Petak, 26. travnja, 2013. 1 komentar

Pregled petka

Pregled petka

Petak je u potpunosti u znaku businessa. Napredak, nove tehnologije u poslovanju, konkurentnost hrvatske, inovacije, povezivanje businessa i znanost te budućnost hrvatskih studenata i radnika teme su koje su obilježile petak te zaokružile priču ovogodišnjih WinDaysa.

Inovacijska i industrijska strategija Hrvatske

Inovacijska i industrijska strategija HrvatskeDirektor Microsofta Hrvatska napravio je uvod u predavanje spominjući četvrtu industrijsku revoluciju te strategiju razvoja kroz ulaganje u tehnologiju i obrazovanje kao ključne smjerove kretanja. Gospodin Ivo Ratković iz Ministarstva gospodarstva sektora za industrijsku politiku, energetiku i rudarstvo predstavio nam je nacionalnu strategiju inovacija, akcijski plan za razdoblje od 2013. do 2014. godine.

Predavanje je gospodin Ratković započeo citatom iz Strateškog okvira za razvoj RH 2006. – 2013. „Glavni strateški ciljevi RH jesu rast i zapošljavanje u konkurentnom tržišnom gospodarstvu koje djeluje u europskoj socijalnoj državi XXI. Stoljeća.“. Predstavljen je problem ne postojanja cjelovite i općeprihvaćene strategije inovacija u RH.

Kao rješenja problema predstavljene su državne inicijative i programi koji se provode kako bi potaknuli inovativnost u Republici Hrvatskoj npr. uvođenjem kolegija na fakultetima na temu poduzetništva i inovativnosti, stvaranjem pozitivne inovacijske klime sl.

Tehnologija kao pokretač poslovne transformacije industrijskih vertikala

Gospodin Dejan Ljuština objašnjava nam utjecaj tehnologije na izmjenjivanje pojedinih industrija uvođenjem pojmova kao što su 4G, Cloud, pametne uređaje, aplikacije, NFC i sl. Kod Cloud tehnologije se spominje SaaS kao dominantan, spominje se termin „cloud brokerages“.

Sve više poduzeća spremno je svoje podatke prebaciti u Cloud iako još uvijek postoje sigurnosni aspekti koje treba riješiti međutim njihova spremnost za Cloud značajno raste. Dramatične stvari će se događati, tehnološka inovacija koja se prelijeva na različite segmente uvodi i inovacije u poslovne modele. Gospodin Ljuština spomenuo je zdravstvene djelatnosti, smanjivanje njihovih troškova u budućnosti, uštedu te zanimljiva činjenica da se predviđa kako bi u budućnosti 80% djelatnika u zdravstvu mogla zamijeniti tehnologija.

Kako uspješno povezati biznis i znanost

Ivan Đikić hrvatski je znanstvenik koji radi u Njemačkoj. Na predavanju je pokušao povezati iskustvo Njemačke u borbi s recesijom te hrvatske prednosti i prilike. Kako bi došlo do napretka postoje tri uvjeta koja trebaju biti ispunjena.

Prije svega potrebno je naći zajednički jezik i interes između gospodarstva i znanosti kako bi se kretali prema istom cilju zajednički. Gospodarstvo je to koje svojim ulaganjima mora osigurati potrebne financije za znanost na temelju koje će kasnije napredovati i ostvarivati prihod.
Osim toga potrebno je obrazovanje stručnjaka. Studente se mora pripremiti kako bi bili vođe i kako bi uspješno znali voditi projekte prema njihovom ostvarivanju. Jednako tako težnja prema izvrsnosti je obavezna.
Ulaganje u inovativnost i kreativnost sljedeći je neophodan uvjet napretka. Samo kroz daljnja ulaganja moguće je ostvariti probitak.

Primjer Njemačke govori kako je potrebno jako puno financijskih sredstava i napora u izvrsnost obrazovnog kadra i studenata. Njemačka je na vrijeme shvatila kako se i njeno društvo mora mijenjati i držati korak sa svijetom. Multikulturalnost, otvorenost kako tržišta tako i društva ključ su napretka u današnje vrijeme. Konzistentnost u donošenju strateških odluka koje se poštuju bez obzira na stranačku vlast dodatno je pridonijela napretku i brzini razvoja. Dodatno je prilagođeno zakonodavstvo kako bi se procesi poslovanja rasteretili i ubrzali, društvena otvorenost ukinula je jezične barijere i omogućila ne-njemačkim govornicima da napreduju i vode poduzeća i institucije u Njemačkoj.

Stvara li Hrvatska poduzetnike i zaposlenike budućnosti?

Na okruglom stolu pod nazivom “Stvara li Hrvatska poduzetnike i zaposlenike budućnosti?” sudjelovali su Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla), Ivan Vidaković (Microsoft Hrvatska), Ivan Đikić (Buchmann Institute for Molecular Life Sciences), Nedeljko Perić (FER), Saša Zelenika (MZOS), Vedran Kružić (Ministarstvo Gospodarstva).

Panel je otvoren provokativnim pitanjem „Kako možemo očekivati da budemo kreativni kad još od osnovne škole gušimo kreativne predmete, tipa tehnički?“ , a sudionici su kroz raspravu o obrazovanju i kritike postojećih rješenja pokušali donijeti neke zaključke o onome što se događa u glavama Hrvata još od ranih nogu. Uz usporedbu s naprednijim europskim zemljama poput Njemačke, vidljiva je jasna razlika u kvaliteti obrazovanja i tragična slika napuhanih brojki izvan prosječnih učenika – hrvatsko obrazovanje nije na razini europskih standarda.

Prevelik broj studenata društvenih i humanističkih znanosti, a premali broj studenata prirodoslovno-tehničkih studija guši napredak gospodarstva i sprječava propulzivan rast koji priželjkuje ICT sektor. Strastvena rasprava o integraciji znanosti bila je iznimno dobro posjećena i popraćena, a rasprava o strategiju razvoja i reformacije sveučilišta povukla je i zanimljive reakcije publike.

IMD: Mastering new reality: a competitivness outlook for 2013 and beyond

Stephane Garelli, profesor s IMD (Institut za razvoj poslovnog upravljanja) i Sveučilišta u Lausannei, održao je predavanje na temu konkurentnosti između zemalja uvrštenih u Godišnjak svjetske konkurentnosti. Brzog govora, tečnog i preciznog švicarskog humora, Garelli je objasnio razloge zbog kojih je Hrvatska pri dnu ljestvice konkurentnosti. Predavanje je krenulo na temu trenutnog stanja u svijetu – dok kriza nagriza zapadne države, kompanije rastu. Kako kaže „Our economy grows at night, while our goverment is sleeping“. U usporedbi s prošlim kvartalom, većina država doživljava slab rast, a neke čak i smanjenje BDP-a, i pravo pitanje je koliko će dugo taj trend trajati. Garelli predviđa da će trend trajati dugo, jer se pitanje vraćanja dugova rješava na duge staze i ne može se preokrenuti preko noći.

Europe should speak with one voice. It is correct, we should all shout: ‘Help!!!’

Ističe pitanje oporezivanja i udjela novca koji odlazi u državne riznice iz poreza, smatra da će diskusija o točnom omjeru postati uskoro vrlo važna tema – države trebaju novac, a zaduživanje nije opcija. U trenutnoj situaciji, bankarski sustav se polako okreće na glavu – uskoro će bankari tražiti kredite od građana da bi ostali financijski validni. Garelli je nastavio s pričom o shadow bankingu, novoj pojavi u kojoj banke posuđuju novac od neovisnih pravnih osoba, potpuno nekontroliranom mehanizmu kojim banke pokušavaju pronaći put do sredstava.

Svijet se mijenja, novac se premješta iz „starog svijeta“ u novi svijet zemalja poput Katara i Kine, regiju u kojoj postoji više od 1000 tvrtki s godišnjim prihodima većim od 1 milijarde dolara. Prije deset godina, te tvrtke nisu ni postojale.

Nevjerojatno predavanje pred dupkom punom dvoranom oduševilo je publiku.

I tako smo sve priveli kraju…

Nakon 5 dana druženja, učenja novih tehnologija, networkinga uz kavu te niza zabavnih noći došao je kraj još jednim WinDaysima. Promijenili smo lokaciju nakon 3 godine, uveli niz noviteta u program (od manjeg broja dvorana, više kategorija predavanja pa do oblika radionica), trudili smo se biti i profesionalni i zabavni i simpatični. Pogubili smo se po Umagu dok smo otkrili hotel, nismo spavali noćima, popili smo godišnje zalihe kave – ali vrijedilo je!

Iza nas ostaje puno sadržaja kojemu ćete i dalje moći pristupiti. Većina predavanja sada već sadrži prezentacije online tako da ako ste nešto propustili ili želite pogledati još jednom, potražite to predavanje na web stranicama konferencije. Fotogalerije možete pogledati na Facebook stranici konferencije ili na web stranicama. Ukoliko vas zanimaju video sadržaji, sve sažetke dana te izjave predavača (i gostiju) možete pronaći na službenom Youtube kanalu.

Nadam se da ste naučili puno toga, da ste stekli nova poznanstva i kontakte preko naše poslovne mreže (i u živo, naravno) te da ste uživali. U ime cijelog content tima te organizacije ovogodišnjih WinDaysa želim vam svima puno poslovnih uspjeha i  novih tehnologija!

Podijeli s prijateljima

1 komentar

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics