Utorak, 04. veljače, 2014. Komentiraj

Microsoft inovacijski centri u Hrvatskoj

Microsoft inovacijski centri u Hrvatskoj

Microsoftov inovacijski centar namijenjen je malim i srednjim poduzećima kojima osigurava infrastrukturu i resurse potrebne za razvoj inovativnih softverskih rješenja i usluga, njihovo testiranje i razradu poslovnih modela za njihovo plasiranje na tržište.

Kada se govori općenito o MIC-u ( Microsoft inovacijskim centrima ) bitno je naglasiti da je primarni cilj njihova osnutka mogućnost pristupa korisnika različitim programima i uslugama te podupiranje rasta i razvoja lokalnih ekonomija temeljenih na proizvodnji novih i inovativnih softverskih rješenja. Nadalje,  timski rad, planiranje te razvoj prethodno navedenih rješenja je ono na čemu se inzistira kroz ekosustav industrije, akademskog sektora i države.

Microsoft svim zainteresiranima, kako studentima, tako i stručnjacima, poduzetnicima i istraživačima omogućuje napredovanje – razvoj ICT vještina, korištenje naprednih tehnoloških alata, pristup modernoj tehnologiji  i slično.

Rad centara

MIC MapKroz rad 130 Microsoftovih inovacijskih centara u čak 60 zemalja zainteresiranima je ponuđena široka paleta usluga. Prvi Microsoft Inovacijski centar u Hrvatskoj otvoren je 2005. godine u Varaždinu. Nakon toga, 2010.godine, otvoren je MIC Split, a krajem 2013.godine u Osijeku je otvoren treći Microsoft Inovacijski centar u Hrvatskoj. Svim inovacijskim centrima je cilj  pomoći malim i srednjim tvrtkama da se dokažu na tržištu i unaprijede poslovnu konkurentnost uz pomoć lokalnih vlasti i zajednice pa tako i uz pomoć  tvrtki i akademske zajednice kroz stvaranje inovativnih proizvoda.

Ovakva programska ponuda ( MIC ponuda ) temelji se na tri područja bitna u razvoju rasta ekonomija koje se zasnivaju na razvoju softverskih rješenja. Prvo područje su vještine i intelektualno vlasništvo a odnose se na edukacijske sadržaje u sferi razvitka poslovnog i tehničkog znanja, dakle, znanja potrebna za razvoj tržišta, programi zapošljavanja studenata, povezivanje s poslovnim svijetom itd. U razvoju rasta ekonomije bitna su i industrijska partnerstva, povezivanje industrijskog svijeta, akademskog svijeta i Microsofta, uključivanje klastera koji proizvode programska  rješenja, certifikacije vezane uz kvalitetu softvera, istraživanje u suradnji sa studentima te kao jedna od bitnih odrednica inzistiranje na proof-of-concept projektima koji se izvode zajedno u suradnji s tvrtkama uključenim u programe samog centra. Treće područje koje je bitno su inovacije i invencije u što pripada razvoj novih, modernih rješenja, potpomaganje inovativnosti startup tvrtkama, partnerima, studentima i pojedincima.

Koji su ciljevi Microsoft inovacijskih centara u Hrvatskoj?

DSC05081Jedan od ciljeva je pružanje infrastrukture i resursa za rad informatičko telekomunikacijskih tvrtki  malog i srednjeg poduzetništva, mogućnost stvaranja preduvjeta i stvaranja kompetitivnosti za izgradnju inovativnih proizvoda koji se mogu na tržištu ponuditi. Nadalje, tu je i pružanje usluga poput pomoći i savjetovanja startup tvrtkama kojima je potrebna pomoć pri organizaciji, isplativosti, modela tehnologije i slično. Također, tu se podrazumijeva pružanje usluge laboratorijske opreme za razvoj zajedničkih proizvoda i usluga između već postojećih tvrtki, usluge prijenosa znanja kroz različite oblike predavanja, timskih radova, team buildinga, demonstracija i testiranja proizvoda. Tu se nalazi i potpora  pri kreiranju srednjoročne i dugoročne studije izgradnje e-Government rješenja koji pokriva informacijske planove i rješenja  u svrhu poboljšanja interne poslovne učinkovitosti i infrastrukture koja se može iskoristiti za izgradnju e-Servisa te kao potpora partnerima i tvrtkama.

Zaključak

Svima koji rade na Microsoftovim tehnologijama ili proučavaju neku od tehnologija te rade na softverskim rješenjima i nalaze se u blizini jednog od tri MIC-a u Hrvatskoj svakako preporučam da iskoriste sve što se u Microsoft Inovacijskim centrima nudi. Sve gore navedene programske ponude koje se nude možete pronaći u Microsoft Inovacijskom Centru koji je tu kako bi Vama pomogao te Vas usmjerio u razvoju softverskih rješenja.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics