Četvrtak, 27. studenog, 2014. Komentiraj

Intervju s Igorom Pavlekovićem

Intervju s Igorom Pavlekovićem

Vrijeme je da WinDaysi otvore novu sezonu intervjua! Prvi na redu je dugogodišnji predavač konferencije – Igor Pavleković govori o svojoj ljubavi prema WinDaysima i počecima u ulozi predavača.

Igor Pavleković dobro je poznato lice u IT krugovima i dugogodišnji sudionik WinDaysa. Voditelj je tehničke podrške Visokog učilišta Algebra, a posljednjih nekoliko godina i jedan od najistaknutijih hrvatskih predavača na WinDays Technology konferenciji koja okuplja vodeće IT stručnjake iz Hrvatske i regije. To nam je bio odličan povod za razgovor uoči 15. WinDaysa koji će se održati u Umagu od 21. do 24. travnja 2015.

P: Kako je počela tvoja IT priča?

Zapravo sasvim slučajno. Na prvoj godini fakulteta, 1999. godine (upisao sam Strojarstvo, a zapravo mi je želja bila upisati FER), odlučio sam se dodatno društveno angažirati i počeo volontirati za neprofitnu udrugu GONG. Obzirom da je GONG bio u začecima, okupila se mlada i entuzijastična ekipa i vrlo brzo smo počeli raditi na brojnim projektima od društvene važnosti. Tako sam se i prvi put susreo s kolegama iz Microsofta – 2001. godine sam kao tehnički direktor Gonga surađivao s Microsoftom na projektu usmjerenom na neprofitne organizacije. To je ujedno i godina prvih WinDaysa na koje zbog količine posla nisam stigao otići, ali sam pratio zbivanja i putem priča kolega i putem prezentacija koje sam dobio nakon konferencije.

P: Jedan si od „pionira“ WinDaysa? Jako dugo si sudionik konferencije, a već godinama i predavač. Kada si počeo predavati?

Prvo predavanje na WinDaysima imao sam 2008. godine… Bar mislim da je bila 2008. Od 2007. i sljedećih nekoliko godina sam vodio Hands on labove – sudionici su mogli isprobati različite tehnologije u praksi, što je bilo i edukativno i jako, jako zabavno. 2008. sam održao svoje prvo predavanje – bilo je to na pre-conf danu, a kolega predavač je bio Robert Petrunić koji i danas predaje na Windays Technology konferenciji. To su bili dani kada se konferencija održavala u Opatiji i gotovo nije bilo šanse da netko od nas iz IT struke propusti tih par dana na Kvarneru.

P: Jedan si od hrvatskih Microsoft MVP-eva. Koje je područje tvoje specijalizacije i što ti znači ta „titula“?

Prvih godina u IT-u to je svakako bio Exchange i Lync. Danas sam više fokusiran na servise u oblaku, primarno na Office 365 – to je i logično obzirom da sam već godinama zadužen za tehničku podršku u Algebri. Naravno, činjenica da sam MVP predstavlja izuzetno priznanje za moj rad i trud svih ovih godina. U IT-u nikada ne prestajete učiti nove stvari, dolaze novi servisi, nova rješenja, novi proizvodi… Ne smijete izgubiti korak, odnosno morate imati široko znanje da biste predvidjeli što sljedeće dolazi i kako to idealno uklopiti u sustav da bi se poslovni procesi racionalizirali i optimizirali.

P: Bio si na 8 WinDays konferencija kao sudionik i/ili predavač. Što za tebe znače WinDaysi?

Kad sam prvi put došao, 2007. godine, bio sam oduševljen činjenicom da je toliko kolega iz struke na jednom mjestu – gotovo danonoćno smo razgovarali, razmjenjivali priče i iskustva, družili se, tulumarili… Stekao sam i prijatelje na WinDaysima, bilo da je riječ o dugogodišnjim kolegama s kojima intenzivno radim, ili o kolegama iz struke s kojima ne radim izravno, ali stalno razgovaramo i razmjenjujemo znanja, nešto smišljamo… Organizacija je i tada bila izuzetno zahtjevna, konferencija je bila ogromna. Tek tada sam shvatio koliko je velika ta naša hrvatska IT priča i koliki je njen potencijal. Sljedećih godina sam sve više postajao dio tima, u smislu da sam predavao na konferenciji, stekao svoj krug kolega i prijatelja i počeo se osjećati kao doma. Svake godine se veselim WinDaysima, i zbog rada i zbog druženja. U Umagu smo se već udomaćili, dolazi i puno kolega iz regije, bit će vjerojatno super vrijeme, a i koncept po kojem WinDays Technology traje od utorka do petka mi odlično odgovara. Jako se veselim 15. izdanju i, kao i svaki put, očekujem najbolju konferenciju do sada.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics