Subota, 25. travnja, 2015. Komentiraj

Okrugli stolovi na WinDays Technology konferenciji

Okrugli stolovi na WinDays Technology konferenciji
Donosimo pregled tema okruglih stolova Technology dijela konferencije.

Na prvom tehnološkom okruglom stolu, Domagoj Pavlešić, Andrej Radinger, Ivan Kardum i Bruno Kovačić razgovarali su o budućnosti aplikacija uz Microsoft. Predavači su se složili da mobilne aplikacije postaju prioritet, što djelomično otežava razvoj za sve platforme. Kako je zaključeno da će se većina razvoja preseliti u oblak, automatizaciju i pojednostavljenje kreiranja aplikacija za IoT već sada osigurava Azure. Spomenuta je i sve veća važnost razvoja API-ja, za čije je održavanje izuzetno koristan Azure App Service. Izrada multiplatformskih aplikacija najjednostavnija je uz Universal Apps, čije razvijanje se zadnjih godinu dana preporučuje upravo zbog Windows 10 sustava, koji širi Windowse na sve uređaje.
Nakon budućnosti aplikacija, Tomislav Tipurić, Robert Petrunić, Luka Manojlović i Marin Franković razgovarali su o situaciji u oblaku, odnosno “strahu” postojećih tvrtki od migracije u oblak, potrebi čuvanja podataka i prelazaka na cloud. Predavači su razgovarali o rastućoj potrebi da se rukovodećim osobama u tvrtkama ukaže na jednostavnost dohvata podataka iz oblaka. Spomenuta je i sigurnost cloud data centara, ali i ISO standardi o zaštiti podataka koje je Microsoft nedavno usvojio. Predavači su se složili da se sve više vidi usmjeravanje računarstva u oblaku prema hibridnim rješenjima, što će cloud općenito dodatno povezati sa IoT pričom. Usporedbom Hrvatske s razvijenijim zemljama po pitanju korištenja cloud usluga, zaključeno je da se kod nas slabije koriste mogućnosti backupa u cloudu, iako vani već postoji veliki broj primjera kvalitetne uporabe SaaS rješenja.
 
Prvi okrugli stol drugog dana tehnološkog dijela konferencije vodili su Stefan Cronjaeger, Tomislav Piasevoli, Damir Dobrić i Josip Nadih, na temu „What to do with all this data?“. Diskutiralo se o skalabilnosti baza podataka, točnije tehnologijama za analizu podataka koje bi trebale pratiti brzinu porasta količine podataka. Analiziran je primjer Big Data primjene – analiza i obrada podataka s društvenih mreža, ali i mogućnosti rješenja poput Predictive Analytics i Machine Learninga za pružanje dovoljnog prostora analitičarima za naprednije eksperimentiranje s podacima.  Razgovaralo se i o sposobnosti trenutnih BI rješenja da odgovore na zahtjeve tržišta, ali i potrebi prirodnije prezentacije podataka, odnosno automatskoj detekciji problema i pružanju gotovog rješenja.
 
Na posljednjem okruglom stolu, Toni Frankola, Adis Jugo, Igor Pavleković i Zvonimir Mavretić raspravljali su o budućnosti poslovne produktivnosti. Cloud first, mobile first strategija svakako povlači pitanje ciklusa reguliranja sigurnosti podataka, a jedna od najvećih prepreka selidbi na oblak je i spremnost institucija za prelazak na oblak ili barem uporabu hibridnih rješenja. Preporuka predavača za jednostavniju migraciju u oblak je zadržavanje postojećih on-premise aplikacija, a sva nova rješenja i sadržaje poželjno je pohranjivati direktno u oblak. Migracija postojećih aplikacija u oblak je dobra i zbog manje potrebe za održavanjem storagea i servera. Postavljanje sadržaja na cloud od strane klijenata će olakšati posao Sharepoint podršci, budući da će upravljanje dokumentima postati individualno.  Naglašena je i važnost protokola, dok odabir programskog jezika postaje manje bitan. Na koncu su predavači spomenuli podjelu servisa, koja je Exchange i Sharepoint korisnicima svakako prirodnija.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics