Ponedjeljak, 31. ožujka, 2014. Komentiraj

Intervju s Tomislavom Tipurićem, direktorom sadržaja konferencije

Intervju s Tomislavom Tipurićem, direktorom sadržaja konferencije

U razgovoru s Tomislavom Tipurićem, direktorom sadržaja konferencije saznali smo što vas čeka na konferenciji, koje novosti će biti spomenute i što će biti “in” ove godine.

Kakav je osjećaj organizirati konferenciju kao što su WinDaysi? Koliko se promijenila vaša uloga s obzirom na to da ste sada direktor cjelokupnog sadržaja konferencije?

Huh, odgovoriti na to pitanje dok se inbox nemilice puni brzinom od 10-15 mailova u minuti nije baš jednostavno. WinDaysi su svakako posebna priča i ne mogu reći da se bilo koji drugi event ili bilo koja druga aktivnost na kojoj imam prilike raditi kroz godinu može po svojoj kompleksnosti mjeriti s njima. Oni su živi organizam, svake godine toliko drugačiji, a opet poznat. Moram priznati da mi je uistinu velika čast 4. put biti direktorom sadržaja ove prestižne konferencije. Istina, ove godine se taj posao malo proširio, većinom na moje osobno inzistiranje jer vjerujem da je tehnologija izvor inovacija koje tek primijenjene u poslovnom svijetu daju svoju pravu vrijednost. Upravo zbog toga je tehnologija bez poslovanja sama sebi svrhom, a poslovanje bez tehnologije gubitak vremena. Vođen tom mišlju zaronio sam duboko u sadržaje kojima se do sada nisam imao prilike baviti. Dokumenti poput Horizona 2020 ili pak agende Svjetskog ekonomskog foruma zamijenili su dotadašnju literaturu, a sve u cilju stvaranja još jedne uspješne WinDays poslovne priče. Ne mogu reći da je bilo lako, no smatram da sam izrazito puno naučio, a koliko sam pri tome bio uspješan – procijenit će (i ocijeniti) sami sudionici.

Što možemo očekivati od ovogodišnjih WinDaysa? Koje područje će biti u najvećem fokusu?

WinDays14Već sam lagano sam sebi dosadan, koliko sam to puta do sada izgovorio – WinDaysi svake godine nastavljaju tamo gdje smo prethodne godine stali. Microsoft je podosta promijenio svoj ciklus izdavanja novih verzija proizvoda, tako da sada svake godine imamo pregršt novosti koje se trudimo sudionicima prenijeti na tehnološkoj konferenciji. Po meni je najveća vijest tehnološke konferencije svakako dolazak Davida Chappella, jednog od najpoznatijih svjetskih govornika i autora na temu računalstva u oblaku. Osobno sam ga imao priliku slušati 10 i više puta i svaki me puta iznova oduševi svojim nastupom, dikcijom, jednostavnim jezikom, šalama i pošalicama te nadasve znanjem koje dolazi iz stotina sati proučavanja raznih tehnologija još u vrijeme njihovih začetaka.

Poslovni dio konferencije ima svoje zvijezde u vidu Nenada Pačeka, Fabiena Petitcolasa, Mary Adams i uvaženih političara. Svima je njima osnovni zadatak prenijeti na sudionike znanje i najbolje prakse kako povećanjem inovacijskog kapaciteta tvrtki, uz poboljšanje procesa istraživanja i razvoja te nužne promjene u obrazovnom sustavu i javnom sektoru općenito,  usmjeriti Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo prema visoko tehnološkom, digitalnom društvu.

U 2014. godini Cloud, kao i ostali megatrendovi (mobility, društvene mreže i big data) postali su gotovo pa svakodnevnica. Što se novoga može ponuditi i kako se trenutne usluge i tehnologije mogu poboljšati?

Često imam priliku na različitim konferencijama i drugim događanjima govoriti o trendovima u IT-u. Priču o četiri megatrenda u posljednje vrijeme nadjačava pojam koji se zove Internet of Things ili Internet of Everything (ovisi kojeg pružatelja IT usluga pitate). Rekao bih da IoT zapravo prožimaju sva četiri spomenuta megatrenda, a on sam za sebe predstavlja inteligentne sustave, sačinjene od velikog broja senzora, malih uređaja, pametnih telefona i tableta, koji razmjenjuju podatke s različitim drugim sustavima smještenim u javnom oblaku, privatnim oblacima ili pak nekim hibridnim arhitekturama. Takvi su sustavi (umjetno) inteligentni jer postaju svjesni konteksta informacija kojima barataju (zbog njihove količine) te su se spremni mijenjati ovisno o inputima svojih (živih i neživih) korisnika. Primjerom gledano jednostavan IoT sustav je senzor za temperaturu i vlagu koji je smješten u arhivsko skladište te svakih 10 minuta šalje informacije servisu pokretanom u Microsoft Azureu. Kada u priču dodamo tisuće (ili milijune) senzora i stotine različitih servisa, generirat ćemo terabajte podataka koje ćemo na koncu morati negdje smjestiti, a iz kojih će sam sustav pomoću big data algoritama izvlačiti bitne zaključke i poduzimati određene akcije (primjerice uključiti klima uređaj u onom dijelu sobe gdje temperatura ili vlaga rastu, odnosno padaju). Osobno vjerujem da je ovo smjer u kojem tehnologija ide i da ćemo takve scenarije gledati sve češće.

Što se promijenilo od prošle godine? Kako Microsoft reagira na uzburkano IT tržište?

Microsoft stalno prati trendove i prilagođava svoje proizvode. Već će sljedeći tjedan na Build konferenciji biti objavljeno pregršt novosti zbog kojih smo jedan dio WinDays sadržaja morali „skriti“ kako ne bismo odavali poslovne tajne. Rekao bih da Microsoft ide u dobrom smjeru, Microsoft Azure, kao cloud platforma, pojavljuje se uz bok Amazonu kao lider na tržištu. Tržišni udio Windows Phonea rapidno raste u svim dijelovima svijeta, a u velikom je dijelu razvijenih zemalja već postao 2. platforma, maknuvši s toga mjesta Appleov iPhone. Tableta (i raznih hibrida) s Windowsima 8.1 sve je više, čak i na hrvatskom tržištu. To su sve pokazatelji da radimo dobar posao i da se krećemo u dobrom smjeru. Ovo je svakako zanimljiv trenutak u IT industriji jer se u dobrom dijelu svih prethodno spomenutih trendova veći dio pružatelja usluga još uvijek traži, što nam zapravo daje pregršt različitih pristupa i ideja koje tek trebaju zaživjeti. Microsoft je sa svojim R&D odjelom svakako spreman odgovoriti na sve zahtjeve. Dio toga tehnološkog bogatstva imat ćete priliku vidjeti i na ovogodišnjim WinDaysima.

Koja je vaša preporuka „nekim novim klincima“ koji se pokušavaju probiti na području IT-a?

Pitanje je, prije svega, o kojim „klincima“ pričamo. Ako govorimo o studentima, smatram da je strašno važno da se što prije uhvate konkretnih projekata. Tehnologija se ne uči iz sveučilišnih udžbenika, tehnologija se uči radom na projektima, bilo da se radi o onima koji se žele baviti razvojem softvera ili pak arhitekturom i održavanjem sustava. Nažalost, naše okruženje ne nudi dovoljno kvalitetno konvencionalno obrazovanje IT stručnjaka, točnije ne postoji niti jedan fakultet za kojeg bismo mogli reći da osnovnim kurikulumom stvara pojedince koji su spremni za tržište rada na polju IT-a. Brojni se trude, možda i uspiju, ali su još uvijek daleko. U takvom okruženju sve što studentu preostaje jest samostalan rad. Prilika je puno – od studentskih poslova do vlastitih projekata s kojima mogu nastupiti na nekom od studentskih natjecanja, primjerice Imagine Cupu ili Software StartUp Academyu.

Ako pak govorimo o onima koji više nisu na fakultetu, već pokušavaju napraviti svoje prve korake u poslovnom svijetu, njima je svakako savjet da se što prije uključe u rad velike razvojne i ITPro zajednice u Hrvatskoj. Bavili se Microsoftovim tehnologijama ili ne, Community će vam dati poznanstva, nova znanja i nove prilike. Za sve one koji su pokrenuli vlastitu tvrtku, a bave se razvojem softvera, toplo preporučam BizSpark program, koji će im omogućiti „besplatan start“ u vidu licenci i konzumacije Azurea. Uza sve to tu su i brojne konferencije. WinDaysi su svakako iznimna prilika za svakog novog IT-evca.

Na koncu, i jednima i drugima trebat će podosta odvažnosti da bi uspjeli. Današnji poslovni svijet, pa tako i IT, više ne treba činovnike i birokrate, već mikro-vođe, sposobne i prokušane pojedince koji su spremni ići korak dalje kako bi doprinijeli svojoj tvrtki, svojoj karijeri, obitelji i društvu u cjelini.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics