Petak, 01. ožujka, 2013. Komentiraj

Microsoft Community

Microsoft Community

Microsoft Community je zajednica korisnika Microsoft tehnologija odnosno korisničkih grupa koje aktivno djeluju u čak 7 hrvatskih gradova. Primarno djelovanje je kroz besplatne sastanke koji se najčešće odvijaju jednom mjesečno i otvoreni su za javnost.

Što je Microsoft Community?

Microsoft Community inicijativa datira još iz 2003. godine kada je nastala s ciljem promoviranja peer-to-peer razmjene znanja i iskustva stručnjaka iz područja Microsoft tehnologija, tada specifično programiranja i SQL Servera. Danas aktivno djeluje u čak 7 hrvatskih gradova – Čakovcu, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu kroz čak 15 korisničkih grupa koje svoje sastanke održavaju redovito, najčešće jednom mjesečno. Sastanci korisničkih grupa besplatni su i otvoreni za javnost, a sve što je potrebno je registrirati se na portal i prijaviti svoj dolazak.

Ono što je specifično za Microsoft Community sastanke je prije svega nešto opuštenija atmosfera nego što je to nekada slučaj na raznim drugim konferencijama i događajima, što omogućuje lakšu interakciju kako s predavačima, tako i s ostalim članovima korisničke grupe. Na sastanku se najčešće održi jedno ili dva stručna predavanja, dok je jedan poseban manji slot rezerviran za pauzu između predavanja, odnosno druženje i okrjepu pizzom i pićem, za vrijeme kojeg je moguće upoznati druge kolege stručnjake koji se bave istim tehnologijama kao i vi. Drugim riječima, Microsoft Community sastanci idealna su prilika za networking.

Tipovi grupa

S obzirom na širok spektar Microsoft tehnologija, i korisničke grupe podijeljene su u nekoliko tipova. To su Developer, Dynamics, IT Pro, New Office, SQL Server i Web, a sama imena govore koje su točno tehnologije odnosno područja zastupljeni na sastancima pojedinog tipa. Web korisnička grupa postojala je u Zagrebu do prošle godine kada se spojila s Developerskom grupom (ujedno i najstarijom) u novu pod imenom FutureDEV zbog srodnih tema kojima su se bavile. Najviše grupa djeluje u Zagrebu (svaki od navedenih tipova), dok se u ostalim ranije spomenutim gradovima može pronaći jedna ili dvije grupe (najčešće su to developerska i IT Pro). Svakom korisničkom grupom upravljaju voditelji – jedan ili dva, koji vode brigu o korisničkoj grupi te organizaciji događaja – oni su najzaslužniji i najodgovorniji za uspješno funkcioniranje grupe.

Portal u središtu stvari

Microsoft Community portal mscommunity.hr središnje je online okupljalište za informacije o svim sastancima i događajima u organizaciji korisničkih grupa hrvatskog Microsoft Communityja. Portal je predstavljen na otvaranju WinDays 11 konferencije i odmah zatim pušten u rad te je ujedno bio i prva hrvatska produkcijska web-aplikacija na Azureu. Kroz portal je moguće dobiti razne informacije o sljedećim i prošlim sastancima, temama koje se obrađuju, predavačima, a nakon sastanka moguće je pronaći i materijale s predavanja. Na sastanke se nužno i prijaviti s obzirom na ograničen broj mjesta i velik interes, a prijava se također obavlja kroz portal. Voditelji grupa kroz portal mogu i evidentirati dolaske članova na temelju čega članovi kasnije mogu ostvariti popuste za različite konferencije i događaje. Najbolji su primjer upravo ovogodišnji WinDaysi – aktivni članovi Communityja mogu ostvariti 30% popusta na kotizaciju.

Osim informacija o korisničkim grupama i sastancima, portal nudi i puno drugih korisnih linkova, kao što je link na Microsoft Virtual Academy – besplatne Microsoft treninge, link na probnu verziju Windows Azurea u trajanju 90 dana, link na popis besplatnih Microsoft knjiga o programiranju, Windowsima 8, SQL Serveru, SharePointu itd.

Na Windows Storeu dostupna je i mscommunity.hr aplikacija koja nudi određeni podskup funkcionalnosti inače dostupnih kroz portal. Moguće je pregledati sastanke za trenutni i idući mjesec, ulogirati se svojim korisničkim podacima te prijaviti (ili odjaviti) na pojedini sastanak, a na pločici aplikacije se prikazuje sljedećih 5 sastanaka.

Ukoliko želite znati više o sljedećim Microsoft događajima u vašem gradu, naučiti više o pojedinoj Microsoft tehnologiji ili upoznati druge stručnjake te čuti njihova iskustva rada s pojedinim tehnologijama, preporučujemo posjet mscommunity.hr portalu, a zatim i posjet jednom od narednih sastanaka. Ponavljamo, sastanci su besplatni, a sve što trebate ponijeti je dobra volja za stjecanjem novih znanja i networkingom.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics