Četvrtak, 25. travnja, 2013. Komentiraj

Pregled četvrtka

Pregled četvrtka

13. WinDays konferencija ugostila je business publiku svečanim otvaranjem u glavnoj dvorani hotelskog kampusa u Umagu. Direktorica konferencije Dubravka Salopek nakon kratkog pregleda događanja u prethodna 3 dana, počastila nas je plesnom točkom nakon koje smo imali priliku poslušati zanimljive govore istaknutih gostiju konferencije među kojima je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Novo doba robotike u Hrvatskoj i svijetu

Hrvoje Kapetanovic, direktor Business dijela konferencije, obratio se prisutnima na početku predavanja, pozdravivši nas na jubilarnoj petoj Business, ukupno 13. WinDays konferenciji. Proglasio je Business konferenciju otvorenom.

Predavač: prof. Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Roboti privlače pažnju jer kada su strukturirani kao kinematički lanac podsjećaju na ljudsku ruku i prema tome u njoj vidimo radnu sposobnost. Prve ideje o robotu nastale su davno, a iz današnje perspektive čine se poprilicno naivne.

Zašto roboti u ekonomskom, poslovnom smislu? Mogu raditi 24 sata, u mraku, ne obolijevaju, nude postojanu kvalitetu.

Globalni društveni trendovi – u SAD-u i BDP i investicije rastu godinama, ali zaposlenost stalno pada. Projekcija je da će radna populacija rasti, ali će rast i otvaranje novih mjesta značajno usporiti. Ti trendovi nisu specifični samo za SAD već se pojavljuju u drugim zemljama – od Japana do Europe, a radi se o izravnoj korelaciji s rastom broja robota. Austrija, Italija i neke druge zemlje u našem bliskom susjedstvu imaju velik broj robota – 100 na 10 000 zaposlenih, dok je u Hrvatskoj ta brojka 4 na 10 000 zaposlenih – tehnološki smo zaostali!

Strategija predviđa porast i širenje primjene robota s jasno definiranim istraživanjima i ciljevima. Područje kognitivne robotike obilježit će 21. stoljeće.

Jedan od zaključaka je da se ne trebamo brinuti oko gubitka radnih mjesta zbog tehnologije, već se više trebamo brinuti o nedostatku industrije zbog tehnološke zaostalosti.

Inteligentni cyborg manageri

Tamim Asfour predavač je s prestižnog njemačkog sveučilišta Karlsruhe i već se dugi niz godina bavi robotikom. Iza njega je rad na 4 generacije robota (ARMAR), a ova zadnja prati najnovija dostignuća tehnologije. Cilj humanoidnih robota je zamjenjivanje čovjeka u radu uobičajenih kućanskih i inih repetitivnih ili dosadnih poslova. S obzirom na napredak robota sve je veći broj senzora koji prikupljaju podatke te samim time dolazi do sveprisutnog Big data problema.

Kako bi riješili problem učenja novih zadataka potrebno je kreirati takozvanu “abecedu” pokreta od kojih će se kasnije sastojati svaka akcija i složeniji pokret robota. Također, famozni X koji uvijek fali u ovom slučaju odnosi se na broj puta koliko je potrebno ubrzati snimku rada robota kako bi on djelovao prirodno i “ljudski”.

Proizvodi robote ARMAR obitelj 2000-2008, mogu prolaziti kroz prepreke, obavljati uobičajene kućne poslove.

Proizvodnja se vraća kući

Na pitanje vraća li se proizvodnja stvarno kući, teško je odgovoriti jednoznačno, upozorili su članovi panela u uvodnom dijelu predavanja. U panelu su sudjelovali Darko Crha (DANA LINK),  Hrvoje Meštrić (BICRO), Ivan Petrović (FER), Mladen Fogec (Siemens Hrvatska), Zvonimir Mršić (Podravka) i Zvonko Magić (Energy Plus). Rasprava se protegla od povijesnih spajanja velikih kompanija u joint venture projekte, preko aktualnih projekata koje hrvatske tvrtke vode, pa sve do budućnosti i izazova koje predstavlja migracija proizvodnje na zapad. Inovacija je ključ, automatizacija je sveti gral moderne proizvodnje, a na pitanje što s izgubljenim radnim mjestima odgovor je jednoglasan – ulaganje u nova znanja je jedino rješenje. Zanimljiva rasprava je pokrila pitanje s više strana i iz više kutova, interakcije s publikom nije nedostajalo, posjećenost je bila vrlo dobra, a atmosfera oko postavljenog pitanja bila je iznenađujuće pozitivna.

3D pisači

Današnji trendovi u proizvodnji zahtijevaju sve brži razvoj i puštanje novih proizvoda na tržište. Dostupna programska rješenja omogućuju brzo projektiranje i izradu 3D CAD modela proizvoda. Javlja se potreba za brzom proizvodnjom prototipa – opipljivog prototipa proizvoda. Prototipi se koriste za nekoliko verzija prototipa radi lakšeg odabira, provjeru sklapanja prototipa u postojeću konstrukciju, ispitivanje ergonomije proizvoda itd.

Brza proizvodnja  prototipa (eng. Rapid prototyping) – grupa tehnika korištenih za brzu izradu prototipnih dijelova ili sklopova iz 3D CAD podataka. Brza proizvodnja prototipa se najčešće provodi tehnologijom 3D tiska (eng. 3D printing)

3D tisak ili aditivna proizvodnja (eng. Additive manufacturing) je proces proizvodnje čvrstog 3D tijela proizvoljnog oblika iz njegovog računalnog 3D modela (CAD). Postiže se korištenjem aditivnog procesa, polaganjem sukcesivnih slojeva (eng. layers) materijala različitih oblika, koji zajedno čine geometriju izrađenog tijela.

Predavač je prošao kroz niz primjera 3D tiska na Veleučilištu u Karlovcu, poput izrade promotivnih materijala, prototipa brave, modela turbinske lopatice i drugo. Na kraju predavanja bilo je jako puno pitanja za predavača jer je tema  vrlo interesantna i aktualna.

Konzumerizacija IT

Tim O’Brien, developer evangelist u Microsoftu, graditelj je ekosustava i aplikacija unutar Microsoftovog razvojnog i programskog rješenja. Kako ističe, predavanje nije prodaja nego osvrt na trenutno stanje industrije aplikacija, i u skladu s rečenim Tim je ispričao priče o najraširenijim patternima koji se mijenjaju unutar industrije.

Prešli smo iz svijeta developerskih CRUD glagola u novu definiciju glagola koje očekujemo od aplikacije – like, follow, friend i share su novi igrači na polju, consumeri očekuju da aplikacije osim uređivanja i konzumacije sadržaja omoguće i dijeljenje sadržaja putem popularnih socijalnih mreža. Developeri su se također promijenili, iz svijeta profesionalnih developera dolazimo u svijet u kojem je svatko potencijalni developer – alati su jeftini, znanje je dostupno na svakom koraku i dopušta raznolikost developerske populacije. 49% današnjih app developera priznaju da imaju manje od dvije godine iskustva u razvoju softvera i da nemaju formalno obrazovanje, a možda najzanimljivije od svega je da ih 40% ima manje od 29 godina.

Zaključak je da se tržište mijenja – post PC era je tu i nema povratka natrag, ostaje nam „samo“ riješiti pitanja privatnosti podataka i fizičkog smještaja podataka koje dijelimo u oblaku.

Demistificirani Office 365

Office 365 nije novi Office, to je set usluga namijenjen poslovanju u oblaku. Sastoji se od Office desktop i web aplikacija, Exchange online i Sharepoint. Međutim, ovo nije klasično predavanje o Office 365 koje ste čuli već na drugim predavanjima.

Prvo je predavač prošao kroz zahtjeve informatičkih stručnjaka u poduzećima (složenost i opcije migracije, tehnologija, opcije) i kroz zahtjeve samih korisnika (standardizacija IT infrastrukture, centralizacija IT-a bez ovisnosti o hardveru, jednostavnost korištenja). Nakon osnovnih zahtjeva imali smo priliku vidjeti razgranatost ponude O365.

Marko Gulan prošao je kroz primjere korištenja O365 i izračunao cijenu i isplativost uvođenja za poduzeća s različitim brojem zaposlenika. Budući da je jako puno priče o start-upima ovih dana i mjeseci (a uskoro će biti i godina) prve projekcije cijena na godišnjoj razini bile su upravo za njih.

Kako se Project razveselio Cloudu

Project dolazi na velika vrata. Cjelokupno rješenje za upravljanje zadacima i projektima koje se sastoji od Project Professional klijentske aplikacije, Project Server i nezaobilazni SharePoint. Na predavanju je teza potkrepljena argumentima iz dva područja: Koristima koja proizlaze iz činjenice da je Project postao sastavni dio Office 365 usluge sa svim prednostima koje donosi Cloud i proširenjem mogućnosti Projecta koje, rečeno u jednoj rečenici: izvrsno uravnotežuje potrebu za jednostavnim i fleksibilnim korištenjem sa strukturiranošću kakvu zahtjeva efikasno upravljanje projektima. Rijetko se koje rješenje “razveselilo” Cloudu kao Project (Server).

Središnja svečanosti

Uslijedilo je i svečano otvorenje WinDays Business djela konferencije gdje smo imali priliku poslušati voditeljicu i direktoricu WinDays konferencije Dubravku Salopek koja nas je i počastila spontanim plesnim nastupom koji je oduševio publiku. Imali smo priliku poslušati redom direktora Microsoft Hrvatska Ivana Vidakovića, General Manager & Platform Evangelism Tim O’Brien, Microsoft Corp. Nadalje, obratili su nam se i predsjednik uprave i generalni direktor HT-a Ivan Mudrinić te glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

http://www.youtube.com/watch?v=5z5FJyCsGbw

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics