Ponedjeljak, 14. siječnja, 2013. Komentiraj

Najvažnije tehnologije na WinDays13

Najvažnije tehnologije na WinDays13

Microsoft WinDays konferencija bavit će se, kao i prethodnih godina, novim proizvodima, tehnologijama i rješenjima, a neka od njih će baš u Umagu biti predstavljena na hrvatskom tržištu. Koje su najvažnije tehnologije koje možemo očekivati?

Proces nominacija predavanja zatvoren je prije nekoliko dana. Iako je prerano govoriti o konkretnim predavanjima koja će obilježiti ovogodišnje WinDayse, uspjeli smo doznati više detalja o najvažnijim tehnologijama koje će biti u fokusu konferencije i koje će se obraditi, demonstrirati i prenijeti sudionicima ovogodišnjih WinDaysa kroz predavanja. Jedan od najvažnijih proizvoda koji je obilježio 2012. godinu definitivno je Windows 8 operacijski sustav, koji je sada optimiziran i za interakciju dodirom i gestama. To čini Windows 8 prikladan ne samo za klasična desktop i prijenosna računala, već i za cijeli niz tableta i hibridnih uređaja, neovisno o arhitekturi na kojoj se pokreću. Dio nove Windows 8 priče je i Windows Store, platforma za distribuciju aplikacija na bilo koji uređaj u svijetu pokretan Windows 8 operacijskim sustavom, te nova razvojna platforma za razvoj Windows Store aplikacija. Radi se, dakako, o iznimno velikom tržištu od više od 200 zemalja te će biti zanimljivo vidjeti neka od domaćih rješenja koja su na pametan način iskoristila ovu priliku.

Još jedan važan proizvod je zasigurno i novi Office 2013 koji donosi pregršt novih funkcionalnosti, podršku za interakciju dodirom te mogućnost rada na ARM arhitekturi. Time odlično nadopunjuje Windows 8 jer korisnicima omogućuje rad s dokumentima na svim platformama gdje god se nalazili, uz sinkronizaciju dokumenata u oblaku. Osim klijentske varijante, važne su i one u oblaku, kao što su Office 365, nove verzije SharePointa, Exchangea, Lynca i drugih. O novostima, kao i o primjerima uspješnih implementacija također će se moći doznati više kroz predavanja.

Od prijašnjih WinDaysa puno se promjena dogodilo i u svijetu Windows Azure platforme. Prije svega, za domaće IT stručnjake najvažnije je to da je platforma postala dostupna i u Hrvatskoj. Administracijski portal je doživio velike, ali pozitivne promjene i redizajn te su uvedene nove usluge poput Windows Azure Web Sites koja omogućuje vrlo brzo postavljanje web stranica u ovo skalabilno okruženje. Osim toga, Azure je proširen na IaaS odnosno Infrastructure as a Service, te omogućuje instalaciju različitih serverskih operacijskih sustava u oblaku, pa čak i neke Linux distribucije. Sve to donosi mogućnost realizacije različitih novih scenarija koji do sada nisu bili dostupni tvrtkama u Hrvatskoj. Stoga možemo očekivati predavanja na teme primjene rješenja i platforme, te domaće implementacije i studije slučaja. Naravno, ne treba zaboraviti ni druge proizvode i usluge. Biti će prikazane i prve implementacije novog SQL Servera, Dynamics rješenja – AX-a, NAV-a i CRM-a, kao i Windows Server 2012, System Center 2012, Windows Phone 8 i ostali.

Želja je programskog odbora prožeti WinDays temama vezanim uz implementaciju spomenutih proizvoda u poslovanju te konkretnu korist koju korisnici na temelju toga mogu dobiti. Glavna tema konferencije i dalje jest cloud, ali iz perspektive različitih uređaja i aplikacija kojima se spajamo na servise smještene u oblaku, što je usko vezano uz Microsoftovu strategiju ispreplitanja uređaja i usluga i direktan utjecaj konzumerizacije IT-a na poslovanje.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics