Utorak, 23. travnja, 2013. Komentiraj

Pregled utorka

Pregled utorka

Utorak u Umagu obilježilo je probijanje sunca kroz oblake a s njim i novi val vrućih predavanja te dvije radionice. Sunce na terasama u kombinaciji sa šalicama kave, unatoč predviđanjima nisu niti najmanje osiromašile konferencijske dvorane posjetiteljima.

Windows Phone 8 i Windows 8

Microsoft MVP-jevi Andrej Radinger i Domagoj Pavlešić vratili su nas na osnove Windows Phone 8 i Windows 8 platformi koje su svojim konceptom dizajna i korisničke filozofije vrlo slični. Andrej nam objašnjava kako Windows Phone 8 drži nešto više tržišnog udjela nego što je svjetski prosjek (oko 8%) što sigurno obećava za ovu još uvijek relativno mladu platformu kojoj su se i specifikacije hardvera promijenile u odnosu na WP7. SDK još uvijek je besplatan, može se nadograditi na postojeću instalaciju Visual Studio softvera ili preuzeti s Express inačicom. Kako biste testirali i razvijali na svom uređaju, potrebno ga je otključati i registrirati kroz službeni alat koji dolazi zajedno s SDK-om.

Domagoj priču o Windows 8 operacijskom sustavu započinje naglašavanjem “touch” doživljaja bez kojeg po njemu nema potpunog doživljaja Windows-a. Oni rade na velikom broju uređaja, tableta, PC-jeva, laptopa pa čak i na ARM arhitekturi s neizostavnim potpunim podržavanjem dodavanja tipkovnice i miša. WinRT sloj radi apstrakciju iznad OS-a pomoću kojeg se jednom razvijena Windows Store aplikacija može pokrenuti na svim Windows 8 uređajima i na svim arhitekturama što je značajna prednost. Velika novost je mogućnost izrade Windows 8 aplikacije koristeći HTML, CSS i JavaScript tehnologije što otvara vrata u potpuno novi svijet široko korištenih alata.

Office 365 za Enterprise korisnike

Iako smo na ovoj konferenciji, a I na mnogim eventima prije, imali prilike jako puno puta čuti o Office 356. Ovo predavanje nije jedno od tipičnih. Tomislav Poljak donio nam je pregled Office 365 za mala i srednja poduzeća iz tehničkog i tehnološkoga aspekta kroz najčešća pitanja korisnika.

Osim tehničkih detalja predavač se dohvatio i pitanja postojanja klasičnih Office aplikacija pri kupnji Office 365 pretplata. Office aplikacije za desktop su raspoložive za download svim pretplatnicima te ih je moguće koristiti u kombinaciji s Office web appsima. Također, predavač je prisutnima objasnio funkcioniranje Jammera kao platforme za kolaboraciju među članovima istog poduzeća.

Razvoj Windows Phone 8 / pogled iznutra

Autor predavanja Miro Jurić pričao je o pogledu iznutra kod razvoja Windows Phone 8 aplikacija odnosno razlozima i problemima s kojim se susretao u radu. Problemi u rangu onih s memorijskim zahtjevima, razlikama u brzini fizičke i virtualne memorije, činjenici da snaga i kapacitet baterije nisu razli brzinom procesora i sl. Spomenuo je optimizaciju operacijskog sustava tako da bude efikasan u “idle” načinu rada te o tome kako je lako naći problematične “threadove” nego optimizirati one koji to nisu. Sljedeći problem koji se pojavljuje je kod protokola za spajanje na Internet koji znatno smanjuju životni vijek baterije dok spajanjem na mrežu skratimo oko 6 i pol minuta života baterije po konekciji.

Nadalje, Miro je objasnio kako se razvija za WP8, na koji način se grana i verzionira te probleme vezane uz spajanje tih grana koje se obavljalo na kraju, kada programski kod prođe apsolutno svaki test.

Mobile First strategija i mobilni trendovi

Luka Abrus  iz Pet Minuta d.o.o. upoznao nas je s mobilnim trendovima u svijetu te načinima na koji oni mijenjaju IT industriju kakvu danas znamo. Objasnio nam je famozni “Mobile First” razvoj koji naravno govori ciljanju mobilne platforme kao primarne za određenu aplikaciju odnosno uslugu ili servis. Govora je bilo i o “app-like” web stranicama i sve češću upotrebu tog principa dizajna gdje stranica uvelike podsjeća na mobilnu aplikaciju svojim dizajnom i principom rada te jednostavnosti korištenja gdje je potrebno što manje koraka za odraditi kako bi se došlo do željene funkcije ili informacije.

Software Startup Academy

Napeta atmosfera uz znatan broj ambicioznih studenata zadržala je publiku duboko kroz početak a većinu termina večere. Ocjenjivački sud koji se sastojao od Luke Abrusa, Adisa Juge, Draška Ivaniševića i Tomislava Tipurića bio je “konstruktivno nemilosrdan” i sudionicima istaknuo “rupe” u njihovim poslovnim i marketinškim planovima, konceptima samih aplikacija, načinu i modelu naplate, načinima proučavanja konkurentnih rješenja i sl. Kompletni tekstualni prijenos koji je išao uživo na portalu MSacademic možete pogledati na poveznici a više detalja o samim finalima SSA možete pročitati u našem prijašnjem članku na WinDays blogu.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics