Četvrtak, 06. ožujka, 2014. Komentiraj

Intervju s Ljubom Brodarićem

Intervju s Ljubom Brodarićem

Razgovarali smo s Ljubom Brodarićem, sistem inženjerom iz Siemensa i predavačem na ovogodišnjim WinDaysima. Govorili smo o značaju WinDaysa, budućnosti struke, a i saznali smo ponešto o Ljubi. U nastavku možete pročitati što nam je sve rekao.

Recite nam ukratko tko je Ljubo Brodarić? Čim se bavi u poslovno i slobodno vrijeme?

Rođen sam i živim u Trogiru, sretno oženjen i otac dvije prekrasne djevojčice. Inače, diplomirao sam elektrotehniku na FESB-u u Splitu, a od 2006. godine radim u Siemens Convergence Creators kao Senior System Engineer.  Uglavnom se bavim dizajnom i implementacijom takozvanih High Availability i Disaster Recovery rješenja za telekom operatere diljem regije i svijeta. U osnovi radi se o Microsoft platformama za SQL Server baze i .NET aplikacije koje upravljaju raznim aspektima mobilnih komunikacija. Uvijek me iznova zapanji kako se mnogi obično iznenade kada vide zastupljenost Microsoftove platforme u takozvanom telko svijetu. Osim Siemensa tu je još i vođenje ITPro grupe u Splitu kao dijela MS Communityja, povremeno pisanje za posebna izdanja Mreže i sudjelovanje na konferencijama u ulozi predavača. Sve preostalo vrijeme, kojeg i nema previše, nastojim provoditi sa suprugom i kćerkama. Ako uspijem „ukrasti“ nešto vremena samo za sebe, onda je na prvom mjestu neka knjiga u dobrom starom papirnatom obliku i poneki rijetki odlazak na more.

Kako ste započeli rad s Microsoftovim tehnologijama?

Često za sebe znam kazati da sam jedan od sretnika čije je odrastanje išlo usporedno s razvojem osobnih računala. Prvo računalo s kojim sam se susreo je tada aktualni Spectrum ZX (ne, ne poznam Metuzalema ako se pitaju neki mlađi čitatelji :) ), potom vlastiti Commodore i na kraju moj prvi no-name PC pogonjen DOS operacijskim sustavom. Ozbiljnije bavljenje informatikom započeo sam paralelno programirajući u Microsoft C-u i tada mega popularnom Clipperu, ali od toga se u tom trenutku i nije moglo živjeti. Nakon nekog vremena počeo sam i sa servisiranjem, prvo PC-a, a potom i pravih pravcatih poslužitelja. Još se i sad sjećam ushita prilikom otvaranja svog prvog Compaq poslužitelja. Logičan slijed je bio krenuti s administracijom tih istih poslužitelja pogonjenih Microsoftovim operacijskim sustavima. Vremenom su se pojavljivali novi Microsoftovi operacijski sustavi, postajali su sve bogatiji mogućnostima, sve intrigantniji, a s njima je raslo moje znanje, iskustvo, ali i želja za radom na sve većim i složenijim sustavima. Moja očekivanja i želje su se ispunile dolaskom u Siemens gdje sam se mogao fokusirati na nekoliko tehnologija, uglavnom Windows i SQL klastere, što mi je donijelo veliko zadovoljstvo i odgovornost, ali u isto vrijeme i olakšanje jer je teško biti „Katica za sve“. Čak i sada, nakon poprilično godina iskustva, upoznavanje neke nove Microsoftove tehnologije predstavlja mi pravo zadovoljstvo. Često je zbog prirode projekata na kojima radim potrebno neke tehnologije detaljno upoznati, a svi izazovi koje to donosi omogućavaju mi da budem jedno veliko zaigrano dijete, čak i na poslu.

Kako će razvoj clouda utjecati na ulogu sistem administratora? Što nam donosi budućnost?

465519540_db38f08eb7_zOsobno, ne mislim da će pojavom clouda nestati sistem administratori kako neki predviđaju. Ulogu oblaka vidim na dva načina: prvi je korištenje javnog oblaka od strane malih i srednje velikih tvrtki (idealna tehnologija za ovaj tip tvrtki), a drugi je izgradnja privatnog oblaka unutar velikih korporacija. Male i srednje tvrtke koje se ne žele zamarati vlastitom infrastrukturom i koje žele brigu o svojim podacima, backupu i slično prepustiti nekom drugom, koristit će javni oblak. Za veoma male tvrtke, od samo nekoliko zaposlenih, administratori neće biti potrebni kao zaposlenici, ali njihova savjetodavna uloga bi trebala doći do izražaja. U srednje velikim tvrtkama administratori će i dalje održavati IT infrastrukturu i omogućavati korisnicima korištenje javnog oblaka. Ovo sve više dolazi do izražaja s BYOD konceptom, kada korisnici koriste svoje uređaje koje ipak netko treba nadgledati i „provizionirati“. S druge strane imamo velike korporativne korisnike koji će vrlo teško prijeći u potpunosti u javni oblak zbog mnogih specifičnosti. Međutim i oni shvaćaju prednosti virtualizacije i oblaka i da IT odjel može i treba svoje resurse iznajmljivati ostatku tvrtke. Tu će administratori imati poprilično posla. Netko treba izgraditi privatni oblak, održavati ga, povezati s javnim u hibridnim okruženjima, općenito voditi računa o infrastrukturi. Posla ima, bit će ga, ali trebat će usvojiti i neka specifična nova znanja i ponešto drukčiji pogled na stvari, no to je i onako konstanta u IT-u.

Što za vas znači sudjelovanje na WinDaysima i što biste istaknuli kao posebno s konferencije općenito?

Ove godine ponovo sam u ulozi predavača i koliko god to bilo stresno zbog nastojanja da se predavanje odradi na najbolji mogući način, to mi u isto vrijeme predstavlja izuzetno zadovoljstvo i priznanje.  Ono što je posebno upravo je druženje sa ostalim sudionicima, u prvom redu to je prilika za druženje s kolegama koje tijekom godine nemam prilike često vidjeti. Neke od svojih, sada već prijatelja, sam upravo upoznao na WinDaysima tijekom neformalnih druženja. Povremeno bi se čuli, jedni drugima rješavali probleme i vremenom smo postali veoma bliski. Istaknuo bih i odabir same lokacije koja je pogođena, iako malo daleko za nas iz Dalmacije – moram imati i neku „primjedbu“. Umag, odnosno hoteli i cijeli kompleks odabran za konferenciju je vrlo dobro iskorišten, sve je na dohvatu, konferencijske dvorane su odlične, popratni sadržaji također, a sudionici su „zbijeni“ na jednom mjestu što pridonosi lakšem druženju.

Što očekujete od WinDaysa ove godine?

Očekujem mnogo dobrih predavanja gdje ću naučiti nešto novo, pokupiti neki savjet kako od predavača tako i od ostalih sudionika. WinDaysi su definitivno mjesto gdje se može puno naučiti, ako želite naravno. Očekujem i prikaz tehnoloških trendova, smjer u kojem će IT krenuti i kako se najbolje snaći u svemu tome. Kad ostavim po strani sve enterprise hi-tech stvari koje se nekako očekuju od konferencije tipa WinDaysa, mislim da bih volio vidjeti i nešto geekovskih gadgeta upravo od Microsofta. Moram kazati da je prava šteta što neki genijalni uređaji nikada nisu izašli iz Redmonda i našli svoje mjesto u svakodnevnoj primjeni. Za kraj ću spomenuti i dobru zabavu koja je neizostavni dio svakih WinDaysa. Pritom i ne mislim na formalne večernje zabave, već na cjelodnevno opušteno druženje među sudionicima, bezbrojne kave i odličnu atmosferu. Dočarati WinDayse u nekoliko rečenica jednostavno je nemoguće – njih treba doživjeti. Zato dođite.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics