Četvrtak, 26. veljače, 2015. Komentiraj

Intervju s Ognjenom Bajićem

Intervju s Ognjenom Bajićem

Čovjek koji je predavao na svim WinDaysima. Kako se Microsoft mijenjao od svojih početaka u Hrvatskoj i što Ognjen Bajić očekuje od WinDaysa ove godine saznajte u intervjuu.

1. Vaša suradnja s Microsoftom traje već duži niz godina. Kako je ona počela i na koji je način odredila vašu karijeru?

Još 1997. godine, iste godine kad je osnovan Microsoft Hrvatska, imao sam čast s nekoliko kolega iz Ekobita predavati na prvoj konferenciji na temu Microsoftovih tehnologija u Hrvatskoj. Tradiciju predavanja nisam prekinuo do danas, pa tako svake godine sudjelujem na različitim konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu kao predavač. Predavao sam na svim Windaysima, ali i na nizu drugih konferencija poput ATD-a, TechEda, DevArena, NTK ili ALM Daysa.

Od tada do danas svijet IT-a se dramatično promijenio. Dolazile su nove paradigme – desktop, web, mobilno računalstvo, računalstvo u oblaku, Internet uređaja itd. Da bi ostali konkurentni, u Ekobitu smo se stalno trudili biti na tehnološkoj špici i izvlačiti maksimum iz tehnologija koje su u pojedinom trenutku bile dostupne.

Cijelo to vrijeme sam bio dio razvojnih timova, na početku kao razvojni inženjer, a kasnije kao voditelj timova ili projektni menadžer. Timovi su u pravilu uključivali i ljude iz inozemnih partnerskih firmi, pa sam jako dobro upoznao izazove timskog rada u distribuiranim timovima. Upravo odatle dolazi interes za područje kojim se intenzivno bavim već više od desetljeća – interes za alate i procese za cjeloživotno upravljanje razvojem softvera (Application Lifecycle Management – ALM).

I Microsoft se promijenio u odnosu na te davne godine. U devedesetima smo imali zatvoreni Microsoft kod kojeg smo morali godinama čekati na novu verziju nekog proizvoda i nismo znali ništa o razvojnom procesu i o svemu šta se dešava u međuvremenu. Danas dobivamo nove isporuke Visual Studio Online svaka tri tjedna, .Net je open source, a Microsoft s ponosom navodi koliko su korisničkih zahtjeva sa User Voicea riješili u svakoj novoj verziji. Ova se transformacija nije desila preko noći, već je posljedica uvođenja tih istih ALM alata i procesa.

Jedna od osnovnih značajki moje profesionalne karijere je praćenje i maksimalno iskorištavanje najnovijih tehnologija. Dijeljenje tako prikupljenih znanja i iskustva s developerskom zajednicom je razlog zašto sam nagrađen titulom Microsoft MVP.

2. Microsoft ste MVP od 2006. godine. Koje je vaše područje specijalizacije?

Kad je Microsoft u ljeto 2004. najavio Visual Studio Team System (VSTS), skup ALM alata za podršku cjelokupnog razvojnog procesa, odmah sam počeo proučavati sve dostupne informacije o tome. Već na prvim sljedećim Windaysima smo kolegica Ana Roje Ivančić i ja održali predkonferencijski dan na temu VSTS-a.

ALM je za sve koji na bilo koji način sudjeluju u razvoju softvera izuzetno uzbudljivo područje. Koristeći ALM alate poput Visual Studia, Team Foundation Servera ili Visual Studio Online, radimo lakše i brže, naš rad je jednostavniji i sve veći dijelovi procesa su automatizirani i stoga manje podložni greškama. Alati omogućavaju transparentnost – podaci o statusu cjelokupnog procesa i svakog pojedinog zadatka su dostupni svim zainteresiranima. To omogućuje bolje odlučivanje, a sve zajedno vodi ka boljem uspjehu razvojnih projekata.

3. Godinama ste prisutni na WinDays konferenciji. Što WinDaysi znače za vas?

Sudjelovao sam kao predavač na svim dosadašnjim Windaysima. Svake godine su Windaysi bili jedinstvena prigoda za susrete kolega i prijatelja, razmjenu ideja i iskustava ili učenje o novim temama.  Prigoda da u kratkom vremenu dobiješ preglednu informaciju ili dubinski uvid u najbolje prakse i savjete znalaca o svim relevantnim temama iz Microsoftovog svijeta.

Osim ozbiljne strane, Windaysi su mjesto za dobru zabavu (često se i danas sjetim nezaboravnih after hour partya u Hemingwayu u Opatiji).

4. Što mislite o glavnim temama WinDays Technology konferencije i što očekujete od WinDaysa ove godine?

U stvari nisam siguran koje su glavne teme ovogodišnjih Windaysa, ali od njih očekujem isto što i svake godine: predavanja o najnovijim tehnologijama na nivou 200 za one koji su samo radoznali, ali i na nivou 400 za one koji žele naučiti sve detalje, prikaze ostvarenih rješenja, susrete s kolegama itd.

Najdraže mi je doći bez posebnog plana, odabrati zanimljiva predavanja i prepustiti Windaysima da obave svoje.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics