Utorak, 18. veljače, 2014. Komentiraj

Intervju s poduzetnikom – Vjekoslav Babić

Intervju s poduzetnikom – Vjekoslav Babić

Imali smo prilike intervjuirati Vjekoslava Babića, osnivača tvrtke Fortempo i Microsoft MVP-a za Microsoft Dynamics NAV. U nastavku pročitajte što Vjekoslav kaže o trenutnoj poziciji i budućnosti ERP sustava.

Osnivač ste tvrtke Fortempo. Kako je započeo vaš put i čime se sve bavite danas?

Tvrtku Fortempo osnovao sam 2009. godine nakon skoro sedam godina rada na implementacijama rješenja Microsoft Dynamics NAV. Osjetio sam da je došlo vrijeme da počnem raditi kao samostalni konzultant i tako je sve krenulo. Danas se moja tvrtka bavi pružanjem specijalističkih usluga vezanih uz Microsoft Dynamics NAV, poput arhitekture, kontrole kvalitete, podrške partnerskim firmama na kompleksnim implementacijama te coachingom. Ovaj zadnji dio mi je vjerojatno i najinteresantniji jer mi omogućuje kontakt sa širokim brojem firmi i perspektivnih stručnjaka kojima pomažem u profesionalnom rastu.

Kako ste počeli raditi u Microsoft Dynamicsu? Zašto ste se odlučili baš za Microsoft Dynamics NAV?

 

Microsoft-Dynamics-NAV

Moj prvi susret s Microsoft Dynamics NAV-om bio je potpuno slučajan. Tada sam radio kao .NET development lead na jednom projektu gdje smo naše custom rješenje trebali integrirati s, kako se tada zvao, Navisionom. Tada sam se po prvi put susreo direktno s poslovnim rješenjima i počelo me sve više zanimati područje poslovnog softvera. Godinu dana kasnije sam se javio na oglas jednoj od firmi koje su se bavile implementacijom NAV-a i zavolio sam ovo rješenje.

Odluka za NAV nije nikada bila neki izbor između ovoga ili onoga, već je u početku od rješenja kojim se bavila firma u kojoj sam radio NAV prerastao u svojevrsnu ljubav. NAV je izuzetno fleksibilno i moćno poslovno rješenje, a rad s korisnicima svakodnevno me dovodi do novih izazova s kojima se rado hvatam u koštac. Microsoft se oduvijek trudio ovo rješenje držati rame uz rame s najnovijim tehnologijama, što se teško može reći za većinu drugih poslovnih rješenja, i za mene je to jednostavno dovoljan razlog da niti ne gledam ostala rješenja.

Što sve podrazumijeva proces implementacije ERP-a u tvrtkama? O kakvom se to procesu radi i koliko traje?

Implementacija je u pravilu dugotrajan proces koji uključuje veći broj faza te direktnih i indirektnih aktivnosti. Sažeto u jednu rečenicu, tvrtka mora definirati svoje poslovne procese, uskladiti ih s funkcionalnošću ERP rješenja koje implementira, konfigurirati rješenje, uvesti svoje podatke i obaviti edukaciju korisnika. U detalje, ovo je proces koji može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko godina, a za puno poduzeća moglo bi se reći da su u stalnoj beti, jer, iako je rješenje implementirano i dogodio se popularni „go-live“, rješenje se kontinuirano nadograđuje i prilagođava novim poslovnim potrebama i tržišnim prilikama.

U prosjeku, implementacija za poduzeće srednje veličine traje između šest mjeseci i godinu dana.

Koje su prednosti uvođenja jednog ERP sustava u tvrtke naspram implementacije vlastitog rješenja prilagođenog potrebama?

Ovo nisu dvije suprotne opcije i put kojega odabiru tvrtke je u pravilu negdje između. Jako je malo tvrtki koje u potpunosti uspješno implementiraju neko ERP rješenje bez da pri tome ne prilagođavaju to rješenje vlastitim potrebama. Načelno, ERP rješenja donose bolju integraciju procesa, transparentnije podatke, eliminiraju ponavljanje i smanjuju greške pri obradi podataka. Dodatno, gotova rješenja često donose određene horizontalne i vertikalne najbolje prakse, koje većina poduzeća ne bi nikada uzela u obzir da se s njima nije susrela kroz neko ERP rješenje. Implementacija ERP-a daje priliku poduzećima da ponovo razmisle o svojim poslovnim procesima i optimiziraju ih, uklone sve nepotrebno i poboljšaju ono što treba poboljšati. Tvrtke koje investiraju u vlastito rješenje najčešće propuste ovu priliku.

Implementacija ERP-a pruža tvrtkama mogućnost da sagledaju svoje poslovanje iz perspektive najboljih praksi s tržišta. Čak i ako se na kraju ne odluče preuzeti te prakse, kritičko razmišljanje o vlastitim procesima je izuzetno dobro. Često sam čuo prigovore da specifični poslovni procesi daju kompetitivnu prednost tvrtkama – ali u praksi uvijek iznova susrećem tvrtke koje niti ne znaju koji njihovi procesi funkcioniraju dobro, koji ne, i zašto, sve dok ne dobiju perspektivu drugačijeg načina rada i drugačijeg pristupa, načelno istim problemima.

Kakve su prednosti ERP-a u oblaku naspram on premise rješenja? Je li ERP zreo za cloud?

ERP u oblaku trenutno je puno prilagođeniji manjim tvrtkama, nego velikima. U usporedbi s ostalim rješenjima u oblaku, sam ERP ne donosi ništa više i benefiti cloud rješenja su uvijek isti: optimizacija operativnih troškova, smanjenje investicije i angažmana kapitala, kvalitetnija usluga i slično.

Kako vidite budućnost Microsoft Dynamicsa? Što biste promijenili?

Ovo su u stvari dva pitanja :). Dynamics nije jedinstven proizvod, to je obitelj od pet različitih proizvoda, svaki sa svojim smjernicama razvoja, tržišnom strategijom, namjenom i funkcionalnostima. Očekujem da će se ERP dio Dynamics rješenja u doglednoj budućnosti barem djelomično konsolidirati i da će Cloud odigrati značajnu ulogu u toj konsolidaciji.

Što se tiče budućnosti NAV-a, kroz sljedećih nekoliko verzija očekujem mogućnost integracije rješenja s tabletima i pametnim telefonima, još veću otvorenost platforme prema integraciji s vanjskim rješenjima, jaču integraciju s Azure i O365 platformama. Kada bih mogao nešto promijeniti, uložio bih napore u promjenu razvojne platforme s trenutne legacy platforme na potpunu native .NET platformu kako bi omogućio partnerskim firmama pristup široj bazi razvojnih inženjera i programera. U konačnici, ovime bi profitirali i partneri i Microsoft i – što je najvažnije – korisnici.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics