Srijeda, 28. siječnja, 2015. Komentiraj

Notifikacije i Microsoft Azure Notification Hub

Notifikacije i Microsoft Azure Notification Hub

Jeste li se ikada pitali kako rade push notifikacije? U ovom članku pojasnit ćemo način slanja notifikacija te kako nam u tome pomaže Microsoft Azure.

Odmak od računala i korištenje pametnih telefona i tableta postali su naša svakodnevnica. Svi ovi uređaji koriste push notifikacije – poruke koje se pojavljuju na zaslonima naših uređaja kako  bi nas obavijestile o različitim novostima.

Push notifikacije koriste aplikacijama kako bi obavijestile korisnike o određenim promjenama unutar samih aplikacija, čak i onda kada aplikacije nisu izravno pokrenute. Aplikacije društvenih mreža obavijestit će nas kada se na istima dogodi aktivnost koja je povezana s našim profilom, dok će neke aplikacije poslati push notifikaciju ako se pojavio novi sadržaj u aplikaciji ili jednostavno postoji nova verzija aplikacije. Na ovaj način se osigurava da korisnik aplikacije pravovremeno bude obaviješten o promjenama koje ga zanimaju bez potrebe za otvaranjem aplikacije.

1

Kako rade push notifikacije?

Push notifikacije šalju se putem infrastruktura specifičnih za platformu o kojoj se radi (Windows Store/Phone aplikacije, iOs aplikacije, Android aplikacije), a takve platforme nazivaju se Platform Notification Systems (PNS). Ako želimo poslati notifikaciju na jedan od uređaja koji koristi Windows Store/Phone aplikacije, moramo „kontaktirati“ Windows Notification Service (WNS). Ako pak želimo poslati obavijest na iOs uređaj, potrebno je kontaktirati Apple Push Notification Service (APSN), a poseban servis moramo pozvati i za Android uređaje. Bez ulaska u pojedinosti određenih platformi, svi servisi rade na sličnom principu.

2

Aplikacija instalirana na korisnikovom uređaju kontaktira određeni PNS kako bi dohvatila handle. Tip handlea ovisi o tome o kojoj se platformi radi. Na primjer, ako govorimo o WNSu, riječ je o notification channelu, dok se za iOs uređaje koriste tokeni. Handle nam služi kako bi znali na koji uređaj šaljemo obavijest, što je izuzetno važno u slučaju da razvijamo aplikaciju za više platformi. Nakon toga, handle je potrebno pohraniti u backendu naše aplikacije. Nakon što odlučimo poslati obavijest, naš backend šalje obavijest kroz PNS koji onda zna (budući da je izdao handle) na koji uređaj treba poslati obavijest.

Infrastruktura koja je potrebna kako bi omogućili slanje notifikacija korisnicima je poprilično složena te uglavnom nije izravno povezana s business logikom naše aplikacije. Osim toga, pojavljuje se i niz problema među kojima su skalabilnost, usmjeravanje obavijesti na točno specificirane korisnike (ne uređaje), ali i problem slanja notifikacija na različite platforme budući da naš backend servis mora slati obavijest na različite načine za svaku od platformi. Ovdje nam pomaže Microsoft i Microsoft Azure usluga „Notification Hub

Notification Hub

Notification Hub eliminira i riješava probleme slanja notifikacija korisnicima. Notification Hub implementira sve funkcionalnosti koje ima push infrastruktura, a mi serazvijajući aplikaciju moramo pobrinuti jedino da klijentska aplikacija zatraži handle od PNS-a te da naša backend aplikacija pošalje notifikaciju.

3

Notification Hub rješava kompleksnost slanja obavijesti točno određenom uređaju te točno određenoj platformi. Notification Hub podržava sve glavne platforme (Windows/Windows Phone, iOs, Android) te se brine za pohranu handleova, a samim time nemamo potrebu razvijati backend rješenja za svaku od platformi. Svakako treba napomenuti i da radi sa bilo kakvim backendom, pa tako podržava cloud rješenja, on-premise, .NET, PHP, Java ili neki drugi. Također, jedan od većih problema koje izbjegavamo koristeći ovu Microsoftovu uslugu jest i problem skalabilnosti budući da nam Hub omogućava slanje obavijesti na milijune uređaja i bilo gdje u svijetu. Nadalje, izvrsne su i mogućnosti personalizacije i lokalizacije obavijesti koje šaljemo bez potrebe da mi o tome razmišljamo prilikom njenog slanja. Kao i sve usluge u Azureu, i Notification Hub donosi bogat set metrika kako bi mogli vizualizirati sve naše statistike.

Push notifikacije postale su neizostavan dio svake moderne aplikacije. Notifikacije omogućavaju korisnicima da u stvarnom vremenu vide željene obavijesti, što definitivno poboljšava korisničko iskustvo prilikom korištenja aplikacije. Microsoft je putem usluge Notification Huba pokazao da na Azureu razvija usluge koje će olakšati posao svima koji rade na razvoju aplikacija.

Notification Hub predstavlja kompletno rješenje za slanje notifikacija na sve glavne mobilne platforme te s bilo kojeg backenda. Napomenimo samo za kraj kako Microsoft nudi do milijun push notifikacija potpuno besplatno tako da svi mogu isprobati kako ova usluga funkcionira. Više detalja o cijenama i radu s Notification Hub uslugom možete pronaći na http://azure.microsoft.com/en-us/services/notification-hubs/.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics