Četvrtak, 04. prosinca, 2014. Komentiraj

Office 365 danas

Office 365 danas

Kada pričamo o alatima i programskim paketima za obradu svakodnevnih i uredskih podataka, možemo se složiti da je Microsoft Office sinonim za sve navedeno. Zadnji mjesec u godini počinjemo s blog postom na aktualnu temu iz Microsoft svijeta – Office 365.

O Office 365 sustavu smo pisali i prošle godine na našem Windays blogu te više o uvodu u tematiku možete pročitati ovdje. Nakon beta testa 2010. godine, Office 365 je u lipnju 2011. javnosti predstavljen kao nasljednik Microsoft Business Productivity Online Suite proizvoda koji je izvorno bio namijenjen korporativnim korisnicima. Office danas nudi all-in-one paket usluga uz jednostavno upravljanje, poznato korisničko sučelje i odlično suradničko i komunikacijsko rješenje za sve tipove organizacija, a njegovi brojni korisnici to i potvrđuju.

Danas Office 365 nudi Home, Personal i Office Online. Ovisno o paketu, omogućava korisnicima pristup Wordu, Excelu, PowerPointu, Outlooku, OneNoteu i zajedničkim kalendarima, Office sustav na tabletima i telefonima, 60 minuta Skype poziva mjesečno prema telefonima te 1 terabajt slobodnog prostora za pohranu podataka na OneDrive servisu. Naravno, tu su i Office 365 Business, Business Essentials i Business premium model. Ovisno o potrebama vašeg poslovanja, Office 365 Business modeli nude videkonferencije HD kvalitete, Office na Windows tabletima i iPad uređajima, kalendar i kontakte uz mapu ulazne pošte od 50 GB, lakšu suradnju zaposlenika iz različitih odjela i s različitih mjesta uz pomoć društvenih mreža za čak 300 korisnika.

U usporedbi s prijašnjim verzijama, novi Office donosi velik broj nadogradnji u samom sustavu, usluga se u javnom oblaku konstantno mijenja, a o nadogradnji vlastite verzije ne morate brinuti jer se Office 365 sustav ažurira automatski.

Protekle je godine bilo više od 60-ak nadogradnji, a u nastavku donosimo one najvažnije.

One Drive unlimited

onedrive

Svi oni koji koriste Office 365 i OneDrive uslugu pohrane podataka u oblaku, odnedavno imaju dodatnu potvrdu da sigurno nisu pogriješili s odabirom. Naime, Chris Jones je na OneDrive blogu najavio kako će dosadašnjih 1 TB podataka po korisniku u nadolazećoj 2015. godini postati vrlo mala mjerna jedinica u usporedbi s verzijom koja donosi neograničenu pohranu podataka, a koja  će Office 365 pretplatnicima biti omogućena bez dodatnih troškova. S ovom mogućnošću OneDrive usluga definitivno donosi revoluciju u servisima za pohranu podataka, a promjene su već krenule za Office 365 Home, Office 365 Personal te Office 365 Education. Ukoliko vam nije do čekanja i želite biti među prvim korisnicima koji će imati priliku koristiti ovu uslugu,  prijavite se ovdje.

Brojni korisnici postavljaju pitanje koliko su sigurni podaci na OneDriveu. Postoji nekoliko načina na koje Microsoft štiti privatnost svakog korisnika. Sve datoteke na OneDriveu su privatne, osim ako ih ne odlučite podijeliti ili spremiti u javnu mapu. Tu su i mehanizmi provjere lozinke, sigurnosnog pitanja i alternativne e-mail adrese, a kako bi se datoteke zaštitile od kvara hardvera, sustav sprema više kopija svake datoteke na različitim pogonima i poslužiteljima. Zaštita privatnosti podataka je u poslovnom okruženju od velike važnosti, stoga Office 365 nudi ugovor o zaštiti podataka (DPA) i odredbe za model EU-a uz samostalni certifikat u skladu sa sigurnosnim okvirom Safe Harbor SAD-a i EU-a. Dok su odredbe za model EU-a izričito namijenjene korisnicima iz tih zemalja, DPA objedinjuje najbolje načine zaštite privatnosti različitih zemalja i nudi se svim korisnicima bez obzira na zemljopisni položaj ili veličinu tvrtke. Office 365 na taj način pruža visoku razinu kontrole i omogućuje pouzdanost najviše razine. Više o politici privatnosti možete pronaći ovdje.

Office Delve i Office Graph

Office Delve, ranije poznat pod imenom Oslo, novi je način suradnje u poslovnom okruženju i u najavi nudi sve ono što Cortana čini u Windows Phoneu. Temelji se na tehnologiji za pretragu podataka pod imenom Office Graph i Machine learning tehnike koje omogućavaju povezivanje odnosa između ljudi, sadržaja i aktivnosti, a pretražuje mailove, sastanke, kontakte, društvene mreže i poslovne dokumente unutar Office 365 usluge.

Delve povezuje e-mail, OneDrive for bussines, SharePoint i Yammer, a u budućnosti najavljuje povezivanje privitaka, OneNotea i Lynca. Također je omogućen pristup točno onim podacima koje trebate u datom trenutku. Dostupan je putem web preglednika i mobilnih uređaja, a kartice u radnom okruženju su dinamičke i prikazuju komentare, lajkove (Yammer) i tagove. Klikom na karticu otvara se informacija, a pristup je omogućen samo uz odgovarajuću razinu dozvola. Više o mogućnostima Office Delvea možete pronaći na linku.

Clutter-free Inbox

Office Clutter temelji se na Office Graph tehnologiji i ovisno o korisničkim akcijama razdvaja važne od nevažnih mailova. U standardnom načinu rada je isključen te poštuje postojeća Inbox pravila, ali uz pomoć  Filter, Sweep, Move to i instant akcija olakšava život i organizira vaš Outlook. Dostupan je na Outlooku, Outlook Web aplikacijama, OWA for Devices te EAS uređajima. Više o mogućnostima i postavkama Clutter-free inboxa možete pronaći ovdje.

Office za iPad, iPhone i Android uređaje

Nakon predstavljanja Officea za iPad u ožujku ove godine, Microsoft je odlučio predstaviti Office Mobile za iPhone i Android uređaje. Naime, od početka ovog mjeseca s App Storea možemo preuzeti Office aplikaciju  za iPhone, nadograditi inačicu Officea za iPad i to sve besplatno – što znači da korisnici više ne moraju biti biti pretplaćeni na Office 365 da bi mogli raditi s Wordom, PowerPointom i Excelom. Korisnici koji žele Office paket na svojim Android (tablet) uređajima, mogu se već danas prijaviti na Prewiev verziju, a potpuna verzija se očekuje u nadolazećoj godini.

Yammer i Enterprise Social

Yammer već duže vrijeme nije novi pojam – možemo reći da je to „Facebook“ za poslovne korisnike. Korisnici Yammera prijavljuju se sa službenim mail adresama i imaju mogućnost stvarati privatne i javne grupe u kojima mogu komunicirati s dobavljačima, kupcima i ostalim korisnicima koji nisu zaposlenici tvrtke. Upravo ove mogućnosti je Microsoft integrirao u sve Office 365 Enterpise pakete, ali i u Office 365 Education i Office 365 za srednje i velike tvrtke. Nadalje, Microsoft je nastavio s integracijom Yammera i Officea kroz Office 365 grupe. Grupe su još početnoj fazi te mogu biti javne i privatne, a nude mogućnost korištenja maila, kalendara i datoteka. Do kraja godine bi trebale biti dostupne svim korisnicima.

Office Sway i Office Mix

officemix

Sway je nova prezentacijska aplikacija za Office, a nakon prvog predstavljanja tržištu proglašena je novim nasljednikom Powerpointa. Ona funkcionira putem jednostavnih web stranica za prezentaciju koristeći cloud servis Azure kako bi predložio izgled stranica i brzo renderirao sadržaj za vrijeme njegove izrade. Sway aplikacija je cloud native i nudi mogućnosti poput povlačenja sadržaja s OneDrivea, YouTubea, Facebooka i Twittera bez napuštanja aplikacije. Prednost Office Sway aplikacije je dostupnost u Office paketu, što znači da možete pristupiti aplikaciji putem smartphonea ili web preglednika. Više o Swayu i načinu izrade online prezentacija možete pogledati na linku.

Office Mix je još jedan način na koji Microsoft potiče kreativnost omogućujući promjenu klasičnih PowerPoint prezentacija u online interaktivne lekcije i prezentacije. Office Mix nudi mogućnosti audio i video snimke prezentacije, pisanje unutar prezentacije za vrijeme prezentiranja simulirajući pisanje po ploči dok je kasnije omogućen uvid u cijeli dokument. Office Mix svoju primjenu prvenstveno pronalazi u edukaciji, ali i kod svih zaljubljenika u nove tehnologije.

Office 365 nudi „sve na jednom mjestu“ te ukoliko ste još neodlučni već danas imate priliku aktivirati besplatnu probnu verziju poslovnog paketa i cijeli ured „preseliti“ u oblak. Sve navedene planove i mogućnosti navedene u članku možete detaljnije pogledati na stranici Microsoft Office 365, a najčešća pitanja o Office 365 sustavu možete pronaći ovdje.

 

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics