Petak, 06. veljače, 2015. Komentiraj

Power BI – učinite više s alatom kojeg dobro poznajete

Power BI – učinite više s alatom kojeg dobro poznajete

Koliko vremena tjedno provodite u Excelu? Donosimo pregled Power Business Intelligence alata koji analizu podataka donosi na sasvim novu razinu.

Power BI omogućuje razmjenu i pristup Excel izvještajima s bilo kojeg mjesta i bilo kojeg uređaja. Fokusira se na pronalazak, analizu, vizualizaciju i razmjenu podataka izravno u rješenju s kojim su upoznati zaposlenici većine tvrtki – Excelu. Kombinacijom mogućnosti koje nude Excel i cloud ostvaruje se „samoposlužni“ BI i analiza podataka.

Dohvat podataka

Želite li pronaći podatke potrebne za izradu izvještaja vaše tvrtke, dio Power BI alata zvan Power Query  olakšat će vam zadatak jer krajnjem korisniku omogućava pronalazak podataka bez potrebe za poznavanjem lokacije podataka. Omogućena je pretraga javnih podataka koji su indeksirani unutar kataloga podataka, a indeksiranje podataka provodi Microsoft. Korak dalje u pretrazi je omogućavanje pretrage po indeksima za tvrtke. Organizacije mogu indeksirati korporacijske podatke i time ih učiniti vidljivijima svojim zaposlenicima. Dakle, krajnji korisnici putem Power Query alata mogu jednostavno pristupiti kako javnim, tako i korporacijskim podacima.

Power Query omogućuje povezivanje s raznim izvorima podataka, od brojnih izvora na webu, raznih baza podataka (uključujući SQL Server, Windows Azure, Access, Oracle, IBM DB2, MySQL) i datoteka pa sve do izvora poput Facebooka, SharePointa, Hadoopa, Exchangea, Azure HDInsighta, Active Directory i sličnih. Excel se povezuje direktno na odabrani servis, nakon čega Power Query otvara dijalog u kojem korisnik može transformirati podatke po želji prije nego poveže postojeće podatke s novima. Primjerice, povezivanje malih podataka s Big Datom jednostavno je kao i uvođenje stranih ključeva u relacijskim bazama podataka. Na isti način je omogućeno i povezivanje s javnim podacima online pretraživanjem direktno iz Excela. Naravno, prilikom povezivanja podataka omogućen je odabir točno određenih podataka, mijenjanje tipa podataka, sortiranje po želji krajnjeg korisnika i slično. Jednom kada su podaci spojeni, moguće ih je spremiti u standardni Excel worksheet ili direktno u model podataka. Ako se podaci spremaju direktno u model podataka, ostvaruje se mogućnost toka milijuna podataka tim modelom, a podaci će se organizirati in-memory tehnologijom.

1

Ekstremno brza analiza i modeliranje milijuna podataka

Za tvrtke koje obrađuju veliku količinu podataka unutar Excela, Power Pivot dovest će dugogodišnje iskustvo rada s Excelom na potpuno novu razinu. Power Pivot dio je Power BI rješenja koji vam omogućuje samostalno modeliranje velikog skupa podataka. Poznate modele podataka možete sofisticirano prilagoditi; za stvaranje veza između modela, prilagođenih mjera, hijerarhije ili KPI indikatora potrebno je kliknuti nekoliko puta. Da bi vam se posao stvaranja modela i veza između njih dodatno olakšao, isto možete napraviti običnim drag & drop opcijama. Budući da se Office 2010 i 2013 paketi baziraju na in-memory tehnologiji, analiza i obrada stotina milijuna redaka moguća je u roku od nekoliko sekundi. Očito je da robusna arhitektura ovog alata premošćuje jaz između onoga što je omogućeno korisnicima i onoga čime se bave IT odjeli neke tvrtke – načina organizacije infrastrukture i arhitekture.

Nova dimenzija u vizualizaciji podataka

Budući da je poveznicu između velike količine podataka ipak lakše uvidjeti putem grafičkih prikaza, Power BI rješava potrebu vizualizacije podataka pomoću dva rješenja. Power View pruža novi način prikaza podataka jer uz standardne Excel grafove i grafikone omogućuje filtriranje, isticanje i razvrstavanje vizualno prikazanih podataka. Dakle, zaposlenici manje vremena troše na formatiranje podataka, a ujedno lakše mogu dobiti vizualni uvid u podatke i vezu među njima, čime se puno brže dolazi do rješenja poslovnih problema. Power View može i prognozirati, na vremenskoj bazi koju je moguće mijenjati ili po rasponu vrijednosti, na bazi od jedne do tri standardne devijacije. Prognozu je moguće proširiti i retroaktivno, odnosno moguće je proširiti prognozu na već postojeće podatke, čime se direktno može vidjeti koliko bi dobro model predvidio neki skup podataka u određenoj vremenskoj skali ili rasponu podataka. Drugo Power BI rješenje za vizualizaciju podataka je PowerMap, koji geoprostorne i vremenske podatke prikazuje trodimenzionalno! Ovaj alat pruža novo iskustvo u vizualizaciji podataka jer prilikom 3D analize podataka možete doći do zaključaka koje jednostavno ne možete vidjeti između standardnih 2D tablica i grafikona. Da biste te podatke ljepše i zanimljivije prikazali kolegama, možete stvoriti i video rutu kroz svoje podatke.

2

Power BI unutar oblaka

BI Stranice sadrže live tiles s reportima, što omogućava lako pretraživanje izvještaja, ali i sortiranje izvještaja po sadržaju jer je sadržaj nekog izvještaja lako uočljiv. Obradu podataka u web pregledniku odrađuje Azure koji ostvaruje interaktivnost koju inače očekujete prilikom rada u pregledniku, budući da je u njega moguće postaviti podatke do čak 250 MB veličine (primjerice, Office 365 može postaviti do 30 MB u preglednik).

Međutim, ako želite krajnjim korisnicima pružiti početnu točku od koje bi mogli krenuti izrađivati vlastite izvještaje pomoću Power BI rješenja, podijelite svoj upit koristeći Shared Query. Shared Query značajka omogućuje dijeljenje upita između kolega, odnosno popis svih izvora podataka koje bi trebali koristiti za izradu određenog izvještaja. Za sigurnost podataka se brine Power BI. Ako vaš kolega nema iste ovlasti kao i vi za pristup nekim od izvora podataka, o dodjeli ili uskraćivanju ovlasti za pristup odlučuje DBA kojem Power BI automatski kreira obavijest da neki od korisnika želi pristupiti podacima za koje nema ovlasti. Jednom kada podijelite neki query, isti će biti vidljiv svim zaposlenicima iste tvrtke, što doprinosi međusobnoj suradnji svih zaposlenika unutar neke tvrtke. Dakle, kada krenete s dijagnostikom i analizom nekog sadržaja, pametno je pretražiti slične upite unutar Power BI-a jer postoji velika mogućnost da je netko od vaših kolega već napravio posao umjesto vas. Umjesto da radite nekoliko sati na analizi određenih podataka, možete iskoristiti podijeljeni upit i prilagoditi ga svojim potrebama u nekoliko minuta. Vi kao vlasnik tog upita automatski od Power BI-a dobivate dijagnostiku za dijeljeni upit: broj downloada, tko pristupa upitu, koliko su vaši upiti korisni kolegama i slično.

Data Refresh rješava problem osvježavanja zastarjelih podataka. Koristi on-premise Data Management Gateway koji dohvaća podatke iz on-premise baza podataka i ažurira ih s podacima smještenim u oblaku.

Data Search omogućuje pretraživanje javnih podataka, korporacijskih podataka i dijeljenih upita, a sve u privatnom katalogu za pretraživanje. Privatni katalog daje informacije IT odjelu o najkorištenijim podacima, smjeru toka tih podataka, najkorisnijim upitima, koji odjeli su najviše povezani, ali i o tome kojim izvorima podataka zaposlenici najviše pristupaju, što pak daje informaciju koje od tih izvora treba posebno pažljivo održavati, a koji izvori mogu biti zanemarivi, čime se štede resursi i vrijeme.

Power BI izvještajima možete pristupati i s mobilnih uređaja. Reporti su bazirani na HTML5 tehnologiji, što znači da se izvještaje može otvoriti i istraživati s bilo kojeg uređaja i bilo koje platforme. Power BI mobilne aplikacije su nativne, a uključuju i mogućnost slanja izvještaja mailom direktno iz aplikacije. Trenutno je dostupna WP8 aplikacija, ali stiže i iPad i iPhone aplikacija.

Ako ste pak jedan od onih korisnika koji ne žele niti otvoriti Excel i stvoriti vlastiti upit, Natural Language Quuestions stvoren je za vas. Ova značajka omogućuje komunikaciju korisnika sa sustavom tako da korisnici sustavu postavljaju pitanja o podacima, sustav razumije svrhu pitanja i odgovara interaktivnim grafovima. Također, kada stvorite model podataka i objavite ga u Power BI sustavu, možete izabrati opciju Add to Q&A, čime će taj upit postati izvor za Natural Language Query. Nakon toga se sustav sam pobrine za komponiranje vašeg modela u sustav Q&A. Kada postavite upit nad vašim modelom, Q&A će razumjeti što ga pitate i odgovorit će na upit najboljom mogućom vizualizacijom vašeg modela.

3

Power BI omogućuje vam praćenje pulsa vašeg poslovanja na svim uređajima u bilo koje vrijeme izradom personaliziranih kontrolnih ploča u manje od 5 minuta. Odgovore na pitanja možete dobiti korištenjem prirodnog jezika, zadivljujuće 3D izvještaje stvorite pomoću Excel 2013  ili Power BI Designer rješenja, a podatke možete povlačiti sa gotovo svih popularnih SaaS rješenja na tržištu.

Za kratki prikaz brojnih mogućnosti koje nudi Power BI unutar Office 365 rješenja pogledate kratki demo na sljedećoj poveznici.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics