Utorak, 08. travnja, 2014. Komentiraj

Pregled prvog dana WinDays14 konferencije

Pregled prvog dana WinDays14 konferencije

Pročitajte što sve ste mogli vidjeti prvog dana konferencije, kako je izgledalo otvorenje i što nas sve čeka na ovogodišnjoj, 14. po redu WinDays konferenciji.

Za razliku od proteklih godina i uobičajene prakse, 14. po redu WinDays konferencija službeno je otvorena u 20h uz bazen i opuštenu atmosferu. Upoznali smo osobe odgovorne za ovogodišnju konferenciju te iz prve ruke čuli što to sve možemo očekivati u ova četiri dana. Tomislav Tipurić, direktor sadržaja konferencije, bio je ovaj puta u ulozi moderatora i proveo nas kroz vremensku liniju predavanja istaknuvši ona najvažnija. Nina Baras, ovogodišnja direktorica konferencije, ukratko je predstavila svoju viziju kojom se vodila pri organizaciji cijelog događaja. Na pozornici im se pridružio i Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, koji je tek stigao iz Amerike s poslovnog puta ponosan na sve napore koje Microsoftova zajednica skupa s uredom poduzima u Hrvatskoj. Naglasio je projekte po kojima je naša zajednica specifična i po kojima se ističemo od ostatka Microsoftovih ureda poput Software StartUp Academy natjecanja usmjerenog prema studentskoj populaciji kao pomoć u pokretanju vlastitih startup projekata čije će finale biti održano upravo na WinDaysima te na Microsoft Open source konferenciju. Draško Ivanišević, direktor odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja je zaokružio uvodni dio otvorenja uputivši nas u nove tehnološke trendove i ukratko predstavivši što to budućnost sprema novo za IT industriju.

Otvorenje

Na otvaranju smo se i službeno oprostili od Windowsa XP, zahvalivši im na svemu do sada i poželjevši im sretnu mirovinu. Ako još uvijek koristite XP došlo je vrijeme da se oprostite od sustava starog više od 12 godina.

Na demo dijelu konferencije pozornicu su zauzela tri velikanaMarin Franković, Domagoj Pavlešić i Igor Pavleković. Prvo nam je Marin pokazao kako se na Azure može spojiti s bilo kojeg pametnog uređaja spojivši se i pokrenuvši Visual studio na iPadu. Nakon njega Domagoj je pomoću One note API-ja, koji je open source, kreirao aplikaciju prilagođenu i za Windows 8.1. i Windows Phone 8.1. sustave. Igor Pavleković je pokazao Microsoft BI alat pomoću kojeg je obradio podatke dobivene iz WinDays aplikacije u par koraka. Tomislav Tipurić je i službeno otvorio konferenciju te time završio svečanost.

Iako je samo otvorenje zakazano za 20h, predavanja su počela još u podne. Kao i cijela konferencija, prvi dan donio je čitav niz uzbudljivih predavanja na kojima ste mogli poslušati predavače iz cijelog svijeta. Jedno od najposjećenijih predavanja svakako je bilo ono Giorgira Sarde i Domagoja Pavlešića koji su održali re-delivery keynotea s nedavno održane BUILD konferencije. Pokazali su sve novosti koje se mogu očekivati od novog updatea za Windows 8.1. sustav te nove verzije Windows Phone (8.1.) sustava. Publika je imala priliku u živo vidjeti kako funkcionira mitska Cortana, novi notification center i novi način kontroliranja aplikacija unutar Windows 8.1 sustava.

Osim BUILD Keynotea, prvi dan konferencije obilježila su i predavanja Luke Lovoševića i Antonia Feletara – “Big data u praksi”, Marka Minasija – “Windows Clusters for beginners” te Nenada Trajkovskog i Andreja Radingera – “Voditelji projekata i developeri – mogu li zajedno i kako gledaju jedni na druge”.

Andrej_Radinger

Tematski smo prvi dan pokrili područje CRM-a, Sharepointa, slušali smo o Microsoft Exchange serveru, praktičnim savjetima kod BYOD koncepta za Windows Server 2012 R2, razvoju mobilnih rješenja i općenito razvoju softvera te novostima za developere u novom Windows phone sustavu.

U hotelu Sol Garden mogli ste naići i na vrijedan tim developera koji su se upustili u Azure Challenge i razvijaju rješenje za spremanje i streaming video materijala. Nemojte se ustručavati zastati i popričati s njima, možete čuti neke zanimljive informacije.

Inspiracija_party

Prvi dan zatvorili smo odličnim partyjem na kojem su za atmosferu bili odgovorni članovi benda Pozdrav Azri odsviravši hitove jedne od najpopularnijih grupa na našim prostorima. Noć je priveo kraju DJ koji je za one najustrajnije puštao glazbu do ranih jutarnjih sati.

Pogledajte galeriju slika prvog dana konferencije, a svakako pratite i naš YouTube kanal.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics