Četvrtak, 14. veljače, 2013. Komentiraj

Microsoft Student Partners program

Microsoft Student Partners program

MSP program je svjetska inicijativa koja okuplja studente zaljubljene u tehnologiju. Nije nužno studirati na tehnološki orijentiranom fakultetu ali nužno je voljeti tehnologiju i imati želju za njenim praćenjem odnosno usvajanjem novih tehnologija. Program djeluje u 5 hrvatskih gradova i okuplja snažnu zajednicu studenata.

Što je to MSP?

Microsoft Student Partner program je svjetska inicijativa za rad sa studentima. Ovo ne obuhvaća samo studente koji se bave tehnologijom nego sve studente koje tehnologija zanima. Cilj programa je studentima približiti tehnologiju, stvoriti jaku zajednicu i olakšati protok informacija između Microsofta, studenata i fakulteta. Članovi programa nazivaju se Microsoft Student partneri (EM-ES-PE-ovi 😀 ). Sam program ohrabruje sudionike (MSPove) da uče i savladavaju nove Microsoftove tehnologije te prenose znanje ostalim studentima. Microsoft ih potpomaže tako da im omogućava besplatan pristup raznim tečajevima, knjigama i konferencijama (kako lokalnim tako i međunarodnim) te mnogim drugim pogodnostima. Student partneri zajedno sa zaposlenicima Microsofta organiziraju i rade na različitim događajima na kojima se promoviraju tehnologije, uvedena rješenja i druge aktivnosti.

Koja je uloga Microsoft Student Partnera?

Uloga student partnera je pružiti vodstvo, trening i usluge za zajednicu (akademsku ali i onu izvan sveučilišta) koje će omogućiti drugim studentima da budu uspješniji.

Program je definiran svojim ciljevima i zaduženjima koje svi studenti moraju zadovoljiti tijekom sudjelovanja u programu. Dvije su najvažnije stvari kojih studenti koji žele sudjelovati u programu moraju biti svjesni:

  1. moraju biti spremni posvetiti svoje vrijeme programu
  2. moraju imati strast prema novim tehnologijama i njihovom savladavanju

Sam MSP program namijenjen je studentima koji vole Microsoft tehnologiju i koji će tu svoju strast širiti prema drugim studentima, kvalitativno poboljšavati studijske programa na svojim fakultetima pomažući u uvođenju novih tehnologija te biti na raspolaganju profesorima i asistentima kao osobe koje mogu dobiti sve relevantne podatke i/ili kontakte vezane uz Microsoftove programe i tehnologiju.

U kojim gradovima je prisutan MSP program?

Budući da je program usko vezan uz akademsku zajednicu logična je njegova orijentacija na „sveučilišne“ gradove odnosno gradove s velikom populacijom studenata.

U Hrvatskoj, program je strukturiran u 5 regija koje su predstavljene kroz pet velikih gradova. Riječ je o Rijeci, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Zagrebu. U svakom gradu postavljen je jedan student na poziciju MSP Leada. On je odgovoran za ispunjavanja zaduženja i ciljeva definiranih od strane Audience Marketing Managera u Microsoftu Hrvatska a koji su specifični za njegov grad.

Microsoft Student Partner program je sastavni dio programa koji radi grupa unutar Microsofta pod nazivom Development and Platform Evanelism grupa (D&PE Group. Grupa se u Hrvatskoj sastoji od tri člana : Tehnology Evangelist (Tomislav Tipurić), Audience Marketing Manager (Marko Sever) i D&PE Manager (Draško Ivanišević).

Povlastice MSP programa

Svaki student koji sudjeluje u MSP programu ima na raspolaganju mnoge povlastice stvorene i pružene od strane Microsofta. Svaki student dobije na raspolaganje jedan Visual Studio Ultimate s MSDN pretplatom od strane Microsoft Corp., te korisnički račun i email adresu na studentpartner.com domeni. Isto tako svaki student ostvaruje pravo na pristup SharePoint portalu (www.microsoftstudentpartners.com) i kompletni Office 365 korisnički račun.

Svi MSP-ovi imaju priliku sudjelovati u godišnjem MSP Workshopu (druženje, odmor i edukacija u ugodnom okruženju) organiziranom od strane Microsofta.

Studenti koji ističu od drugih po svojoj kvaliteti, želji i strasti prema programu, te ostvarivanju dogovorenih ciljeva imaju mogućnost besplatnog sudjelovanja na godišnjoj Microsoftovoj konferenciji u Hrvatskoj – WinDaysima.

Svaki student može biti nagrađen i mogućnošću polaganja Microsoftovih industrijskih certifikata za tehnologiju koju želi sam specijalizirati ili pak uz preporuku MSP Leada odnosno nekog od zaposlenika Microsofta. Nakon odluke o tehnologiji osigurat će mu se literatura i/ili treninzi potrebni za polaganje certifikata (po potrebi i mogućnostima). Na ovaj način se najboljim studentima u programu omogućava dodatna edukacija koja osigurava studentima sudionicima programa bolje kvalificiranje na tržištu rada te veću konkurentnost pri zapošljavanju.

Najbolji student u generaciji ima mogućnost odlaska na godišnju europsku tehnološku konferenciju u organizaciji Microsofta – TechEd, prilikom čega sve troškove pokriva Microsoft 😀

Kroz program pojedini studenti mogu ostvariti pravo i mogućnost stažiranja i odrađivanja prakse u Microsoftu. Najbolji studenti na kraju programa po želji imaju na raspolaganju preporuku Audience Marketing Managera i D&PE Managera kada se budu prijavljivali za stipendije, prakse, stažiranja i natječaje za posao.

Krive predodžbe o MSP programu

  • MSP-ovi su tu samo da organiziraju seminare i zovu MVP-eve (Microsoft Most Valuable Professional) i ljude iz IT industrije da drže predavanja pred studentima
  • MSP-ovi su tu da bez razmišljanja pričaju o Microsoftu
  • MSP-ovi su tu da pomognu Microsoftu prodavati svoje proizvode
  • MSP program je tu samo da uzima studente kao rane usvojitelje Microsoftovih alata

 

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics