Četvrtak, 21. veljače, 2013. Komentiraj

Intervju s Tomislavom Tipurićem

Intervju s Tomislavom Tipurićem

Tomislav Tipurić direktor je sadržaja WinDays13 tehnološke konferencije. Na WinDays konferenciji sudjeluje još od sedme inačice i dana kada je bio Microsoft Student Partner. Što nam je Tomislav otkrio o sadržaju konferencije, ulozi MVP-jeva i posebnom izdanju časopisa Mreža pročitajte u nastavku.

Tomislav je Technology Specialist u Microsoftu Hrvatska, pozicija koju bi na hrvatski jezik bilo jednostavnije prevesti kao specijalist za tehnologiju s fokusom na softverske tvrtke. Njegova glavna preokupacija je promocija Microsoftove razvojne platforme – novih tehnologija iz pera razvojnih inženjera iz Redmonda te njihova implementacija u korisničkim i partnerskim scenarijima. Na svojoj prvoj WinDays konferenciji radio je kao voditelj dvorana, odnosno bio je zadužen “vikati” kada bi u dvorani nešto zapelo. :) Na WinDaysima 8 bio je zadužen za tehničko funkcioniranje press centra dok je godinu iza, kao novopečeni Microsoftovac, održao 3 potpuno nepovezana predavanja. 2010. godine vodio je online dio konferencije, a posljednje tri godine u funkciji je direktora sadržaja.

Direktor sadržaja

Za početak nam je otkrio nešto više o funkciji direktora sadržaja: “Najjednostavniji opis bio bi da je direktor sadržaja odgovoran za cjelokupan proces stvaranja sadržaja konferencije od prikupljanja želja raznih segmenata Microsoftovog ureda, preko nominacijskog ciklusa u kojem predavači iz partnerskih i korisničkih tvrtki predlažu tj. nominiraju predavanja pa sve do konačnih teških odluka o tome tko će ove godine imati čast i zadovoljstvo svoju temu predstaviti sudionicima konferencije.”

Što možemo očekivati ove godine?

Proces stvaranja ovogodišnjeg sadržaja otprilike je u drugoj polovini, odnosno u fazi odabira najboljih predavanja koja će biti pozvana na konferenciju. “Broj nominacija svake je godine velik. Ove godine govorimo o 300-tinjak nominacija koje se bore za jedno od 125 slobodnih mjesta u službenom sadržaju. Matematički gledano imamo skoro 2,5 nominacije po slobodnom mjestu odnosno 175 predloženih predavanja koja svoje mjesto neće naći na ovogodišnjoj konferenciji. Kada uzmemo u obzir da predavač u prosjeku prijavi 3 predavanja, imamo minimalno 60 stručnjaka koji će imati razloga puniti moj mailbox u tjednu nakon objave službenog sadržaja.” Dodaje i da navedene brojke pokazuju snagu i važnost WinDaysa kao najveće IT konferencije u regiji: “Činjenica da zapravo imamo sadržaja za dvije konferencije hrvatskoj javnosti može pokazati da uistinu imamo vrlo kvalitetne IT stručnjake, barem u svijetu Microsoftove tehnologije, na što smo mi u Microsoftu Hrvatska iznimno ponosni.”

Mreža za svakoga

Već dugi niz godina WinDays sudionici dobivaju specijalno izdanje časopisa Mreža. “Meni je uvijek zanimljiva situacija kad se pojavim na nekoj od konferencijskih zabava i razgovaram s ljudima koji komentiraju članke iz specijalnog izdanja Mreže. Ta činjenica pokazuje da sudionici uistinu čitaju WinDays Mrežu i upravo zbog toga ju i radimo svake godine.” Dodao je i da je proces izrade posebnog izdanja identičan izradi redovnog izdanja Mreže kojeg uredništvo Mreže prolazi sa svakim redovnim izdanjem te je upravo stoga i kvaliteta WinDays Mreže na razini redovnih izdanja. Ove godine možemo očekivati dosta članaka na temu novog Officea, Microsoft platforme za poslovnu produktivnost. “Članci polako pristižu, a većinu njih očekujem u narednome tjednu jer se uvijek trudimo časopis „zatvoriti“ u prvoj polovici trećeg mjeseca.”

Snaga MVP-jeva

Pitali smo Tomislava i o ulozi Microsoft MVP-jeva (Most Valuable Professionals) u organizaciji tehnološke konferencije: “Kao što sam već spomenuo prije, stvaranje sadržaja WinDays konferencije je proces. Iznimno važan dio toga procesa su naši MVP-jevi koji imaju zapravo rudarsku zadaću detaljno proći kroz sve nominacije i napisati svoje komentare i viđenja svake pojedine nominacije i predavača. Kvalitetnim komentarima i savjetima oni zapravo podosta olakšavaju posao direktoru sadržaja i čine mogućim da svake godine imamo toliko transparentan proces nominacija, u kojem svatko tko želi može prijaviti svoje predavanje.” No MVP-jevi imaju i još nekoliko zadaća. Nezamjenjivi su ukoliko je potrebno pripremiti teme koje su nezaobilazne za konferenciju, a nitko ih drugi nije prijavio. Dodaje i još jednu zanimljivost: “MVP-jevi također znaju funkcionirati i kao rangeri u situacijama kada pojedini predavači otkažu u zadnji tren. Oni su ti koji u tim situacijama uskaču i gotovo bez ikakve pripreme odrađuju predavanja s iznimno kvalitetnim feedbackom sudionika.”

Vrijednost za startupe

Tomislav je u Microsoftu Hrvatska odgovoran i za BizSpark – program namijenjen softverskim startup tvrtkama.” Sadržaj kojeg konferencija pruža aktualan je svim IT tvrtkama pa tako i onima koji tek počinju odnosno onima koji tek trebaju okusiti sve „ljepote“ poduzetničkog života. Usudio bih se čak reći da startupi zbog svoje agilnosti puno brže mogu iskoristiti sve novosti koje nam tehnologija danas pruža, tako da je njima prvima mjesto na tehnološkoj konferenciji poput WinDaysa.” Ove godine se po prvi put održava i Software StartUp Academy, Microsoftova inicijativa  koja se provodi na fakultetima u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a tiče se novih startupa tj. timova koji kroz razne radionice uče kako napraviti softverski proizvod s tehničke i poslovne strane. Na samim WinDaysima održat će se i veliko finale ove inicijative. “Najbolji timovi, njih 5, ove će godine dobiti priliku sudjelovati na konferenciji te predstaviti svoje radove širokoj publici. Ovo predstavljanje smjestit ćemo izvan službenog sadržaja (famoznih 8 dnevnih predavanja) tako da će svi sudionici koji to žele imati priliku pogledati radove ovih, usudio bih se reći, budućih startupa.”

Za kraj smo Tomislava pitali zbog čega se najviše veseli ovogodišnjoj WinDays konferenciji. Našalio se retoričkim protupitanjem: “Uz to što ću moći reći da je napokon „sve gotovo“?”, a zatim dodao: “Kada se nalazite s „ove strane“ priče, teško je izdvojiti jednu specifičnu stvar zbog koje se radujete WinDays konferenciji. Meni je to prije svega idealna prilika za druženje s ljudima koje tijekom godine nemam prilike prečesto vidjeti i ta prilika me ponajviše raduje. Kao što sam više puta naglašavao u svojima „javnim istupima“ WinDaysi su puno veći od obične konferencije i puno su veći od samog Microsofta. Oni su mjesto susreta, mjesto razmjene znanja, mjesto sklapanja novih poznanstava i mjesto na kome su započete brojne uspješne suradnje i projekti. Siguran sam da će nas zbog svega toga i ovi WinDaysi izuzetno obradovati.”

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics