Utorak, 12. veljače, 2013. Komentiraj

Office 2013

Office 2013

Microsoft Office 2013 krajem siječnja postao je dostupan diljem svijeta. Puno je novosti obilježilo ovo izdanje, a neke od najzanimljivijih saznajte u nastavku.

Moderan stil

Ono što zasigurno prvo upadne u oči svakom korisniku novog Officea (osim novog logotipa) je nešto drukčije sučelje. Modern UI stil obilježio je novi Office što znači puno čišći izgled s naglaskom na sadržaj i ikonografiju. Iz vrpci je tako uklonjeno sve što odvraća pozornost korisnicima i nema nikakvu funkcionalnu svrhu, poput gradijenata, sjena, a redizajnirane su i ikone. Sve to trebalo bi omogućiti korisnicima da se fokusiraju na rad i funkciju koju žele izvesti. Office na taj način, kao jedan od najvažniji Microsoftovih proizvoda, nastavlja s trendom redizajna koji je već zahvatio mnoge Microsoft aplikacije i servise (Windows 8, Visual Studio 2012 i drugi)

Oblak uvijek

Odmah pri pokretanju nekog od Office alata poželjno ga je povezati s Microsoft Računom kako biste iskoristili punu integraciju s oblakom. Umjesto lokalno, s dokumentima možete raditi tako da ih otvarate i spremate na SkyDrive, čime oni postaju dostupni na svim uređajima koje imate. Štoviše, inicijalno je postavljen SkyDrive kao lokacija za spremanje (naravno, ovo je moguće promijeniti) čime se integriranost s oblakom još više naglašava. Kroz sučelje se možete prebacivati između različitih računa, upravljati njima te ih čak i povezati s različitim društvenim mrežama (Facebook, Twitter, LinkedIn) ako eventualno poželite dijeliti svoje dokumente ili s YouTubeom i Flickrom za lakše umetanje najdražih video uradaka i fotografija.

Dodirni me namjerno

Office 2013 donosi i odličnu podršku za rad s dodirom. Omogućen je novi mod za čitanje (Read mode) u kojem je dokument moguće jednostavno pregledavati i čitati te se kretati kroz njega horizontalnim povlačenjem prsta po ekranu. Moguće je i uključiti mod prilagođen dodiru (Touch mode) što rezultira povećanjem ikona u vrpcama i razmaka između njih čime se smanjuje mogućnost pogreške i značajno olakšava upravljanje. Ako uzmemo u obzir da je od ove verzije Office dostupan i na ARM arhitekturi, sve ove promjene izrazito su važne za lakši rad s Officeom na tabletima različitih rezolucija i veličina ekrana.

Sitnice koje život znače

Navedimo još nekoliko zanimljivih novosti. Objekti poput slika od sada se mogu lako pomicati i postavljati u dokumentu po volji, a dodana je i vizualna pomoć kako bi lakše poravnavali objekte s rubovima paragrafa, marginama dokumenata itd. Prilikom ponovnog otvaranja dokumenta, isti se može otvoriti na mjestu koje ste zadnje pregledavali ili izmjenjivali. Osim snimanja u PDF format, od sada je moguće i otvarati PDF dokumente u Wordu te ih izmjenjivati i zatim spremati u bilo kojem od formata. Zgodna je i nova mogućnost u Excelu koja nudi prijedloge grafova na temelju podataka koje želimo grafički prikazati (Recommended Chart). PowerPoint donosi poboljšani Presenter View u kojem je moguće vidjeti idući slide, koristiti virtualni laserski pokazivač te naravno vidjeti i zabilješke uz trenutni slide.

Puno je promjena koje nisu stale u članak, a mnoge od njih također su vrlo zanimljive i korisne. Office možete kupiti u inačicama Home & Student, Home & Business te Professional, a više detalja o alatima kao i o razlikama pojedinih inačica možete pročitati na službenoj Office stranici.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics