Petak, 01. veljače, 2013. Komentiraj

Intervju s Franom Borozanom

Intervju s Franom Borozanom

U razgovoru s Franom Borozanom iz tvrtke Acceleratio saznali smo priču o njegovom zaplovljavanju u poduzetničke vode, poslovanju baziranom na Microsoftovim tehnologijama, iskustvima sa zapošljavanjem mladih, a dobili smo i neke korisne savjete.

Frane Borozan, suvlasnik tvrtke Acceleratio ispričao nam je kako su protekli njegovi poslovni počeci.  Zajedno s kolegom Tonijem Frankolom odlučio je napraviti svoj proizvod iz područja u kojem su specijalizirani. U početku je to bio Terminal Services Log za Remote Desktop Servise, a istu priču je nastavio Documentation Toolkit for Microsoft SharePoint. SPDocKit je alat nastao kao rezultat čiste lijenosti, a razlog je bio taj da je nakon svakog projekta potrebno isporučiti dokumentaciju klijentu. Kako Frane u šali kaže: “Kako imamo dalmatinske krvi i to s vremenom postane dosadan posao odlučili smo napraviti alat koji će ubrzati odnosno automatizirati cijelu priču i tako je nastao tool za SharePoint.” Ideje za alate koje razvijaju dolaze iz poslovne potrebe te interakcije s njihovim korisnicima gdje uvijek uvide nekakvu nišu koju nastoje pokriti svojim proizvodima.

Odabir tehnologije

Na pitanje zašto baš Microsoftova tehnologija Frane odgovara sljedeće: “Odgovor na pitanje je relativno jednostavan. Naši alati su add-on za Microsoft proizvode. Trenutno smo fokusirani na Microsoft iz razloga što je to tehnologija koju najbolje poznajemo te nije prekomplicirano naučiti nove Microsoft tehnologije. Cijeli naš postojeći kod je relativno portabilan te nam je dosta jednostavno započinjati nove projekte koji imaju veze s Windows serverom ili klijentom te SharePoint sustavom. U priču još kao dodatni faktor ulazi i jednostavna stvar biznisa, prodati nešto za Microsoft je puno lakše nego prodati nešto za druge platforme na kojima još uvijek nema ozbiljnijih poslužiteljskih programa te će vjerojatno i u dogledno vrijeme naša primarna platforma ostati Microsoft Windows i SharePoint.”

Izvan granica Hrvatske

U Hrvatskoj radimo samo konzultantske usluge no nastojimo smanjiti opseg takvog posla te se 100% fokusirati na proizvodnju i izvoz software-a. Naš najuspješniji software je Terminal Services Log te Documentation Toolkit for SharePoint koji se koriste u međunarodnim institucijama svih djelatnosti i opsega. Naši uobičajeni klijenti su banke, bolnice, osiguravajuća društva, financijske institucije, konzultantske kuće i slične organizacije (čak i u Microsoftu koriste naše proizvode).

Zapošljavanje, uz volju za učenje

Kada govorimo o zapošljavanju novih ljudi, svježe sa fakulteta, Frane naglašava kako u Acceleratiju imaju vrlo pozitivnu politiku po pitanju studentske prakse gdje studentima završnih godina omogućuju stjecanje konkretnih znanja te saznanja o tome što mogu očekivati nakon fakulteta. Spomenuo je i fluktuaciju zaposlenika od 0% što u biti znači da od svih studenata i full-time zaposlenika koji su došli kod njih raditi, svi su još uvijek dio Acceleratio tima. Kao dobar primjer spominju FER preko kojeg su prošlog ljeta uzeli nekoliko studenata na praksu od kojih su svi nakon odrađene prakse ostali raditi jer im se, kako kaže sviđa posao i radna atmosfera tvrtke. Osnovne kvalitete zaposlenika? U Acceleratiju naglašavaju spremnost i volju za učenjem stoga uglavnom zapošljavaju svježe diplomirane koji u početku imaju jednog ili više mentora kojima se uvijek mogu obratiti za sva pitanja i nejasnoće.

Baviti se SharePoint-om u Hrvatskoj?

SharePoint je proteklih godina bio jedan od najbrže rastućih Microsoft proizvoda i jako je zastupljen u svim većim tvrtkama u Hrvatskoj i svijetu. Obzirom da se radi o poslovnoj aplikaciji o njemu nećete često čitati u mainstream medijima, ali to ne znači da ne postoji tržište za ljude koji se bave time. Na tržištu rada danas nije dovoljno da poznajete samo neke općenite tehnologije već poslodavci svakako cijene da imate i neka specijalistička znanja.

Ljudi koji dobro razumiju SharePoint su traženi, dobro plaćeni i ako to danas odaberete kao karijeru neće pogriješiti.” – Frane Borozan, Acceleratio

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics