Utorak, 23. prosinca, 2014. Komentiraj

Microsoft Intune – kako povećati produktivnost u vašoj tvrtki?

Microsoft Intune – kako povećati produktivnost u vašoj tvrtki?

Daleka su vremena kada su svi zaposlenici tvrtke koristili istu verziju istog sustava na jednoj vrsti uređaja. Ovaj blog post govori o organizaciji rada i produktivnosti zaposlenika.

Danas više od 70% zaposlenika u različitim tvrtkama koristi minimalno dva uređaja za obavljanje svakodnevnih poslovnih zadataka. Ovaj blog post govori o Microsoft Intune i povećanju produktivnosti zaposlenika. Stvorili smo eru u kojoj su uređaji brojniji od ljudi, a alati koji su nas nekoć dobro služili sada postaju neadekvatni i nedostatni.

Već u travnju 2012. objavom System Center Configuration Manager alata, Microsoft je učinio veliki zaokret u stvaranju  rješenja vezanih uz PC management: od svijeta u kojem su uređaji, softver ili cloud u središtu pozornosti, prema svijetu u kojem su ljudi, kao krajnji korisnici tih uređaja, najvažnija karika sustava. Prioritet postaje omogućiti zaposlenicima da dok rade efikasno koriste svoje omiljene uređaje. Kako se životni vijek uređaja sve više smanjuje i ljudi ih sve češće mijenjaju, cilj efektivnog PC managementa postaje isporuka aplikacija i podataka upravo pojedincu, a ne uređaju (People-centric IT).

Kada samo na trenutak pomislimo koliko vrsta uređaja, platformi i verzija operacijskih sustava postoji danas na tržištu, može se pojmiti kompleksnost izazova koji se nalazi pred IT stručnjacima koji rade na unaprjeđenju mobilnosti zaposlenika jedne tvrtke. Ovaj blog post predstavlja Microsoftovo rješenja za postavljeni izazov – Microsoft InTune.

intune1

Mobile Device Management

S rastućim obujmom i raznolikošću korporacijskih i osobnih uređaja korištenih u organizacijama, sve veći izazov za IT odjele je sigurnost korporacijskih podataka. Microsoft Intune pomaže minimizirati kompleksnost ovog izazova jer omogućuje upravljanje mobilnim uređajima iz oblaka, a zaštita podataka integrirana je u samom Intuneu. Intune omogućuje centralno upravljanje svim uređajima tvrtke uz pomoć jedinstvene web konzole.

Intune pruža korisnicima mogućnost „samoposluge“: putem Company Portala, korisnik može sam prijaviti svoj uređaj u sustav i instalirati korporacijske aplikacije na svoje omiljene mobilne platforme. Jednom kada je uređaj registriran, automatski se dodjeljuju certifikati, WiFi, VPN i email profili, što omogućuje zaposlenicima korištenje resursa s odgovarajućim sigurnosnim konfiguracijama.

Budući da je sigurnost korporativnih podataka jedan od najvećih izazova upravljanja mobilnim uređajima, Intune omogućava opsežno upravljanje postavkama mobilnih uređaja i izvršavanje remote operacija poput promjene lozinke, zaključavanja uređaja i enkripcije podataka. Također, postoji opcija potpunog brisanja da bi se dodatno zaštitili ključni podaci na izgubljenim ili ukradenim uređajima. U kombinaciji s Exchange e-mail računima, Intune zabranjuje pristup Exchange e-mailu kada korisnik želi pristupiti podacima unutar tvrtke s uređaja kojeg prethodno nije registrirao putem Company Portal opcije. U slučaju Supervised iOS uređaja, Android uređaja koji koriste Kiosk Mode i Windows Phone uređaja koji koriste Assigned Access, moguće je provoditi stroža „lock-down“ pravila.

Mobile Application Management (MAM)

Budući da na svakom od uređaja korisnici mogu instalirati veliki broj raznovrsnih aplikacija, osiguranje sigurnosti podataka postaje još veći izazov. Kao primjer za ilustraciju složenosti ovog izazova možemo promotriti sljedeću situaciju: osoba koja je unutar tvrtke zadužena za osiguranje financijskog sustava je odlučila dio podataka kopirati na svoj e-mail, što znači da bi svaka osoba koja može pristupiti tom e-mailu mogla saznati veliku količinu podataka o funkcioniranju te tvrtke. Intune rješava ovaj izazov ugradnjom mogućnosti upravljanja i zaštite podataka izravno u Office mobilne aplikacije, a pruža i fleksibilnost proširenja ovih mogućnosti na ostale line-of-business aplikacije. Siguran pregled sadržaja osigurava se korištenjem Managed Browser, PDF Viewer, AV Player i Image Viewer aplikacija za Intune. Dakle, s Intune alatom zaposlenicima se omogućuje siguran pristup korporacijskim informacijama korištenjem Office mobilnih aplikacija dok se ujedno sprječava „curenje“ podataka iz tvrtke tako što se zabranjuju radnje kao što su copy/cut/paste.

Administratorima i korisnicima uređaja omogućena je zaštita važnih podataka kroz selektivno brisanje upravljanih aplikacija i s njima povezanih podataka u slučaju neprijavljenog, izgubljenog, ukradenog uređaja ili uređaja koji zaposleniku više nije potreban. Moguće je i zabraniti pristup određenim aplikacijama ili URL adresama s mobilnih uređaja, ako smatrate da mogu naštetiti vašim podacima. Budući da se Intune nalazi u oblaku, administratori Intunea mogu jednostavno instalirati aplikacije potrebne zaposlenicima za rad, pri čemu se navedene aplikacije automatski instaliraju na zaposleničke uređaje tijekom registracije uređaja. S druge strane, krajnji korisnici (zaposlenici) jednostavno instaliraju korporacijske aplikacije s Company Portal servisa, bez obzira koriste li Android, iOS ili Windows Phone.

intune2

PC Management

Upravljanje različitim uređajima, uključujući računala i laptope, platforme i aplikacije, obavlja se putem jedne administracijske konzole. Svim računalima kojima upravljate možete pružiti real-time zaštitu od zlonamjernih prijetnji. Antivirusna zaštita je uvijek ažurna, a skeniranje računala s ciljem zaštite od zlonamjernih i neželjenih programa je automatsko.

Nadalje, informacije o sklopovskim konfiguracijama i programima instaliranima na upravljana računala nalaze se unutar Intune administracijske konzole, što omogućava izuzetno brzo generiranje izvještaja, organiziranje računala po grupama i efektivnije ciljanje računala na koja se planira instalirati neki komad softvera.

 

Bez obzira na oblik organizacije tvrtke, Intune omogućuje zaposlenicima korištenje korporacijskih aplikacija na njima adekvatnim uređajima za posao, povećava mobilnost zaposlenika cijele organizacije, pruža jednostavan način upravljanja uređajima iz jedne konzole, osigurava ključne podatke, te tako omogućava ljudima da produktivnije iskoriste svoje vrijeme.

 

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics