Srijeda, 09. travnja, 2014. Komentiraj

Pregled drugog dana WinDays14 konferencije

Pregled drugog dana WinDays14 konferencije

Nakon prvog dana i službenog otvorenja WinDays14 konferencija krenula je u punom jeku tako da je cijeli dan bio popunjen mnoštvom zanimljivih predavanja.

Od čak 55 predavanja koja su jučer održana doista je teško posebno istaknuti najzanimljivija, ali definitivno vrijedi spomenuti predavanje Davida Chappella. David je govorio o prednostima korištenja clouda, situacijama gdje se cloud može implementirati te kako Microsoft omogućuje tvrtkama bezbolan prijelaz u cloud pomoću Microsoftovih tehnologija i usluga.

Nadovezujući se na “oblačnu” temu, David je pričao o open source softveru na Windows Azureu koji uskoro mijenja naziv u Microsoft Azure. Sama promjena imena usluge govori o tome kako Azure više nije isključivo Windows platforma nego pokazuje kako se Microsoft okreće ostalim tehnologijama te kako postaje prava „devices and services“ tvrtka.

Kada govorimo o Azureu, potrebno je istaknuti i predavanje Brune Kovačića o novostima za Microsoft Azure koje su spomenute na ranije održanoj BUILD konferenciji. Osim već spomenutog otvaranja open source zajednici, Azure je dobio poboljšanja u vidu bolje integracije sa Visual Studiom, .NET podršku za izgradnju Azure Mobile Services, novi Azure portal i novosti vezane sa upravljanjem virtualnim mašinama.

Paula Januszkiewicz održala je čak četiri predavanja o nekoliko različitih tema. Jedno od predavanja bilo je o analizi i presretanju radio signala (konkretno komunikacije između zrakoplova i kontrolnog tornja) te o načinima kako je antenama kupljenima na eBayu i GPS spoofingom moguće ometati normalan rad tehnologije o kojoj gotovo svi ovisimo.

Osim predavanja o radio valovima, Paula se dotakla i sigurnosti računala sa Windowsima te načinima kako je moguće pratiti sve aktivnosti sustava. U demonstraciji je prikazala koje su najčešće hakerske metode te kako se možemo zaštititi od zlonamjernih upada.

Jučerašnje oblačno vrijeme savršeno se poklopilo s temom komunikacije današnjeg softvera s oblakom. U tom predavanju Tomislav Lulić, Mate Boban, Igor Pavleković i Tomislav Tipurić podijelili su svoja iskustva te objasnili kako su uspjeli prilagoditi poslovanje novim tehnologijama i izazovima, naravno sa pozicije osoba koje su bile direktno odgovorne za te procese.

Exchange je također doživio određene promjene koje je objasnio Scott Schnoll, jedan od članova tima koji je zadužen za Exchange Server i Exchange Online. Najviše je govora bilo o poboljšanom upravljanju elektroničkih poruka kao i o zaštiti od neželjene pošte. Scott se pohvalio kako Exchange Server ima najmanji broj “false positivesa” te kako filter za neželjenu poštu ima efikasnost od čak 99%. Osim toga, pričao je o granularnim dozvolama koje administratori mogu detaljno podešavati i koje omogućuju lakše upravljanje sve većim brojem e-mailova.

Kao šećer na kraju važno je spomenuti finale Software StartUp Academy gdje su svi finalisti održali 10-minutne prezentacije, a nakon toga žiri je imao 5 minuta da postavi svoja pitanja. Timovi koji su ove godine izabrani za pet najboljih sa svojim rješenjima su: Assemblio iz Splita, BlindBook iz Zagreba, Guest Request iz Osijeka, Halycon iz Varaždina i I.C.U. iz Zagreba. Nakon što su sve ekipe završile s predstavljanjem svojih ideja, u 23h je proglašen je pobjednik – tim Guest Request iz Osijeka. Čestitamo!

GuestRequest

Kako bi utorak prošao što bolje, nakon ukusne večere su se sudionici WinDaysa14 mogli zabaviti uz Psihomodo Pop te pjevati uz njihove najveće hitove. Oni najjači su uživali u zabavi do duboko u noć, bez obzira na prolom oblaka i grmljavinsko nevrijeme koje je pomelo Umag i još jednom potvrdilo kako je oblak svuda oko nas.

Pogledajte galeriju slika drugog dana konferencije, a svakako pratite i naš YouTube kanal.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics