Četvrtak, 19. prosinca, 2013. Komentiraj

Microsoft se službeno oprostio od Windows XP-a i Officea 2003

Microsoft se službeno oprostio od Windows XP-a i Officea 2003

Microsoft se sinkroniziranim događajima „Thanks for the eXPerience“ u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu oprostio od sustava Windows XP koji polako odlazi u povijest. Nakon 8.travnja 2014. godine korisnicima Windows XP i Office 2003 više neće biti dostupne nadogradnje.

Na događajima koji su bili povezani video vezom organiziran je pregled tehnologija od kojih smo se oprostili. Posjetitelji su mogli vidjeti i prisjetiti se nekih od uređaja od prije 12 godina. Mnogi od tih uređaja više se ne mogu vidjeti a među njima su zip drive, CRT monitori i mnogi drugi. Osim toga,prezentirani su inovativni računalni uređaji bazirani na Windows 8.1 operativnom sustavu među kojima je bila i Nokia Lumia 1520-phablet, sa 6″ zaslonom. Pregledavajući tehnologije s kojima smo se oprostili naveden je i konačan prestanak pružanja podrške za Windows XP te Office 2003.

Zašto Microsoft prestaje pružati podršku za Windows XP i Office 2003?

3C9A9714Godine 2002. Microsoft je predstavio svoj Support Lifecycle policy koji se temelji na povratnim informacijama korisnika kako bi imali transparentnost i predvidljivost podrške za Microsoftove proizvode. Microsoft Support Lifecycle policy pruža dosljedne i predvidljive smjernice za dostupnost podrške nakon što je proizvod predstavljen i tijekom „života“ tog proizvoda. Svaki proizvod sustava Windows ima svoj životni ciklus. Životni ciklus započinje po puštanju proizvoda u prodaju, a završava kada se obustavi njegova podrška ili prodaja. Na taj način korisnici mogu lakše planirati svoje investicije i kreirati uspješniju budućnost svog IT-a. Na temelju toga Windows XP i Office 2003 proizvodi imali su minimalno 10 godina podrške. Zbog toga 8.travnja 2014.godine Windows XP i Office 2003 više neće dobivati podršku. Ukoliko vaša organizacija još uvijek nije napravila migraciju na novije verzije svakako bi trebali što prije to učiniti.  Na temelju povijesnih podataka puna implementacija novog sustava u prosječnom poduzeću može trajati od 18 do 32 mjeseca.  Kako bi osigurali da vaše tvrtke ostanu na podržavanim verzijama Windows i Office proizvoda trebali bi započeti planiranje i testiranje aplikacija odmah kako bi osigurali implementaciju prije kraja podrške.

Što znači prestanak podrške za korisnike?

Prestanak podrške znači da bi trebali poduzeti nešto. Nakon 8.travnja 2014. godine neće biti novih sigurnosnih ažuriranja, besplatne ili plaćene tehničke podrške kao niti ažuriranja tehničkog sadržaja na internetu. Korištenje Windows XP SP3 i Office 2003 proizvoda nakon isteka pružanja podrške može izložiti vaše okruženje brojnim potencijalnim rizicima kao što su sigurnosni rizici ili nedostatak Independent Software Vendora (ISV) i nedostatak podrške od strane proizvođača hardvera. Okruženje koje koristi nepodržavane alate ili alate za koje ne postoji nadogradnja izloženi su mnogim sigurnosnim rizicima. Nepodržane verzije operacijskog sustava Windows više neće primati nadogradnje softvera putem Windows Updatea. Nadogradnje softvera obuhvaćaju sigurnosne ispravke koje štite računala od štetnih virusa, špijunskog softvera i drugih zlonamjernih softvera koji mogu ukrasti osobne podatke. Također, putem Windows Updatea dolaze i softverske nadogradnje koji poboljšavaju pouzdanost operacijskog sustava Windows, novi upravljački programi za hardver te još mnogo toga.

Kako započeti migraciju?

3C9A9986Microsoft pruža velikim organizacijama tehničke resurse, alate i stručno vodstvo kako bi olakšali implementaciju i održavanje Windows, Office i Internet Explorer proizvoda i tehnologija. Kako bi saznali više o migraciji na novije sustave organizacije se mogu obratiti svojim Microsoft prodajnim predstavnicima ili certificiranim Microsoft partnerima. Kako bi saznali i naučili kako implementirati moderna okruženja na raspolaganju stoji besplatni alat Microsoft Deployment Kit. Ukoliko se radi o malim i srednjim organizacijama također postoje mnoge mogućnosti kada je u pitanju migracija na novije i modernije sustave.  Male i srednje organizacije trebale bi locirati Microsoft Certified Partnere kako bi razumjeli i saznali koje su najbolje opciju koje zadovoljavaju njihove poslovne potrebe.

Zaključak

Ukoliko još uvijek koristite sustave Windows XP i Office 2003 svakako bi trebali razmisliti i započeti planiranje migracija na nove sustave. Korištenje novih i modernih sustava donosi više fleksibilnosti te osigurava veću sigurnost vaših računala. Također, ono što migracija donosi jest mogućnost korištenja najnovijih tehnoloških trendova kao što su virtualizacija i cloud. Stoga, ne čekajte, nego krenite s migracijom na nove sustave što prije.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics