kako da budu što uspješniji u svom poslu?

Pa svakako bih im savjetovao da se učlane u CISEx, ako već nisu članovi. Naše članice su uspješne tvrtke, možda je zarazno :) Šalim se, naravno…  Treba imati dobru ideju i viziju, kvalitetan poslovni model i uložiti puno vremena, rada, truda i entuzijazma. Trebate voljeti to što radite i zabavljati se dok to radite. Pitajte za savjet starije kolege iz CISEx-a koji su taj proces već prošli ako niste sigurno što napraviti i kuda krenuti. Ne vjerujte u bajke – ništa ne nastaje preko noći, a pogotovo ne na tržištu poput našega koje je van svih velikih i bitnih svjetskih financijskih tokova i trendova u IT industriji. S druge strane, ako preživite nekoliko godina na hrvatskom tržištu, poslovati bilo gdje drugdje u svijetu će vam biti vrlo jednostavno.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics