Četvrtak, 12. veljače, 2015. Komentiraj

Intervju s Josipom Nadihom

Intervju s Josipom Nadihom

Zašto Josip Nadih više vjeruje stručnjaku s puno projekata iza sebe nego onome s puno certifikata, kako je započela njegova bogata karijera na području BI i što je to Data Storytelling? Saznajte u njegovom intervjuu.

1. Na listi ste ponajboljih WinDays predavača (2013. najbolji, 2014. drugi po ocjenama sudionika). Što čini vaša predavanja uspješnima? Imate li kakav savjet koji želite dati ovogodišnjim predavačima?

Mislim da jedino sudionici predavanja prethodnih godina mogu reći što moja predavanja čini uspješnima. Ono što mogu reći je da volim dijeliti znanje s drugima. Mislim da je znanje jedna od rijetkih stvari koju možemo bezgranično dijeliti bez straha da ćemo nešto izgubiti. Prvi puta sam shvatio da mi “leži” predavački posao kada sam kao MCT počeo raditi u Algebri kao gost-predavač za SQL Server. Iz mog iskustva, recept za kvalitetnog predavača je staviti se u ulogu slušatelja. Pokušati prepoznati kakva je publika, koliko već imaju (ili nemaju) predznanja o nekoj temi i što očekuju od predavanja. Kad god mogu, pokušavam govoriti iz iskustva. Nikako ne volim nastupati svisoka, jer je šansa da u publici sjedi još veći ekspert od mene. Teoretska podloga je bitna, ali naglasak stavljam na demonstraciju i to na nekom konkretnom poslovnom problemu. Idealno predavanje za mene je ono koje uspije potaknuti živu diskusiju i nakon kojeg sudionici mogu samostalno ponoviti demo. Kako sam više introvertirani tip, redovno imam i tremu prije predavanja. Međutim, to me natjera da se dobro pripremim. Kad stupim na pozornicu, nema treme ako znam da imam aktualnu temu i  zanimljiv demo te ako sam 100% spreman. Predavači rutineri znaju ponekad “zaobići” pripremu, osobito u dijelu demoa, ali mislim da to publika itekako osjeti. Savjet predavačima bi dakle bio, stavite se u ulogu slušatelja i dobro se pripremite, te nikako nemojte raditi demo s AdventureWorks podacima. Još jedan mali trik za kraj, izostavite najbolji dio iz opisa predavanja i igrajte na faktor iznenađenja za finale predavanja. :)

2. Koje su bile teme vaših predavanja na WinDaysima zadnje dvije godine?

Zadnjih nekoliko godina intrigira me trend okretanja BI alata prema poslovnim korisnicima, odnosno pojava samoposlužnih BI (Self-Service BI) alata. Budući da sam od početaka upoznat s Power BI tehnologijom, prošlih godina fokusirao sam se na tu temu. 2012. godine sam na WinDaysima imao predavanje na temu Power View-a za SharePoint koji je tada bio dosta ograničen, a demo je bio primjer iz auto industrije. 2013. godine sam predavao na temu Power View-a za Excel uz demonstraciju nad tada aktualnim podacima o popisima birača, a mislim da je najatraktivniji dio predavanja bilo predstavljanje Power Query (tada Data Explorer) i Power Map (tada Geoflow) dodataka za Excel koji su bili tek izašli kao preview. 2014. godine imao sam priliku predstaviti Power View u kombinaciji sa multidimenzionalnim podacima. Mislim da je tek u kombinaciji s OLAP-om Power View postao ozbiljan BI alat budući da još uvijek većina BI rješenja bazirana na OLAP-u. U skladu s time pripremio sam i malo ozbiljniji demo na primjeru godišnjeg izvješća nadzornom odboru kompanije koje priča suvislu priču o stanju financija, tržišta, proizvoda, postojećih projekata i novih prilika, te kapacitetu resursa, i to u obliku PowerPoint prezentacije (eksportom iz Power View-a) nad živim podacima. Moram zahvaliti svojoj tvrtki koja mi je dozvolila da s publikom podijelim naš OLAP model za izvještavanje koji uključuje actual, budget i forecast scenarije  nad pravom RDG strukturom. Predavanjem sam pokušao publici približiti Data Storytelling trend u izvještavanju koji je sve više aktualan. Iako se i ove godine bavim istim trendom, pripremam zajedno s kolegom malo drugačije predavanje. Kako svaki plus ima i svoj minus, Self-Service BI alati namijenjeni širem krugu korisnika nisu dovoljno sofisticirani za neke kompleksnije vizualizacije. Neke su možda i toliko kompleksne da nisu izvedive na svim BI platformama. Mi ćemo ih pokušati izvesti u okviru Microsoft BI platforme, uz pomoć seniora koji je malo dulje prisutan u BI stacku. Mislim da će se i mnogi iskusni znalci iznenaditi što je sve sposoban napraviti taj starkelja od alata. To je sve što ću reći. :)

3. Koje su kvalitete i vještine potrebne za uspješnog konzultanta na području BI?

BI konzultant je vrlo zanimljiva uloga. Pokušava pomiriti nepomirljivo i u jednoj osobi objediniti tech geeka i poslovnjaka, što zahtjeva veliki spektar znanja i vještina, a u nekim segmentima i dubinska specijalistička znanja. Smatram da uspješan BI konzultant mora posjedovati znanje i iskustvo u oba područja, što znači da mora moći ravnopravno komunicirati s poslovnim korisnicima na svim razinama hijerarhije u različitim industrijskim vertikalama, znati preuzeti i analizirati zahtjeve korisnika, a isto tako znati preobličiti te zahtjeve u arhitekturu BI rješenja, za što mora dobro poznavati i tehnološku platformu s kojom radi. S obzirom da se radi o vrlo kompleksnim sustavima, BI konzultant mora biti upoznat i s metodologijama uspostave skladišta podataka, tako da je za bavljenje ovim poslom potrebna i dobra teoretska podloga. To je ujedno i olakotna okolnost, jer slijediti dobre prakse struke gotovo garantira uspjeh na ovakvom tipu projekta. Zato na početku projekta volim upoznati korisnike kako nam najbolje prakse mogu pomoći pronaći što više mjerljivih činjenica bitnih za poslovanje u što više različitih pogleda (konteksta, dimenzija) što će u konačnici dati veću mogućnost analize nad podacima, odnosno kvalitetnije BI rješenje. Osim pripremi podataka, jednaku pažnju treba posvetiti serviranju informacija poslovnim korisnicima što je područje moje uže specijalizacije u zadnjih nekoliko godina.

4. Vaša je karijera obilježena velikim brojem projekata iz različitih industrija. Na koji način raznovrsnost projekata i klijenata utječe na krivulju učenja i napredak u ovoj struci?

Moram reći da sam imao puno sreće od početka. Zaposlio sam se u maloj firmi gdje smo nas dvojica-trojica od nule razvijali bankarski sustav za jednu privatnu banku. Bilo je tu puno prašinarskog posla, provlačenja kablova ispod stola, hard-core programiranja i slučajnih brisanja salda konti podataka svih klijenata iz baze. Tako da sam već u startu jako puno naučio o raznim tehnologijama i poslovnim procesima. To je vjerojatno i usmjerilo moj daljnji put jer me zanimalo oboje. Nakon toga sam promijenio nekoliko firmi, radio na razvoju ERP-ova u različitim industrijama, susreo se sa .NET-om i SQL Serverom, prvi puta preuzeo odgovornost za vođenje projekta, a kasnije postao i voditelj razvojnog tima, ovaj puta na projektima u javnom sektoru. Nakon 7-8 godina staža, naoružan iskustvom sa 10-tak projekata, odlučio sam napraviti zaokret u karijeri. Krenuo sam takoreći “od nule” kao BI konzultant u našoj najjačoj BI tvrtki gdje sam dobio priliku putovati po Europi sudjelujući na vrlo zanimljivim projektima na kojima sam “diplomirao” SQL Server i SharePoint. Sada radim u KING ICT-u gdje kao BI stručnjak pomažem ojačati dio portfelja za izradu BI rješenja koja razvijamo na Microsoft platformi. Htio sam kratko ispričati svoj put jer sam kroz to iskustvo naučio par važnih stvari za napredovanje u struci. Prvo  savjet mlađim kolegama koji tek počinju – zasučite rukave, učite nove tehnologije, doslovce se gurajte na nove projekte, usvajajte poslovna znanja, odradite koji prekovremeni sat, mijenjate radna mjesta i firme, putujte svugdje gdje vam se nudi i nemojte se bojati početi od nule. Za ekspertne pozicije potrebna su multidisciplinarna znanja, uključujući tehnička znanja, poslovna znanja te znanja o vođenju projekata, u čemu svakako može pomoći raznovrsnost projekata. Kako god okrenemo, nema zamjene za iskustvo. Više vjerujem stručnjaku s puno projekata iza sebe nego onome s puno certifikata. Iako posjedujem oba MCSE certifikata za SQL Server – Data Platform i BI, smatram ih samo potvrdom iskustva. Jednako tako, kroz iskustvo rada s klijentima najlakše se usavršavaju komunikacijske i prezentacijske vještine, te ostvaruju važni poslovni kontakti. Navedene vještine su esencijalne za BI konzultanta. Na projektima kod klijenata i u tvrtkama u kojima sam radio upoznao sam i surađivao s jako puno kvalitetnih ljudi od kojih sam imao prilike puno naučiti. To je vjerojatno bilo presudno i za dobre ocjene na WinDaysima – veći dio publike su ili moji bivši kolege ili klijenti ili učenici. Eto, još jedan način kako postati najbolji predavač na WinDaysima. :)

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics