Četvrtak, 27. ožujka, 2014. Komentiraj

Intervju s Vladanom Strigom

Intervju s Vladanom Strigom

Pričali smo s Vladanom Strigom, CTO-om u tvrtki NETMedia o njegovoj karijeri, trenutačnom poslu te, naravno, o WinDaysima, predavanjima koja nas očekuju u Umagu i o budućnosti same konferencije.

Radite kao CTO u tvrtki NETMedia. Možete li nam reći više o Vašem poslu?

Moj posao u tvrtki NETMedia je dosta šarolik; u tvrtki naše veličine fleksibilnost resursa dolazi do izražaja – od developera pa tako i do nas koji vodimo tvrtku. Zapravo smo svi uključeni u projekte i svakodnevni rad. Moj posao se svodi na educiranje kolega, uvođenje i provođenje tehnoloških standarda, komunikaciju s partnerima te vođenje naših developera kroz šumu svakodnevnih izazova. Kao što sam također već spomenuo, moj svakodnevni posao (na moju sreću) uključuje i rad na projektima – od vođenja projekata pa sve do razvoja kada to ima smisla i potrebno je. Kako smo mi firma koja je prošla kroz razne stadije rasta, tako sam i ja prošao kroz različite oblike ove pozicije – od one u kojoj se dominantno bavim vođenjem ljudi i manjim dijelom projektima, do trenutne u kojoj je to svojevrsna mješavina i vođenja i rada na projektima s kolegama.

Kako je izgledao Vaš put do trenutne pozicije? S kojim se izazovima susrećete svakodnevno?

NetMediaZapravo, dosta sam se rano okušao u ovom poslu. Krenulo je to projektima s mojih tadašnjih 16 ili 17 godina. Tada su to bile razne web stranice i aplikacije razvijene tehnologijama dostupnim u to doba – u mom slučaju napravljene u PHP-u kada je programiranje bilo u pitanju, ili pak ručno „kucajući“ HTML kada se radilo o Internet stranicama. Stvari su se uozbiljile kada sam se s nešto manje od 19 godina zaposlio u tvrtki NETMedia na mjestu ASP developera. U ovih “nekoliko“ godina što sam tu, prošao sam cijeli put – od developera, preko arhitekta i voditelja timova, da bi danas završio na poziciji voditelja tehničkog dijela te konačno, od prije dvije godine, i partnera u ovoj tvrtki.

Kroz cijelo ovo vrijeme sam zapravo imao konstantan profesionalni rast, što me i zadržalo u firmi. Kako su meni nekoć, tako i ja danas nastojim omogućiti da kreativna strana naših developera dođe do izražaja pa je između ostalog i to uvijek bio dodatan poticaj za biti na položaju na kojem trenutno jesam.

Paralelno s poslom u firmi krenuo je i angažman u razvojnim zajednicama Microsofta. U samim počecima to su bila predavanja na user grupama, a kasnije na WinDaysima i sličnim „službenijim“ konferencijama. Uz predavanja sam neko vrijeme organizirao i Code Camp događaj za developere, koji je u tadašnje doba bio jedan od prvih događaja te vrste na našem području. Aktivnosti kojima sam se tada bavio u zajednici su rezultirale nagradom Microsoft MVP za područje ASP.NET-a.

U novije vrijeme sam pokrenuo Developers User grupu u Splitu te sam kroz zadnjih nekoliko godina vođenja iste imao priliku upoznati i družiti se s dosta kolega, kako iz sličnih, tako i iz potpuno različitih životnih okruženja.

Ove godine ste predavač na Microsoft WinDays konferenciji. Koje ćete teme dotaknuti u svom predavanju/ima?

Da, ove godine opet sudjelujem na WinDaysima. Moje teme uvijek idu u smjeru web razvoja; volim držati predavanja o temama koje me i profesionalno i osobno vesele. Tako i ove godine opet pričam o ASP.NET MVC-u. Kako mi je to jako bliska i draga tehnologija, tako je ovo i jedno od mojih dražih predavanja u kojem podijelim konkretne savjete koji mogu pomoći kolegama u svakodnevnom poslu.

Zašto bi, po Vama, osobe koje se bave IT-jem trebale doći na WinDayse?

Po meni su WinDaysi zapravo jako ugodna mješavina predavanja, educiranja i druženja s prijateljima i kolegama koje ste stekli tijekom godina te networkinga kao velikog plusa bilo koje konferencije ovog tipa. Mene osobno najviše veseli vidjeti sve prijatelje koje ne stignem vidjeti tijekom godine pa je ovo idealna prilika za pričati, družiti se te popiti kavu ili pivu. :-)

Što očekujete od WinDaysa u budućnosti?

Zapravo je teško očekivati nešto više od konferencije koja je već ovoliko napravila i napredovala. Ja bih volio da WinDaysi nastave biti ono što jesu – odlična prilika za okupiti se, nešto novo čuti, nešto naučiti te vidjeti sve prijatelje i kolege.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics