Utorak, 25. ožujka, 2014. Komentiraj

Intervju sa Željkom Marčecom

Intervju sa Željkom Marčecom

Intervjuirali smo Željka Marčeca, poznatog domaćeg tviteraša i gadget entuzijasta. Razgovarali smo o nadolazećim WinDaysima i novim uređajima koji nas očekuju u skoroj budućnosti. Što nam je sve rekao, pročitajte u nastavku.

Za početak, recite nam nešto o sebi i poslu kojim se bavite.

Rođen sam, živim i radim u Velikoj Gorici, a uz to sam oženjen i ponosni otac osmogodišnjaka. Zaposlen sam kao IT profesionalac u Centru za vozila Hrvatske, a u slobodno vrijeme trčim i tweetam. :) U Centru za vozila Hrvatske radim u timu ljudi koji je odgovoran za umrežavanje sustava tehničkih pregleda i poslova ispitivanja te homologacije vozila.

Kakva su Vaša dosadašnja iskustva s WinDays konferencije? Što posebno pamtite?

Imam samo pozitivne riječi za WinDays konferenciju. To je mjesto gdje se uživa u networkingu, uz pogled na more. Dakle, idealna kombinacija! Što posebno pamtim? Definitivno zabave, mijenjanje guma na bolidu Formule 1, što mi se posebno urezalo u pamćenje, ali i predavanja. Najviše sam naučio na use case predavanjima u kojima su kolege iz drugih tvrtki demonstrirali načine na kojima su, koristeći Microsoft tehnologije, poboljšali i ubrzali svoje poslovanje. Uvijek bi se nakon WinDaysa vratio u tvrtku s pregršt novih ideja.

Windows Phone ove godine čeka nova nadogradnja. Što očekujete od nje i gdje vidite Windows Phone u 2014. godini?

Windows-Phone-8-Update-3Ponosni sam vlasnik HTC Mozart Windows Phone telefona (osvojio sam ga na HTC-ovoj WinDays nagradnoj igri 2011. u Rovinju) kojeg smo koristili svi u obitelji. Mogu reći da sam bio zadovoljan operativnim sustavom, ali i razočaran (u to doba) manjkom aplikacija te odlukom da uređaji sa WP verzijom 7.5 neće biti nadograđeni na WP8. Također, čim se pojavila verzija WP8 telefona, developeri su uskočili na taj vlak te su sve novije aplikacije bile podržane samo za noviju verziju. Od nove nadogradnje očekujem da ne ponovi takvu grešku. Smatram da za Windows Phone itekako ima mjesta na tržištu; Microsoft je odličan u podršci i razvoju svojih Internet servisa te vjerujem da je budućnost upravo u tome neovisno o OS-u s kojeg će se tim servisima pristupati.

2014. godina nam obećava hrpu gadgeta, pametnih satova, naočala… Kakav potencijal nose takvi uređaji?

Uvjeren sam da su “nosive” (wearables) tehnologije i “Internet stvari” (Internet of things) budućnost. Senzori, lokacija, podaci, mobilnost; to su termini kojima smo samo zagrebali površinu i tek dolazi vrijeme kad ćemo od silne količine podataka koje će svi ti uređaji skupiti imati više koristi. U prvom naletu izgleda da se većina nosivih tehnologija pretvara da su ekstenzija pametnog telefona. Služe da nam prikažu obavijesti tako da ne moramo uvijek posezati za istim. Neki se nose kao sat (pa imamo i verzije koje konstantno mjere i puls), dok se druge nose na glavi pa služe i kao fotoaparat i video kamera kojom možete upravljati glasovnim naredbama. Količina podataka koju ćemo na taj način skupiti te što ćemo s tim svim podacima napraviti pitanja su za koja vjerujem da će ekipa na WinDaysima sigurno imati odgovor.

Imate li neku poruku za sudionike ovogodišnje konferencije?

Slušajte, zabavite se i odmorite se. Naravno, ne zaboravite na networking! Na jednom mjestu u kratkom vremenu imate priliku susresti se i popričati s ljudima koji često o tehnologijama misle kao i vi. :)

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics