Petak, 22. veljače, 2013. Komentiraj

Microsoft Inovacijski Centri

Microsoft Inovacijski Centri

Microsoft Inovacijski Centri su zajednički pothvat Microsofta i partnera koji rade zajedno u svrhu poticanja inovacije i razvoja jake samoodržive softverske ekonomije. Microsoft ostvaruje partnerstva s lokalnim vlastima, akademskim institucijama, organizacijama unutar industrije i softverskim te hardverskim proizvođačima kako bi proširio svoju mrežu ovih čvorišta inovacijskog poduzetništva.

Otvoren za studente, IT profesionalce, poduzetnike, akademske istraživače i profesionalne autore softvera, pojedini Centar se prilagođava lokalnoj zajednici i potrebama regije u kojoj se nalazi. Iako postoji puno aktivnosti kojima se određeni Centar može baviti, upravo zbog te prilagodbe je svaki na svoj način karakterističan za područje na kojem djeluje. Zadatak im je generalno utjecati na lokalnu ekonomiju, pogotovo onu baziranu na računalnom softveru, omogućiti jednostavniji nastanak inovativnih proizvoda i usluga, potaknuti nastanak novih mladih tvrki a samim tim i novih radnih mjesta, stvoriti most između studenata i poslovnog svijeta blisko surađujući kako s akademskom zajednicom tako i s industrijom.

Aktivnosti koje pojedini Centar može obavljati

Kako je glavni cilj Centara raditi zajedno s lokalnom zajednicom na izgradnji znanja i vještina sudionika u njegovim aktivnostima, oni to čine brojnim aktivnostima:

 • BizSpark Network Partner
  Pojedini Centar može imati status “BizSpark Network Partnera” što znači da predstavlja resurs u BizSpark programu. Mlade softverske tvrtke iz lokalnog ekosustava mogu zatražiti podršku od strane Centra po pitanju hardvera, mentorstva, edukacije i sl.
 • Business Skill Development
  Aktivnosti centra vezane za edukaciju startup tvrtki i nezavisnih proizvođača softvera u području poslovnih vještina, planiranja, ljudskih resursa, prodaje, marketinga i sl.
 • Imagine Cup
  Aktivnosti vezane uz natjecanje za studente pod nazivom Microsoft Imagine Cup kao što su edukacije i treninzi, prezentacije samog natjecanja te provođenje lokalnih finala natjecanja.
 • Industry Cluster
  Centar može biti središte udruživanja i djelovanja klastera (udruženja sa specifičnim razlogom i na određenu temu) softverskih organizacija koje na neutralnom području zajednički rade na određenim projektima.
 • MIC Technical Trainee Program
  Mogućnost studenata lokalnih fakulteta za odrađivanje prakse radeći na projektima i aktivnostima određenog Centra u trajanju od 4 do 12 mjeseci. Za vrijeme prakse, student razvija svoje tehničke vještine, uči obavljati različite poslovne uloge, certificira se u području koje ga zanima i ima mogućnost stjecanja radnog iskustva na pravom projektu iz lokalnog ekosustava.
 • Product Testing
  Centar nudi mogućnost poslovnog testiranja softverskog proizvoda, njegovih mogućnosti i kapaciteta.
 • Prototype Development
  Mogućnost brze realizacije prototipa koncepta proizvoda ili rješenja, modela arhitekture ili nove tehnologije izvođenjem “Proof of Concept-a”.
 • Startup Incubation
  Centri nude različite programe kojima je cilj pomoći u razvoju ideja i njihovoj preobrazbi u startup tvrtke procesom inkubacije projekta u vremenu od 6 mjeseci do 3 godine, ovisno o državi i lokaciji. Kao benefit, tvrtke u inkubaciji imaju pristup BizSpark privilegijama i ostalim servisima i uslugama koje nudi pojedini Centar.
 • Student to Business
  S2B je program regrutacije studenata koje provodi pojedini Microsoft Inovacijski Centar u suradnji s lokalnim akademskim ustanovama. Centar obavlja trening, selekciju, testiranje i certificiranje studenata. Na kraju programa, studenti kandidati se povezuju s tvrtkama u svrhu poslovnih intervjua.
 • IT Academy
  Microsoft IT Academy Program zamišljen je kao program edukacije studenata  Microsoftovim tehnologijama, pripremajući ih tako za globalno tržište rada i pri tome izrađujući dobro tehnički potkovanu zajednicu.
 • Technical Skill Development
  Kratki treninzi fokusirani na nove tehnologije i praktično iskustvo.
 • Virtual Startup Incubation
  Aktivnost koja predstavlja grupu usluga koje Centar nudi inkubatorskim institucijama kroz MIC mrežu: tehnički i poslovni treninzi, razvoj prototipova, testiranje proizvoda i mentorstvo.
 • Executive Academy
  Program dizajniran za menadžere unutar lokalnog softverskog ekosustava koji ih podučava tehnološkim trendovima, poslovnim modelima i specifičnim poslovnim scenarijima u korist lakšeg donošenja odluka.
 • IT Pro Deployment Workshops
  Edukacijski program koji polaznike podučava IT Pro temama i infrastrukturnim scenarijima. Fokusiran je na tehnike dizajna i postavljanja IT infrastrukture uz veliku količinu praktičnog rada.
 • Partner Showcase
  Lokalni partneri mogu iskoristiti prostor Centra za demonstraciju svojih softverskih rješenja.
 • Developer Camps
  Aktivnosti dizajnirane za spajanje startup poduzeća i malih softverskih tvrtki te podržavanje istih u prihvaćanju novih tehnologija, trendova ili poslovnih modela.
 • Technology Competence Center
  Aktivnosti podizanja tehnoloških kompetencija lokalne industrije kroz prikazivanje kompletnih scenarija djelovanja Microsoftove tehnologije, horizontalno kroz same tehnologije (oblak, poslovna inteligencija, unificirana komunikacija, itd.) ili vertikalno kroz različite industrije (obrazovanje, zdravstvo, vlada, itd.). Opseg treninga je širok i zalazi duboko u tehnički dio scenarija.

Centri u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje 2 Microsoft Inovacijska Centra, jedan u Varaždinu i jedan u Splitu. Fokusirani su na rad sa softverskim startup tvrtkama, akademskom zajednicom i nezavisnim proizvođačima softvera. MIC-evi u Hrvatskoj su koncentratori tehnoloških druženja i edukacije, sastanaka user grupa, aktivnosti Microsoft Student Partnera i studentske prakse, promoviranja i rada na Imagine Cup projektima i sl. Više informacija o Centrima u Hrvatskoj saznajte na adresi www.miccroatia.com.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

 1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
 2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics