Utorak, 19. ožujka, 2013. Komentiraj

Office 2013 TO-GO

Office 2013  TO-GO

Prelazak u oblak Microsoft je najavio i radi to polako, jedan po jedan segment. Office 2013 je prvi takav segment koji juriša na oblake. Prvi susret s oblakom korisnici koji naručuju ovaj uredski paket imat će već pri instalaciji. Naime, za tržište Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država korisnici će u kutijama dobiti samo instalacijske ključeve dok će sam softver preuzimati s web stranica.

SkyDrive

Srž oblačnog dijela Officea čini SkyDrive. Iako postoji već jako dugo, sam SkyDrive je promicao običnim korisnicima i svoju pravu sudbinu ispunjava tek sada. Radi se o „hard disku“ smještenom negdje u oblacima na koji možete spremati sve svoje dokumente. Prostor od 7GB koji dobijete pri registraciji dostatan je za veliku arhivu dokumenata a kako biste mogli držati i sve vaše ostale stvari poput glazbe ili fotografija nadogradnja odnosno zakup još prostora je relativno jeftin. Spajanjem vašeg SkyDrivea odnosno LiveID računa s Office paketom otvarate cijeli novi niz mogućnosti. Nakon spajanja sve svoje dokumente možete automatski spremiti u oblak te im tako pristupati s bilo kojeg računala, mobitela ili tableta.

SkyDrive

Kolaboracija

Uz SkyDrive kao sustav za pohranu, kolaboracija na dokumentima poboljšana je novim opcijama dijeljenja dokumenata. Dokumente sada dijelite direktno iz programa u kojem su stvarani otvaranjem iz kartice File – Share. Pri dijeljenju, imate ponuđene razne mogućnosti od slanja linka mailom (direktnim upisivanjem mail adresa suradnika) do toga da taj link kopirate i podijelite ga putem društvenih mreža izravno iz programa.

Office Web apps

Nakon što ste ih podijelili dokumentima možete pristupiti s bilo kojeg mjesta koje je povezano na Internet i uređivati ih izravno iz preglednika. Ovaj dio posla obavljaju web aplikacije smještene unutar SkyDrive stranice (skydrive.live.com). Zahvaljujući ovim aplikacijama sve hitne prepravke možete obaviti u hodu, dodati nove podatke, pregledati tekst, pročitati bilješke za sastanak na koji upravo idete – bez potrebe za svojim računalom. Osim što možete dijeliti svoje dokumente, svi predlošci se također nalaze u oblaku, u bazi u koju svaki dan dolaze novi predlošci koje korisnici stvaraju. Pretražiti bazu možete direktno iz programa i imate puni pristup tisućama predložaka. Svaki puta kada pokrenete program prikazat će vam se neki novi predlošci, tek kreirani.

Feels like home

Za one koji koriste laptop i osobno računalo, odnosno više računala na različitim mjestima novost kod ovog Officea je i što sve vaše postavke sprema u oblak i sve račune prilagođava baš vama. Kada jednom namjestite podatke za Office, postavite zadanu temu i personalizirate postavke – one će vas pratiti na svim vašim računalima bez dodatnog napora

Jučer-danas-sutra

Prelaskom u oblak Microsoft je odlučio približiti vam vaš ured, omogućiti vam pristup podacima bilo gdje da krenete i kada god to želite. Ovo je još korak u oslobađanju od radnog mjesta budući da sada više ne morate biti za svojim računalom ili se stalno vraćati u ured kako biste preuzeli potrebne podatke. Kupnjom Yammera, Microsoft je napravio još jedan korak naprijed. Njihovom suradnjom nastao je novi raspored nadogradnji – svaka tri mjeseca nova nadogradnja za Office. Osim nadogradnji razvijen je i sustav za kolaboraciju i razmjenu dokumenata unutar jednog poduzeća koji se bazira na Yammer mreži sličnoj Facebooku.

Oblak donosi puno novosti u poslovanje pa tako i u poslovne alate, Office sve više postaje servis koji se prilagođava svojim korisnicima tako da nam ostaje pričekati što će nas novo iznenaditi u narednim mjesecima.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics