Utorak, 13. siječnja, 2015. Komentiraj

Microsoft Azure

Microsoft Azure

Prošlo je dovoljno vremena od posljednjeg izdanja WinDaysa za značajne promjene u svijetu tehnologije. U ovom članku donosimo promjene po pitanju Microsoft Azure cloud platforme te novosti o platformi od posljednjeg izvještaja s WinDays14 izdanja.

Kao što smo već spomenuli u osvrtu na WinDays14 konferenciju, jedna od najčešće korištenih riječi bila je Cloud. Upravo cloud computing segment danas ima vodeću ulogu u svijetu računarstva. Prošlo je osam mjeseci od WinDays 14 konferencije, a u dinamičnom svijetu u kojem se tehnologija svakodnevno mijenja, taj period je dovoljno dugačak da platforma poput Microsoft Azurea donese brojne promjene i ažuriranja koje olakšavaju život svima koji se bave IT-em. Upravo je“lako” ono što Microsoft želi postići po pitanju računalstva u oblaku i spomenute platforme. Jednostavnost korištenja i visoka dostupnost usluga koje Microsoft nudi u svijetu clouda jesu ono što ga izdvaja od ostalih konkurenata na tržištu. Krenimo redom i pogledajmo koje su to novosti koje je Microsoft razvio u posljednje vrijeme.

Microsoft Azure Operational Insights

MicrosoftAzureOI

Microsoft Azure Operational Insights je Microsoftovo Software As A Service rješenje u cloudu koje prikuplja informacije o svim vašim računalnim resursima, konfiguraciji, statusu softvera i potrebnih/provedenih nadogradnji softvera. Osim svega navedenog, pruža vam i uvid u sve što se događa s vašim sustavom tako da na jednom mjestu imate potrebne informacije o stanju vašeg sustava, ali i o potencijalnim problemima. Ono što karakterizira ovaj dashboard je vizualni prikaz svih podataka koji donosi preglednost i jednostavnije snalaženje kroz sve metrike.

Prednosti korištenja ovakvog sustava u vašem okruženju su brojne. Uzmimo za primjer rješenje koje koristi više sustava (na više različitih lokacija)  za pohranu podataka. Koristeći Microsoft Azure Operational Insights imate na jednom mjestu informacije o svim svojim podatkovnim centrima, možete provoditi predviđanja i testiranja budućih scenarija, vidjeti koji su vaši virtualni uređaji preopterećeni te na kraju planirati resurse za budući period. Također, imajući uvid u sve što se događa sa sustavom, vrlo je jednostavno identificirati probleme koji su nastali nekom od nadogradnji softvera. Operational Insights sustav dostupan je svim korisnicima Microsoft Azurea, Windows Servera ili System Centera.

Azure Batch Preview

MicrosoftAzureBatch

Iduća novost, koju je Microsoft predstavio krajem listopada na TechEd konferenciji u Barceloni, je Azure Batch. Azure Batch se trenutno nalazi u preview fazi, a riječ je o sustavu za planiranje i raspoređivanje poslova te sustavu za upravljanje velikom količinom resursa da bi se aplikacije kompletno razvijale i pokretale u cloudu. Microsoft je i ovdje pratio što korisnici rade te primijetio da oni konstantno ponavljaju neke od procesa da bi raspoređivali svoje poslove te osiguravali skaliranje svojih virtualnih uređaja po potrebi. S ovom uslugom Microsoft će preuzeti dobar dio tog posla. Sve što krajnji korisnik treba napraviti jest postaviti svoje poslove, a Microsoft će pokrenuti virutalne uređaje, pokrenuti sve vaše zadatke (poslove) i pobrinuti se da otkloni pogrešku ukoliko do nje dođe. Neki od primjera gdje se batch computing primjenjuje su procesiranje i obrada fotografija, složene simulacije ili složene financijske kalkulacije.

Ostale novosti

Od ostalih novosti svakako treba istaknuti i unaprjeđenje Windows Azure Packa koji donosi poveći skup  Microsoft Azure tehnologija u vaš vlastiti podatkovni centar. Windows Azure Pack integrira se zajedno s proizvodima System Center i Windows Server te pruža portal, sličan Microsoft Azure portalu, za upravljanje uslugama kao što su web stranice, virtualni uređaji ili service bus.

Nadalje, treba spomenuti i Azure File Storage, uslugu koja omogućava aplikacijama i cloud uslugama međusobno dijeljenje datoteke koristeći SMB 2.1. protokol. Dobar primjer korištenja ove usluge je situacija u kojoj moramo spremiti postavke koje će koristiti više različitih aplikacija, ili pak pohranjivanje podataka koji nam omogućavaju dijagnosticiranje rada naših aplikacija kao što su logovi ili određene metrike. Još jedna novost, koja to zapravo i nije, je broj podatkovnih centara i serverskih centara koje je Microsoft otvorio. Naravno, ovo ne predstavlja neko veliko iznenađenje budući da znamo kako se broj korisnika cloud usluga konstantno povećava pa je samim time i potražnja za resursima sve veća. Ono što je sigurno jest činjenica da Microsoft ima najveći broj regija u kojima može ponuditi usluge svojim korisnicima u usporedbi s brojem regija koje osiguravaju drugi pružatelji cloud usluga kao što su Amazon ili Google.

Kao što je jasno vidljivo, naveli smo samo neke od promjena na Microsoft Azure platformi te uslugama koje platforma pruža. Naravno, i u trenutku pisanja ovog članka radi se na unaprjeđenju same platforme te je za očekivati da će se do travnja 2015, kada se održava WinDays15 konferencija, dosta toga promijeniti i unaprijediti. Stoga, ne ostaje nam ništa drugo nego strpljivo i s velikom pažnjom iščekivati novosti koje će Microsoft donijeti te posjetiti WinDays konferenciju da bi čuli najsvježije informacije.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics