Četvrtak, 13. studenog, 2014. Komentiraj

Osvrt na WinDays14

Sluzbeno otvorenje WinDays 14 konferencije

Pripreme za novo, 15. izdanje Microsoft WinDays konferencije su krenule! Rane prijave i nominacije predavanja za Technology dio su u punom jeku te je vrijeme da se zanimljivim sadržajem pridruži i WinDays blog. No, prije nego krenemo ozbiljno s novostima iz Microsoft i WinDays svijeta, donosimo čitateljima kratak osvrt na prošlogodišnju konferenciju. 

WinDays14 konferencija održala se od 7. do 10. travnja u Umagu pod sloganom „Inspirirani ljudima“. Konferencija je bila podijeljena na dva dijela – WinDays Technology i WinDays Business. Ovo četrnaesto po redu izdanje donijelo je pregršt zanimljivih i aktualnih tema, od tehnologija prezentiranih u Umagu do poslovnih tema i pitanja koja su odgovorena tijekom ove najutjecajnije poslovno-tehnološke konferencije.

WinDays 14 Technology

WinDays konferencija poznata je prije svega po tome što na jednom mjestu okuplja velik broj domaćih i stranih stručnjaka koji u svome poslu imaju doticaj s najnovijim tehnologijama. Oni su pravo bogatstvo konferencije jer iz prve ruke govore i demonstriraju kako primijeniti određene tehnologije.

Ono o čemu se prošle godine govorilo na WinDays Technology dijelu konferencije svakako je računarstvo u oblaku, popularnije pod nazivom cloud computing. David Chappell govorio je o prednostima njegova korištenja i kako Microsoft omogućuje tvrtkama brz prijelaz u cloud. Ovdje treba istaknuti i Marka Minasija, autora brojnih bestselera, koji je vrlo energičnim nastupima govorio o prednostima korištenja clustera te kako započeti s njegovim korištenjem ukoliko ste početnik. Među istaknutim predavačima treba svakako spomenuti i Paulu Januszkiewicz, jednu od vodećih stručnjakinja za sigurnost i MVP na području sigurnosti za tvrtke.

Paula Januszkiewicz

Paula je održala čak četiri predavanja, a jedno od najznačajnijih za korisnike je bilo na temu sigurnosti računala s Windows operacijskim sustavima gdje je prikazala kako pratiti sve aktivnosti sustava, uključujući i zaštitu od zlonamjernih upada.

Na prošlogodišnjoj konferenciji govorilo se i o Windowsima 8.1., kao i o Windows Phone 8.1. mobilnom operacijskom sustavu. Jedna od „vrućih“ tema bila je i Big Data analitika, a prikazani su i primjeri kako koristiti Microsoftove alate za analizu velike količine podataka.

WinDays 14 Business

Ne možemo napraviti kvalitetan pregled WinDays14 konferencije bez da istaknemo renominirane predavače poslovnog dijela konferencije, Siemona Smida i Mary Adams. Siemon Smid je profesor s tehnološkog sveučilišta u Talinnu, a na WinDaysima je osim kao predavač sudjelovao i na okruglom stolu na temu „Kako postati High Tech društvo“.

Okrugli Stol Kako postatit High-Tech drustvo

Uz Siemona, sudionici su bili i Mirando Mrsić, Ivan Vidaković i Tome Antičić, a svi su zajedno raspravljali o strateškim odrednicama koje moramo donijeti kao društvo. Prije svega govorilo se o potrebi povezivanja i suradnje znanosti i poslovanja kao i o tome kako se država treba uključiti u cjelokupni proces donošenjem političkih odluka i financiranjem inovativnih projekata.

Mary Adams, međunarodno priznata stručnjakinja za inovativnost, govorila je o realizaciji ideja i inovacijama. Inovacija je bila jedan od najčešćih termina prošle godine – WinDays14 konferencija ponudila je svima koji razmišljaju o pokretanju vlastitih poduzetničkih ideja kvalitetna predavanja i radionice koje zaključuju kompletnu priču o tome kako kvalitetnu ideju na kraju i implementirati.

U Umagu je održano i finale Software Startup Academy, projekta na kojem je najboljih 5 timova iz cijele Hrvatske svoje ideje izlagalo pred žirijem sastavljenim od petorice vrhunskih stručnjaka – Draško Ivanišević, Luka Abrus, Tomislav Tipurić, Domagoj Pavlešić i Adis Jugo. Nakon prezentacija ideja, žiri je imao zadatak ispitati timove o projektu te od njih pet izabrati onaj najbolji. Pobjedu je odnijeo projekt Guest Request, Ivan i Tajana Milanović, mladi bračni par iz Osijeka. Guest Request je aplikacija koja za cilj ima podizanje razine kvalitete usluga u malim i srednjim hotelima.

GuestRequest

Inspirirani ljudima“ bio je moto prošlogodišnjih WinDaysa gdje su upravo ljudi bili u centru događanja, bilo da se radi o tehnologijama koje olakšavaju interakciju i rad među timovima ili okruglim stolovima i predavanjima o tome kako se razvijati kao IT društvo.

Umag je u četiri sunčana dana bio centar svima onima koji rade i imaju strast prema tehnologiji. WinDays14 konferencija ispunila je sva očekivanja sudionika, a uvjereni smo kako će i WinDays15 konferencija na jednak način oduševiti sve one koji će 21. travnja doći u Umag.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics