Srijeda, 17. travnja, 2013. Komentiraj

Microsoft MVP program

Microsoft MVP program

Microsoft Most Valuable Professional (MVP) nagrada dodjeljuje se istaknutim pojedincima diljem svijeta koji dijele svoju strast, iskustvo i znanje o Microsoft tehnologijama s drugima kroz online i offline aktivnosti.

Microsoft kroz MVP program prepoznaje istaknute pojedince u tehničkoj zajednici i nagrađuje ih MVP statusom. Njihovo djelovanje može biti offline, poput vođenja Community sastanaka i user grupa, držanja radionica, predavanja na konferencijama, pisanja knjiga, članaka i slično, ili online, poput pisanja bloga, knjiga i tutoriala, snimanja video prezentacija, odgovaranja na razna tehnička pitanja po forumima koji mogu biti službeni Microsoftovi, ali i vrlo popularni neslužbeni poput StackOverflowa itd. Dodjeljivanjem MVP statusa Microsoft pokazuje koliko su MVP-jevi važni u širenju popularnosti, ali i razumijevanja pojedinih Microsoftovih tehnologija i time ih potiče da nastave u tom smjeru. Važno je reći da MVP-jevi svoje znanje i ekspertizu dijele besplatno – oni nisu Microsoft zaposlenici, ali su eksperti u pojedinoj tehnologiji i svakodnevno žive s njom – na poslu, ali i u slobodno vrijeme.

Tradicija duga 20 godina

Sve je počelo još davne 1993., davno prije Twittera, Facebooka i ostalih popularnih društvenih mreža i stranica. Tada su popularni bili forumi na koje bi se geekovi spajali i tamo razgovarali o problemima i pitanjima koja ih muče. Calvin Hsia, developer i u to vrijeme izrazito aktivan na forumima, iz zabave je napisao program koji je analizirao forume i forumske poruke u svrhu određivanja tko najviše odgovara na pitanja i tko je najaktivniji. Netko iz Microsofta vidio je tu listu i prepoznao važnost i doprinos profesionalaca s liste te nagradio prva 34 MVP-ja, uključujući i Calvina. Jedan od njih, John Viescas – MVP za Access, u programu je već 20 godina! Svi oni bili su pozvani na tadašnji TechEd gdje su se konačno mogli upoznati i van forumskih okvira, a današnji MVP-jevi imaju svoj vlastiti događaj jednom godišnje.

MVP nagrada danas

U veljači ove godine, Microsoft MVP program proslavio je 20 godina postojanja. Diljem svijeta aktivno je oko 4000 MVP-jeva u više od 90 zemalja. Govore više od 40 jezika i odgovore na oko 10 milijuna pitanja godišnje. Nagrada se dodjeljuje iz skoro 90 Microsoft tehnologija, što pokazuje širinu Microsoft proizvoda i usluga. Ukupno gledajući, MVP-jevi dosežu oko milijun Microsoft korisnika svaki dan.

MVP nagrada odnosno status vrijedi godinu dana, a dodjeljuje se svaka tri mjeseca u godini. Dodjeljuje se za zasluge kroz prijašnjih 365 dana i MVP-jevi se njome hvale i dalje naporno rade idućih godinu dana. Nakon jedne godine ponovno se procjenjuju doprinosi i zasluge te se status ili ukida ili produljuje još godinu dana. Nagradu je, kažu, jednako teško obnoviti kao i dobiti prvi put, pa je potrebno nastaviti se zalagati i biti jednako aktivan cijelo vrijeme.

Umjesto TechEda, Microsoft MVP-jevi imaju svoj poseban događaj na koji su pozvani svake godine poznat pod imenom MVP Global Summit. Susret se odvija u Bellevueu i u Microsoft sjedištu u Redmondu, a MVP-jevima se tamo pruža niz tehničkih predavanja, ali i ono što je možda još važnije – famozni networking odnosno povezivanje ne samo s ostalim MVP-jevima već i product timovima i ostalima koji razvijaju neku od Microsoft tehnologija. Spomenimo i da svi MVP-jevi imaju potpisan NDA (Non-Disclosure Agreement) jer često dobiju priliku čuti informacije koje još nisu zrele za javnost. Zato kažu – što se dogodi (čuje) na MVP Summitu, ostaje na MVP Summitu. :)

Hrvatska po Microsoftu pripada u CEE (Central and Eastern Europe) and Italy skupinu zemalja, a za MVP program u toj regiji zadužen je Alessandro Teglia. U Hrvatskoj je aktivno 22 MVP-ja iz raznih područja (Visual C#, Windows Azure, SQL Server, SharePoint i mnogi drugi), a o važnosti MVP-jeva u organizaciji jedne velike konferencije poput WinDaysa mogli ste pročitati u našem intervjuu s Tomislavom Tipurićem. Također možete pročitati i intervjue s Adisom, Domagojem, Nenadom i Dubravkom, nekim od MVP-jeva koji ove godine predaju na WinDaysima. Predavanja MVP-jeva vrlo često su prave poslastice za posjetitelje konferencije jer se gotovo uvijek radi o izvrsnim predavačima koji su ujedno i eksperti za pojedinu tehnologiju, stoga svakako preporučamo da ih posjetite.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics