Četvrtak, 26. ožujka, 2015. Komentiraj

Intervju s Tomislavom Tipurićem

Intervju s Tomislavom Tipurićem

Direktor sadržaja WinDays15 konferencije govori o temama Business programa, ovogodišnjoj organizaciji te na koji način Technology konferencija prati mobile-first cloud-first viziju Microsofta.

1. Već ste petu godinu zaredom direktor sadržaja WinDaysa. Koji je bio povod ovogodišnjoj promjeni u rasporedu dviju konferencija i startom s Business dijelom programa?

Nismo imali što drugo mijenjati pa eto, da nešto promijenimo. Šalim se, naravno. :) Konferenciju uvijek želimo prilagođavati našim sudionicima. Kako smo ju prošle godine na njihov zahtjev malo skratili, tako smo ove godine dobili prostor da oba dijela smjestimo kad ciljanoj skupini najviše odgovara, opet prema povratnim informacijama od njih samih. S obzirom da se svake godine naoko odvojeni svijet tehnologije i poslovanja trudimo povezati u lepezu uspješnih priča, imalo je smisla početi s Business konferencijom i progovoriti o stvarima koje zapravo podjednako tište sve tvrtke i organizacije kojim god se poslom bavile. Zanimljivo mi je bilo čuti kolegicu iz EY-a, koji nam je ove godine jedan od poslovnih partnera, kada je za Business teme rekla „one ne samo da su poslovne, one su životne“, odnosno tiču se svih nas. Na takvu pozitivnu atmosferu koju planiramo stvoriti na poslovnom dijelu, tehnologija će se iznimno dobro nasloniti svojom lepršavošću brojnih novih rješenja čijom ćemo primjenom stvorene ideje i planove pretočiti u djelo, puno brže nego je to bilo moguće ikad do sada.

2. WinDaysi su uoči svog 15. izdanja otkrili svoj program i raspored ranije nego ikad prije. Što je drukčije ove godine u organizaciji konferencije i koji su bili najveći izazovi u slaganju programa?

Rekao bih da je nekoliko faktora utjecalo na cijelu priču. Prije svega tu je činjenica da konferencija ima istog urednika sadržaja već petu godinu za redom. Nisam najbriljantnija osoba na svijetu, ali da nakon 4 godine nisam uspio stvari malo ubrzati, zaista bih se trebao zapitati, zar ne? :) WinDaysi već 5. godinu za redom imaju fantastičan eksterni sadržajni (content) tim sačinjen od vrhunskih znalaca Microsoftovih tehnologija, koji su kroz godine bili nevjerojatna pomoć pri odabiru kvalitetnog sadržaja. Ove smo godine malo promijenili priču te na njih spustili još jedan nivo odgovornosti, zadaća im je bila doći s prijedlogom svoga dijela sadržaja odnosno s gotovo konačnim odabirom predavača i predavanja. Na meni je, naravno, ostao posao konačnog odabira, no moram priznati da su Domagoj, Igor, Josip, Marin, Romeo i Toni ove godine napravili veći dio posla po pitanju tehnološke konferencije.

Takav rasplet događaja tehnološke konferencije omogućio mi je veći fokus na poslovnu konferenciju čiji smo sadržaj Marko (Matić, direktor Business konferencije) i ja mjesecima brusili i doveli na jednu potpuno novu razinu. Naravno, tu su veliku ulogu odigrali i naši Business partneri – već spomenuti EY i Selectio, koji su nam svojim kontaktima i savjetima uvelike proširili mogući izbor predavača i tema.

3. Kako će konferencija popratiti novosti iz IT svijeta i Microsoftovu mobile-first cloud-first viziju?

Rekao bih da je sama mobile-first, cloud-first vizija duboko utkana u kompletan sadržaj same konferencije. Gotovo da ne možete izdvojiti jedno predavanje na kome se ne dotičemo upravljanja mobilnim uređajima, pisanja mobilnih aplikacija, produktivnosti u oblaku koja svoje manifestacije doživljava u obliku mobilnih scenarija ili pak same infrastrukturne srži cloud servisa u Microsoft Azureu. Microsoft je vrlo jasno sa svim svojim proizvodima dao do znanja da želi biti i jest lider u vrlom novom svijetu mobilnih uređaja i cloud usluga – prije 5 godina glavna tema konferencije bila je Cloud pa smo izdvajali „cloud“ predavanja. Danas nema predavanja koje nije cloud, niti postoji uspješan IT stručnjak koji ne koristi cloud.

Uz sama predavanja tu su jasno i popratni sadržaji koji vrište o „mobilnome“ i „oblačnome“, počevši od WinDays aplikacije dostupne na svim trima popularnim mobilnim platformama, WinDays weba u Azureu ili pak demo zone u kojoj sudionici mogu isprobati brojne nove uređaje s Windowsima 10, Officeom 365 s novim verzijama klijentskih aplikacija (Word, Excel, Outlook, PowerPoint…) i Skypeom for Business, Azureom…

4. Od najavljenih šest područja predavanja u tehnološkom dijelu konferencije, koje će teme biti najzastupljenije u ovogodišnjem WinDays Technology programu?

Iskreno ne znam što bih izdvojio, svaki od smjerova predavanja ima svoje specifičnosti. Windowsi 10 uz novosti u Azure platformi (poglavito po pitanju Internet of Things scenarija) bit će svakako hit razvojnog smjera, dok će Windows Server vNext, ali i ITPro strana Windows 10 priče biti vjerojatno među najposjećenijim predavanjima smjerova koji se bave upravljanjem (klijentskom i poslužiteljskom) infrastrukturom. Smjer poslovne produktivnosti donijet će pregršt novosti vezanih uz Office 365 (s posebnom poslasticom – Skypeom for Business), ali i dubljim razmatranjima SharePointa i Exchangea. Smjer smještaja i analize podataka donijet će pak puno primjera iz prakse s povećim naglaskom na PowerBI i druge Microsoftove analitičke alate poput Azure Machine Learninga. Treba naglasiti da sva 4 područja imaju svoj okrugli stol, 3 posebno naglašena predavanja i poseban vremenski slot s nekoliko studija slučaja.

5. Što možemo očekivati od predavanja na Business konferenciji?

Kao što sam i ranije spomenuo, svi smo u WinDays timu jako ponosni na sadržaj ovogodišnje Business konferencije, kako po pitanju tema predavanja, tako i po pitanju govornika, odnosno predavača. Odakle god da krenemo, stranih spikera kao što su Gönnissen, McCormak, Jackson, ili pak domaćih sa stranom putovnicom poput Paceka i Nikolića, ili se usredotočimo na okrugle stolove pa vidimo imena poput Roglića, Mandića, Bakića ili ministara Mornara i Lalovca, uvijek ćemo doći do zaključka da se uistinu radi o jednoj high-profile konferenciji koja će sigurno stvoriti brojne ideje koje mogu pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini, a to nam je bila i želja i osnovna nit vodilja. Ne zavodim se mišlju kako će WinDaysi sami po sebi biti dovoljni za promjene. No, WinDaysi mogu i žele obasjati svoje sudionike pozitivnošću i u njima probuditi onu iskru i želju koja će se kroz sve njih multiplicirati i prenijeti na tisuće i tisuće drugih. Kada se to dogodi, tada ćemo, uvjeren sam, svi vidjeti pozitivne pomake u gospodarstvu i društvu u cjelini.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics