Petak, 11. travnja, 2014. Komentiraj

Pregled četvrtog dana WinDays14 konferencije

Pregled četvrtog dana WinDays14 konferencije

Četvrtak je, iako posljednji dan WinDays 14 konferencije, donio mnoštvo zanimljivih predavača i mnoštvo zanimljivih predavanja a u nastavku pročitajte što smo za vas istaknuli.

Drugi dan WinDays14 Business konferencije bio je rezerviran isključivo za teme iz poslovne sfere. Dan je započeo predavanjem Nevena Budaka sa Sveučilišta u Zagrebu, koji je govorio o obrazovanju, istraživanju i inovacijama u središtu nacionalne strategije razvoja, dok je Mirko Kovač govorio o važnosti međusobne suradnje akademskih i industrijskih krugova kako bi mogli stvarati još naprednije tehnološke proizvode. Kao primjer jedne takve suradnje istaknuo je bespilotne letjelice koje su razvijane na Imperial College Londonu uz pomoć velikih korporacija. Procjenjuje se da će tržišna vrijednost bespilotnih letjelica u idućih 10 godina doseći 89 milijardi dolara. Bojan Jerbić ukazao je na promjenu trendova u primjeni robota koji su u godinama ranije bili uglavnom korišteni u industriji i proizvodnji, dok se danas sve više koriste u području usluga.

Bojan_Jerbic

Predavanje je održao i Fabien Petitcolas iz Microsoft Europe na temu „Innovation @ Microsoft“. Boris Golob, predavač sa Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, održao je radionicu na temu „Od ideje do proizvoda – Kako skratiti vrijeme“ na kojoj su bili prikazani svi koraci u pretvaranju ideje u nešto „opipljivo“. Na radionici su sudionici bili podijeljeni u nekoliko grupa gdje su razvijali ideje kroz sve navedene korake.

Siemon Smid je na predavanju pod nazivom „Resolving Intellectual Property Paradox to enable the creation of a knowledge driven society“ govorio o paradoksu intelektualnog vlasništva i problemu u kojem se manjim sveučilištima, firmama ili istraživačkim institutima ne isplati  ulagati u prava na intelektualno vlasništvo, jer koristi od vlasništva ne opravdavaju uloženo. Samo veći igrači tako uživaju u plodovima, što koči razvoj “knowledge-driven” društva.

Svakako treba istaknuti da se održao i okrugli stol na kojem su sudjelovali Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Republike Hrvatske, Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, Siemon Smid sa Tallin University of Technology i Tome Antičić sa Instituta Ruđer Bošković. Fokus okruglog stola bio je na potrebnim strateškim odrednicama koje moramo donijeti kao društvo prije nego što bude prekasno. Sudionici okruglog stola raspravljali su o tome kako postati High Tech-društvo.

Okrugli_stol

Za sam kraj konferencije, predavanje je održala Mary Adams, koja je govorila o praktičnim idejama i kako ih ostvariti. Mary Adams govorila je o inovacijama, riječi koja se uz cloud computing s tehničke strane, najviše spominjala na WinDays14 konferenciji. Nastojala je potaknuti sve sudionike da se prihvate izazova koje inovacije donose.

Unatoč velikoj količini zanimljivog sadržaja, brojnim predavačima, druženjima i poznanstvima te trajanju od puna četiri dana, ne možemo se oduprijeti dojmu kako nikom nije svejedno što smo ovogodišnje WinDayse priveli kraju. Iako je konferencija tek završila, svi zajedno s nestrpljenjem čekamo iduće izdanje WinDays konferencije kako bi ponovo iskusili sve ono što ona donosi, a donosi mnogo, mnogo toga. Vidimo se na sljedećim WinDaysima!

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics