Srijeda, 27. veljače, 2013. Komentiraj

Office 2013 sa serverske strane

Office 2013 sa serverske strane

Office 2013 napravio je značajan iskorak među osobama koje na bilo koji način rade s informacijama (eng. information workers) bilo za tvrtku, akademsku instituciju ili u svoje slobodno vrijeme – pogotovo kada je riječ o uređajima osjetljivim na dodir. Osim velikog spektra alata za povećanje produktivnosti, Microsoft uz Office 2013 paket nudi i određene poslužiteljske platforme kao što su Exchange Server, SharePoint Server, Project Server, Office Web Apps Server i Lync o čijim unapređenjima i funkcijama možete saznati u nastavku.

Exchange 2013

Microsoftov Exchange Server nudi mogućnost ostvarivanja vlastitog e-mail prometa i predstavlja dobro poznato rješenje u svojoj niši. Inačica 2013 donosi razne novosti od kojih su najznačajnije novi Exchange Administration Centar kojem se pristupa preko internet preglednika, nova pozadinska arhitektura, veliki broj novih naredbi unutar PowerShell okruženja, poboljšanje Outlook Web sučelja, ugrađeni anti-malware, poboljšanja u područjima dostupnosti i prevencije gubitka podataka. Zgodno je spomenuti i napredno prilagođavanje Smart Search mogućnosti na temelju korisnikove komunikacije s ostalim kontaktima što pretraživanje čini bržim, efikasnijim i proizvodi relevantnije rezultate. Značajna je također i integracija sa SharePointom i Lyncom te Windows File Serverom, proširenje mogućnosti pretraživanja ne samo unutar Exchange-a nego unutar kompletne organizacije.

Lync 2013

Microsoft Lync predstavlja kompletnu komunikacijsku platformu koja tvrtkama omogućuje komunikaciju među zaposlenicima putem video veze, glasovne komunikacije, tekstualnih poruka, održavanje virtualnih konferencija, sastanaka i webinara, spajanje na sastanke putem Skype softvera, mobilnih telefona te drugih “pametnih” uređaja. Lync je integriran sa Outlookom, SharePointom, OneNoteom i velikim brojem ostalih Microsoftovih proizvoda što omogućava korisnicima izuzetno jednostavnu i brzu “one click” komunikaciju direktno iz softvera u kojem rade. Izgrađen na temeljima Lynca 2010, Lync 2013 donosi i neke nove mogućnost kao što su podrška za gledanje video veze od strane više korisnika istovremeno u HD rezoluciji i samim tim podršku za H.264 SVC. Korisničke slike zamjenjuju video vezu ukoliko je video ispod standarda kvalitete određenog od strane administratora. Organizator sastanka ima potpunu kontrolu nad virtualnim prostorom za sastanak te može u bilo kojem trenutku prilagoditi okoliš potrebama sastanka kao što je na primjer onemogućenjem video ili audio veze korisnika, promjenom prezentacijskog materijala i sl.

Sudionici sastanka također imaju kontrolu nad vlastitim elementima kao što su odabir na koji način žele gledati sadržaj i ljude – pa tako za primjer imamo Gallery View koji prikazuje cijeli spektar video veza svih korisnika, Speaker View koji pogled fokusira na prezentera koji govori dok Presentation View pokazuje samo sadržaj sastanka a Compact View samo slike sudionika sastanka. Lync Web App omogućuje korisnicima PC ili Mac računala prisustvovanje sastancima preko bilo kojeg internet preglednika koji podržava HTML5 koristeći sve ranije navedene mogućnosti za potpuni doživljaj. Ovaj način spajanja na sastanak eliminira potrebu instalacije klijentskog softvera što znači da se korisnik može spojti na Lync sastanak i sa računala gdje nema administratorske ovlasti instalacije softvera kao što su na primjer javna mjesta s računalima, ugostiteljski prostori i sl.

Mogućnost komunikacije između Lync-a i Skype-a je također  jedna jako zanimljiva stvar koja omogućuje komunikaciju osobnih i poslovnih korisnika u procesu smanjujući troškove komunikacije. Microsoft definira Lync i Skype kao dvije strane istog novčića, gdje je jedna Enterprise rješenje a druga za privatne korinike.

SharePoint 2013

Poslovno-kolaboracijska platforma SharePoint je također doživjela svoja poboljšanja u 2013 izdanju, najviše u područjima korisničkog iskustva, upravljanja web sadržajem, integracije sa društvenim mrežama, mogućnostima pretraživanja, razvoja aplikacija i ostalih sitnih preinaka. Kao jedno od glavnih područja ulaganja Microsoft izdvaja osvježeno korisničko sučelje i doživljaj koji se razvija sukladno novim vizualnim standardima koje Microsoft od nedavno koristi. Sučelje je jednostavno, orjentirano primarno prema sadržaju i potpuno prilagođeno uređajima osjetljivim na dodir kao što su tableti, pametni telefoni ili standardni desktop monitor sa podrškom za dodir. Administratorima je dostupna galerija SharePoint izgleda, kombinacija boja i grafike koja uvelike olakšava brending SharePoint stranice bez pretjerano puno posla oko dizajna. Kompletno sučelje je sada bazirano na HTML5 tehnologiji što je izuzetno velika stvar po pitanju kompatibilnosti sa svim Internet preglednicima i uređajima.

SharePoint je sada dizajnerski otvoreniji, podržava alate i radne tokove koje koriste dizajneri bez obzira na njihovo prethodno iskustvo sa SharePointom. Microsoft uvodi Design Manager s kojim je vizualna prilagodba daleko jednostavnija. Device Channels dodatak daje administratorima mogućnost prilagodbe SharePoint stranice za određene uređaje preko kojih mu korisnici pristupaju. Moguće je raditi više varijancija istog sadržaja s obzirom na jezik prikaza, pojednostavljeno je umetanje video sadržaja i iframe-ova, URL adrese su jednostavnije i optimiziranije za tražilice te je dodana službena podrška za Google Chrome i Mozilla Firefox internet preglednike dok Internet Explorer 6 i 7 više nisu podržani.

Project Server 2013

Microsoft Project Server omogućava postavljanje vaših projekata na mrežu, unutar organizacije ili na Internet. Ovo nudi projekt menadžerima i sudionicima u projektu veliki spektar novih mogućnosti i načina rada sve od ažuriranja projektnih elemenata preko Internet preglednika koristeći Project Web App pa do ažuriranja projekta preko mobilnih uređaja i pametnih telefona – sve to kao dio SharePoint okruženja koji je temelj svakog Microsoft Project Servera pa tako i onog u inačici 2013. Za početak, Project Web App sada ima službenu podršku kako za Internet Explorer 8, 9 i 10 tako i za Firefox 10, Safari 5 u Google Chrome 17 Internet preglednike. Osim moderniziranog sučelja i korisničkog iskustva, određena navigacija može biti skrivena, postavke Project Servera su djelomično preseljene u SharePoint Central Administraciju što znači da je tehnička administracija potpuno odvojena od Project Management administracije.

Arhitektura Project Servera je znatno ažurirana uvođenjem podrške za multi tenancy odnosno mogućnost da više različitih odjeljenja koristi istu instalaciju Project Servera a da su neovisni jedno o drugom. Koristi se jedna baza podataka a podacima se u svrhu izrade izvještaja pristupa preko standardiziranog OData protokola baziranog na http-u. Workflow Designer sada koristi uslugu u oblaku a vlastiti radni tokovi se postavljaju na sam server. Performanse Project Servera 2013 su poboljšane u odnosu na prethodne verzije. Administracija nudi PowerShell konzolu sa 52 nova cmnd-leta u svrhu administracije servera te dva nova sigurnosna koncepta: Project Server mod koji je kao u prethodnim inačicama i novi SharePoint mod. Proširene su mogućnosti praćenja korisničkih aktivnosti (User Action Logging): zadataka, kalendara, poslova, objekata, projekata, vremenskih listi, resursa, predložaka i sl.

Office Web Apps Server

U ljeto 2010. godine Microsoft je predstavio Office Web Apps: varijantu Word, PowerPoint, Excel i OneNote aplikacija unutar Internet preglednika – sve to kao dio SharePoint platforme u obliku SharePoint aplikacija. Administratori su potom samostalno postavljali Office Web Apps na svojim vlastitim mrežama instalirajući ih na SharePoint serverima. Kao cilj nastanka samostalnog Office Web Apps Servera Microsoft navodi želju za pojednostavljenjem postavljanja i planiranja kapaciteta te olakšavanja programskog koda. Na prvi pogled, dodavanje novog serverskog proizvoda odašilje poruku kompleksnosti i dodatnog opterećenja za administratore, međutim to nije tako. Kao samostalni serverski proizvod, Office Web Apps Server nudi mogućnost jednostavnijeg postavljanja, ažuriranja i održavanja neovisno o SharePoint-u, mogućnost integracije više SharePoint instanci sa jednim Office Web Apps serverom i integraciju Exchange-a, Lync-a i ostalih “third party” platformi sa Office Web Apps-ima.

 

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics