Ponedjeljak, 22. travnja, 2013. Komentiraj

Pregled ponedjeljka

Pregled ponedjeljka

Prvi dan WinDaysa uvijek je poseban. Većina sudionika Technology dijela konferencije danas je obavila svoju prijavu na konferenciju, preuzela akreditaciju, a zatim i torbu i ono što dolazi u njoj. Već u 13 sati krenula su i predavanja. Što smo za vas izdvojili pročitajte u nastavku.

Dan je bio ispunjen vrhunskim predavanjima, druženjem i promjenjivim vremenom – tradicionalno, jedan dan je morala pasti kiša, ali to nije spriječilo sudionike da uživaju u WinDaysima!

Technology Keynote

Na ovom keynoteu predstavljena je ovogodišnja WinDays Technology konferencija. Tomislav Tipurić i Domagoj Pavlešić, uz pomoć dobrovoljaca iz publike, napravili su demo upravljanja IT-jem manjeg poduzeća kojeg su nazvali Kontozo. U sklopu tog demoa prikazali su upravljanje uređajima pomoću Windows Intunea, kreirali su Office 365 račune i u svega nekoliko minuta to povezali s Windows 8 i Windows Phone 8 uređajima. Time su u petnaestak minuta demonstracije prikazali proces kroz koji prolazi IT odjel neke manje firme prilikom uvođenja novih zaposlenika u sustav. Dva ranije spomenuta dobrovoljca otišli su kući s vrijednim nagradama jednog od sponzora konferencije, Samsunga.

Developerski keynote

Na developerskom keynoteu pojavile su se neke od najvećih faca domaće dev scene. Svi u jednobojnim košuljama, svatko u različitoj boji, Domagoj Pavlešić, Ivan Kardum, Vjekoslav Babić, Ana Roje Ivančić, Bruno Kovačić, Damir Dobrić (preko Skypea iz Ljubljane), Adis Jugo te Luka Lovošević predstavili su najzanimljivije detalje i novosti iz developerskog svijeta. Domagoj i Ivan bili su domaćini keynotea. Ana Roje Ivančić predstavila je novosti iz ALM (Application Lifecycle Management) područja. Bruno Kovačić pokazao je više detalja o Azure Mobile Services, novoj Azure usluzi za kreiranje mobilnih backend rješenja. Luka Lovošević kroz zanimljiv je demo predstavio big data, odnosno velike (ili nestrukturirane podatke) te njihovu integraciju s Office paketom, konkretnije Excelom za lakši pregled i uvid u zanimljive podatke. Vjekoslav Babić u svom demou povezao je Dynamics NAV i web servise. Nakon njega je nastupio Adis Jugo koji je svoj demo programirao u Internet Exploreru, a tema su bile Office odnosno SharePoint aplikacije. Damir Dobrić nije mogao biti prisutan na ovom keynoteu stoga je svoja dva demoa, u kojima je prikazao kako koristiti Azure cloud kao servis za povezivanje distribuiranih sustava, odradio preko Skypea iz Ljubljane.

IT Pro keynote

IT Pro segment WinDays programa i ove godine je ispunjen mnoštvom tehnologija od kojih su nam većinu na IT Pro Keynote-u predstavili Marin Franković, Robert Petrunić, Igor Pavleković, Domagoj Pernar, Romeo Mlinar, Damir Dizdarević i Ozren Kopajtić. Sve od onih dobro poznatih (Active Directory, Kerberos, DNS, DHCP i sl.) pa preko priče o oblaku, sigurnosti, uklanjanju malicioznog softvera te na koncu povezanosti između infrastrukture i sigurnosti. Poseban naglasak je dan Active Directory Rights Management servisima, Single Sign-On funkcionalnosti koja omogućuje da se korisnik prijavi na mnoštvo servisa koristeći unificirani korisnički račun.

Spominjalo se i nekoliko tehnologija o kojima neće slušati predavanja ove godine a svakako su vrijedna spomena. Aplikacije kao što su App Locker, BitLocker zajedno s enkripcijom diskova, Security Auditing i Group Managed Services Accounts. Damir Dizdarević dao nam je uvid u predavanja koja u svojoj tematici sadrže Microsoft Exchange Server 2013 pričajući o Client Access Server ulozi, Mailbox Server ulozi i izmjenama u SMTP transportu. Romeo Mlinar ove godine pokriva sve vezano uz Hyper-V 3.0 i promjene koje su se na njemu dogodile, a za kraj je Ozren pričao o primjerima iz prakse, od čega se sve sastoji pojam „Cloud OS“ te što sve danas možemo s Microsoft Hybrid Cloud-om potpomognuto znatnim praktičnim primjerima kojima je Ozren iz godine u godinu sve bogatiji.

Computer Fraud: Best Practices

Jedno od preporučenih predavanja ove konferencije bilo je i Computer Fraud: Best Practices koje je održala Paula Januszkiewicz, Enterprise Security MVP i MCT trener. Paula je također i IT Security Auditor i Penetration Tester. Predavanje je bilo jako dobro popunjeno s nestandardno puno praktičnih demoa. Jedan od demoa pokazao je popularan Man in the middle napad demonstriran kao napad na klasičan webshop na način da se modificira paket, smanji cijena artikla i tada pošalje na server. Drugi način napada koji je prikazan bio je pomoću USB sticka koji se predstavlja kao tipkovnica – napadač šalje naredbe virtualnoj tipkovnici i izbjegava sve moguće načine zaštite jer se predstavlja kao korisnik. S ogromnim brojem demoa, Paula je održala vrhunsko predavanje za sve ljubitelje područja sigurnosti u IT-u.

Cloud 101

Cloud, kao jedan od najaktualnijih pojmova u IT-u danas, dio je niza osnovnih 101 predavanja koja se ove godine po prvi puta održavaju na WinDaysima. Radi se o predavanjima za ljude koji su dugo u IT-u, ali samo u jednoj grani i nisu ranije imali prilike doći u kontakt s određenom tehnologijom. Tomislav Tipurić održao je takvo jedno predavanje na temu clouda, objasnivši osnovne pojmove vezane uz tu tehnologiju. Cloud je praktično podijeljen na nekoliko kategorija. Jedna od njih su samo cloud aplikacije – odnosno SaaS (Software as a Service) u kojem se aplikacije vrte negdje, a vi ih samo koriste. Zatim postoje cloud platforme one od Microsofta, Amazona i Googlea. Na kraju, tu je i privatni oblak, odnosno on-premise cloud platforme koje također mogu biti povezane s javnim cloud platformama. Na kraju, razuvjerio je sve one koji smatraju da zbog clouda „izumiru“ sistemaši, objasnivši da je i u cloud okruženju uvijek potreban stručnjak koji će sustave posložiti, a uvijek će biti i podatkovnih centara koji ne smiju ići u oblak. Cloud će zapravo više olakšati posao sistemašima jer će ukloniti hrpu dosadnog i ponavljajućeg posla.

Već je prvi dan najavio što mozemo ocekivati od tehnološkog dijela WinDays konferencije – puno izvrsnih predavanja, stranih i domaćih predavača te puno zabavnih i ostalih dodatnih sadržaja koji su idealna prilika za druženje sa starim prijateljima, kao i stvaranje novih kontakata i prijateljstava.

Za kraj vas pozivamo da pogledate video priloge i intervjue koje smo složili za vas!

 

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics