Srijeda, 24. travnja, 2013. Komentiraj

Pregled srijede

Pregled srijede

Umag, srijeda, sunce je još uvijek postojano. Druženje je na vrhuncu, ispijaju se kavice i ležerna atmosfera se provukla kroz sve, od predavanja do jela. U iščekivanju večernjeg partyja, donosimo vam pregled današnjih najistaknutijih predavanja.

Dizajn za touchscreen

Emanuel Blagonić provukao nas je kroz priču o dizajnu aplikacija za web i mobilne uređaje, s naglaskom na rješavanje problema. Kako kaže, dizajn više nije toliko umjetnost koliko je način rješavanje problema. On mora naći odgovor na izazove tipografije, odabira elemenata, efekata, boja i niza drugih detalja. Kako bi aplikacija bila dobra potrebno je da odgovara na tri pitanja:

  1. Rješava li ona problem?
  2. Olakšava li aplikacija korištenje?
  3. Je li aplikacija i koliko jasna za korištenje

Nastavio je s vizijom da je ključna stvar u dizajnu aplikacija za web i mobilne uređaje suradnja s developerima, jedni bez drugih ne mogu. Danas developeri moraju početi razmišljati poput dizajnera, smišljati wireframe u naprijed i planirati aplikaciju.

Ključna poruka s kraja predavanja: “Budite originalni!”

 

Kako sam migrirao puničin e-mail u Office365 i ostao živ! 

Adis Jugo, Microsoft SharePoint MVP s više od 20 godina iskustva demonstrirao nam je brzo i bezbolno migriranje web stranica, e-mailova i datoteka iz Google/Linux okruženja na Office 365 naglašavajući jednostavnost čak i za osobe koje nisu IT profesionalci.

Uz puno praktičnih savjeta i primjera, Adis je objasnio kako postaviti ispravne DNS postavke, što je sve neophodno za registriranje i validaciju domene, mail postavke i migracija istih. Nakon migracije demonstrirano je otvaranje web stranica na SharePoint Online, prebacivanje datoteka sa Google Drive servisa te aktivacija Lync Online usluge na vlastitoj domeni.

Zaključno, sve u svemu jedno od zanimljivih praktičnih, demo-rich predavanja na ovogodišnjim WinDaysima.

 

LEAN STARTUP: 10 pogrešaka koje ne želite napraviti

Ratko Mutavdžić proveo nas je kroz priču o korporacijama, razvojnim ciklusima, agilnom poslovanju i ponajviše ipak o lean startup modelu. Među najbitnijim savjetima istakao je da je najbitnije što prije izaći iz ureda i pričati s potencijalnim korisnicima, ali da je jako bitno validirati rješenja koja predlaže. Uz lekcije iz povijesti  leana, podsjetnike na činjenicu da je svatko poduzetnik i da smo zaboravili biti kreativni, Ratko je prikazao svu snagu, ali i izazov koju predstavlja lean startup pristup. Saznali smo i zašto korporacije jako teško mogu biti lean startup, i koja snaga leži u agilnosti izrade, validacije i objavi rješenja.

 

Istraživanja iz Microsoft Researcha na području proširene stvarnosti

Hrvoje Benko, Microsoft Research tim, fokusiran je na razvoj proširene stvarnosti, prirodnog korisničkog sučelja, 3D interakcije itd… Predavanje prepuno video snimki demonstracija tehnologije proizašle iz Microsoft  Research sekcije oduševilo je publiku, a Benko se najviše fokusirao na objašnjenje aktivnosti, proizvoda i vizije iza Research sekcije.

Kako kaže, “Kinect je tek prvi korak” , ograničen na interakciju sa svega nekoliko točaka i ekrana, a smatra kako će nove generacije korisničkih sučelja omogućiti interakciju s bilo kojom površinom.
Pomalo futuristički, pričao je i o proširenoj stvarnosti bez nosivih uređaja, interakcijama analogne prirode, dubinskim kamerama, pametnim lusterima itd…

 

 

SCCM 2012 i Windows Intune – potpuna platforma za upravljanje

O SCCM 2012 i Windows Intuneu, potpunoj platformi za upravljanje predavao je Dubravko Marak. Uz rastući trend BYOD sistem administratorima postaje sve veći izazov upravljati uređajima u njihovoj okolini. Nalaze se pred izazovom kako upravljati sa Windows platformama (Windows RT, Windows Phone), iOS uređajima (iPhone, iPad) i raznim Android based uređajima. Service Pack 1 donosi podršku za Windows Server 2012 i Windows 8, Powershell automation, deployment Windows Store aplikacija, deployment Line Of Business aplikacija (.appx) itd.

Nakon ispitivanja tko iz publike ima koji uredaj, Dubravko traži dobrovoljce za kasniji demo i ubacivanje uredaja kroz Intune. Cloud based Distribution Point za guranje updatea – all around the world pristup.

Windows Intune je kompletno Microsoft Cloud based rješenje za upravljanje. Predstavljen je u srpnju 2011. godine, a od početka ove godine dostupan je i u Hrvatskoj. Trenutna je četvrta verzija. Dio je Microsoft Online Services-a. Sastoji se od tri konzole, podržava dodavanje vanjskih domena (*.com) i lokalnih domena (*.local) – domene se dodaju na isti način kao i u Office 365. Koristi se DirSync i Azure ActiveDirectory. Može se upravljati i putem SCCM-a 2012 SP1.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics