Utorak, 04. ožujka, 2014. Komentiraj

Koje novosti donosi Windows Phone 8.1 za enterprise korisnike?

Koje novosti donosi Windows Phone 8.1 za enterprise korisnike?

2013. godina je bila prilično uspješna za Windows Phone, koji bilježi veliki rast, pa je tako broj prodanih primjeraka u 2013. u odnosu na 2012. godinu porastao 104%. Naime, 2013. prodano je 10.9 milijuna Windows Phone uređaja.

Kako tržište raste, tako raste i broj korisnika koji koriste svoje mobilne uređaje ne samo kako bi uploadali selfie na Facebook nego i za poslovne svrhe, a Microsoftova mobilna platforma će nuditi mnoge mogućnosti s nadolazećom nadogradnjom koju Microsoft najavljuje za proljeće.

Windows Phone Blue

Nakon 3 manje GDR nadogradnje za Windows Phone 8 Microsoft sprema prvu veliku, „Blue“ nadogradnju. Javna je tajna da je u pitanju Windows Phone 8.1, tako da je Microsoft počeo polako pričati o novostima koje donosi. Na ovogodišnjem Mobile World Congressu (MWC) koji se održao u Barceloni Microsoft je objavio detalje koji će zanimati enterprise korisnike kao i administratore.

  • S/MIME enkripcija e-pošte
  • Virtual Private Network (VPN) podrška
  • Enterprise podrška za EAP-TLS Wi-Fi
  • Poboljšano daljinsko upravljanje mobilnim uređajima
  • Unaprijeđeno upravljanje certifikatima

Iako je na službenom Windows Phone blogu još prošle godine objavljena vijest o Enterprise Packu, čini se da je Microsoft čekao izlazak WP8.1.

Details, details!

S/MIME standard –  sigurnosna opcija e-pošte koja osigurava da poslana poruka dolazi do odredišta u neizmjenjenom stanju te sadrži informacije tko je i kada otvorio poruku. Informacije se zatim vraćaju pošiljaocu.

VPN podrška – Windows Phone 8.1  će podržavati VPN koji će biti „app aware“ pa će tako svaka aplikacija kojoj je potreban VPN zasebno pitati za korisničke podatke. Sličan princip rada postoji i u Windows 8.1

EAP-TLS podrška  – protokol koji je već neko vrijeme dostupan na ostalim platformama  dolazi i na Windows Phone.

Poboljšano daljinsko upravljanje  – u principu to znači veću kontrolu nad korisničkim profilom, tj. što korisnik smije koristiti i na koji način. Zajedno s tim moguće je kontrolirati koje se aplikacije smiju koristiti, instalirati, brisati. Zajedno sa nadograđenim Windows Intune-om Microsoft omogućuje brže i jednostavnije daljinsko upravljanje.

Upravljanje certifikatima – Windows Phone 8.1 donosi mogućnost upravljanja certifikatima na samom mobilnom uređaju. Korisnik će moći vidjeti, mjenjati i brisati instalirane certifikate na jednostavan način a ne kao do sada, da se certifikat instalira preko maila/Internet Explorera te da korisnik više ne može vidjeti/znati koji sve certifikati se nalaze na uređaju.

Coming soon…

Uz trenutne opcije koje su dostupne za Windows Phone 8, počevši od custom poslovnih aplikacija preko Secure Boota i MDM-a, uvijek je potrebno nešto novo.

Sve nove značajke bit će dostupne sa Windows Phone 8.1 nadogradnjom koja će biti dostupna kasnije ove godine. Microsoft će na ovogodišnjoj BUILD konferenciji službeno diskutirati o Windows Phone 8.1 nadogradnji i novim značajkama, tako da će tada službeno biti poznati i ostali detalji. U slučaju da imate developer account i developer uređaj, moći ćete instalirati Windows Phone 8.1 nadogradnju već početkom travnja preko “Preview for Developers” aplikacije, dok će ostali uređaji u narednim mjesecima dobiti obavijest o OTA nadogradnji. Svi Windows Phone 8 uređaji će biti nadogradivi tako da nitko neće ostati zakinut. Do tada, savjetujem da se strpite jer nas zasigurno očekuje velika nadogradnja i mnoge nove mogućnosti!

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics