Srijeda, 12. veljače, 2014. Komentiraj

Modern UI – kako je flat dizajn (ponovno) postao in

Modern UI – kako je flat dizajn (ponovno) postao in

Ili ga volite ili mrzite – nema sredine… Naravno, pričamo o izgledu korisničkog sučelja koje Microsoft „gura“ u svojim novijim proizvodima. U pitanju je dizajnerski smjer nekad poznat kao Modern (Metro) UI. U nastavku pročitajte koje su bitne značajke, kako prepoznati Modern UI dizajn te kako dizajnirati aplikacije namjenjene za Modern okruženje.

 

To je minimalizam…

Zune - preteča Modern sučelja

Zune – preteča Modern sučelja

Ili ga volite ili mrzite – nema sredine… Naravno, pričamo o izgledu korisničkog sučelja koje Microsoft „gura“ u svojim novijim proizvodima. U pitanju je dizajnerski smjer nekad poznat kao Metro UI – Modern UI.

Metro/Modern UI sučelje vuče svoje korijene još iz vremena Windows Media Centera na tada aktualnim Windowsima XP. Ipak, Modern UI dolazi na velika vrata 2006. godine predstavljanjem Zune media playera.

Modern sučelje tipični je predstavnik flat dizajnaFokus je na sadržaju, ne na onome što ga okružuje. Flat dizajn isključuje sve nepotrebno – miču se refleksije, nepotrebni ukrasi, krom… Tipografija dolazi u prvi plan zajedno sa što sličnijim i nježnijim bojama.

Od tad pa do danas Microsoft je prihvatio Modern sučelje kao defaultno te ga nalazimo u sve više i više proizvoda, počevši od Zunea i Windows Phone 7 pa sve do Windowsa 8, Windows Phone 8, Officea, Azurea…

 

Keep it simple, stupid

Modern sučelje sastoji se od 5 principa:

–          Pride in craftsmanship – ponos u umjetnički rad

–          Fast and fluid brzina i fluidnost

–          Authentically digital – autentično digitalan

–          Do more with less – manje je više

–          Win as one – pobjediti kao jedan

Pride in craftsmanship temelji se na pozornosti na detalje. Počevši od samog izgleda kôda pa sve do dizajna, bitno je dati pažnju na sklad, preglednost i čistoću sadržaja.

Fast and fluid – korisničko iskustvo mora biti responzivno i glatko. Korištenjem tranzicija, animacija i prikladnih reakcija na zahtjeve korisnika mora biti konzistentno, ali ne i pretjerano. Korisnik mora steći dojam pokreta i dobiti gotovo istovremeni odgovor na interakciju s aplikacijom.

Authentically digital – u pitanju je potpuna suprotnost takozvanom skeumorfizmu. Skeumorfizam je dizajnerski princip koji se temelji na oponašanju pravih objekata u našoj okolini. Primjerice, aplikacija za pisanje zabilješki izgledat će kao rokovnik. Za razliku od skeumorfizma, Microsoft temelji svoj dizajn na modernim čistim linijama, bez ukrašavanja i približavanja pravim objektima. Naravno, uvijek mora postojati neki temelj kako stvari funkcioniraju tako da će primjerice već spomenuta aplikacija za zabilješke ipak sadržavati neke poznate elemente (linije za pisanje, kvadratni oblik).

Do more with lesspotrebno je prikazati samo ono što je osnovno i što korisnika zanima. Ako korisnik koristi galeriju slika onda je očekivano da će slika biti u središtu pozornosti, sve ostalo mora biti u sporednom planu. Ipak, niti ovdje se ne smije pretjerivati i korisniku uvijek mora biti dostupna barem nekakva natuknica, bilo u obliku navigacije ili dodatnih opcija.

Windows Phone 8 Settings

Windows Phone 8 Settings

Win as onepotrebno je dizajn uklopiti u ostatak brenda koji predstavlja. Ako dizajn predstavlja nešto vezano uz brend onda dizajner mora paziti da se uklapa uz ostatak, počevši od poruke koju dizajn odašilje, usluga i(li) proizvoda koje predstavlja, web stranice pa sve do nekih općih značajki kojima brend postaje prepoznatljiv.

Iako je na početku ovakav dizajnerski smjer bio dočekan sa prilično mješovitim reakcijama očigledno je da je Microsoft pokrenuo neki novi trend. Gotovo svi veliki “igrači” počevši od Googlea, Amazona, Samsunga i ostalih počeli su u nekoj razini primjenjivati neke principe Modern sučelja. Čak se i dizajnerski kralj skeumorfizma, Apple, sa najnovijom, sedmom verzijom iOS-a počeo odmicati od svojeg zaštitnog znaka te je relativno uspješno uplovio u flat vode.

 

To infinity and beyond?

Skeumorfizam vs. flat dizajn

Skeumorfizam vs. flat dizajn

Što je sljedeće? Moram priznati da je prilično teško procjeniti. Microsoft svakom novom nadogradnjom polako mijenja i podešava neke značajke Modern sučelja. U nekim aspektima Modern sučelje se pokušava malo “ukrotiti” tako da bude jednostavnije za koristiti starim korisnicima (kao što je bio slučaj sa nadogradnjom Windows 8, Windows 8.1) dok se u ostalim situacijama dodatno unaprijeđuje postojeće sučelje (kao u slučaju Windows Phone 7 -> Windows Phone 8).

Sve u svemu čini se da Microsoft ne odustaje od svojeg dizajnerskog pravca i da ga mnoge u tome prate. Jedino što nama preostaje je biti u toku i prigrliti Modern sučelje.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics