Subota, 21. veljače, 2015. Komentiraj

Što novo donosi Microsoft?

Što novo donosi Microsoft?

Naslov govori sve – ovaj blog post daje kratak pregled najbitnijih novosti iz svijeta Microsoft tehnologija.

Veljača se već sada pokazala kao mjesec velikih objava iz Microsofta, od najave novih Azure značajki, SharePoint Servera 2016, postavljanja CoreCLR na GitHub, Cortane koja se implementira u gotovo sve komponente novog sustava, nove web stranice za navigaciju između različitih cloud tehnologija pa sve do dodjele besplatnih Office 365 licenci studentima i učenicima diljem svijeta.

Office 365 novosti

Od početka veljače Office 365 surađuje s Wix.com servisom. Wix omogućuje jednostavno stvaranje potpuno profesionalne web stranice, kao i upravljanje rastom poduzeća iz jedne cloud platforme, uključuje stotine dizajnerskih uzoraka za izradu web stranica, intuitivan drag-and-drop editor te mogućnost integracije aplikacija za upravljanje poslovanjem kroz Wix App trgovinu. Office 365 sada je dodatno obogaćen jedinstvenom code-free platformom za izradu web stranica, koja trenutno poslužuje više od 59 milijuna korisnika u svijetu.

Istog dana kada je objavljena integracija s Wix.com portalom, objavljen je i tech preview univerzalnih Office aplikacija koje stižu kao sastavnica Windows 10 operacijskog sustava. Office za Windows 10 sadrži verzije Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook alata optimiziranih za dodir. Ove aplikacije redizajnirane su od temelja kako bi funkcionirale u Windows 10 sustavu pa slijede i osnovnu značajku novog sustava – funkcioniraju na širokom spektru uređaja.

x3

SharePoint Server 2016

Jedna od novih značajki novog SharePoint Servera biti će Office Delve, nova dimenzija pretraživanja relevantnih podataka i poveznica između podataka, ali i mogućnost predviđanja budućih pretraživanja. Delve personalizira sadržaj na osnovu uvida koje mu dostavi Office Graph da bi se krajnjim korisnicima u pravom trenutku dostavile potrebne informacije. Stižu i novi, inteligentni, kolaborativni i izuzetno mobilni, „ready-to-go“ NextGen portali, čiji je pionir Office 365 Video.

Team sites će uključivati e-mail, IM, zadatke, kontakte, osobne datoteke, novosti sa društvenih stranica i mnoge druge dodatke. Stvaranje „ready to go“ analitičkih rješenja u nekoliko minuta iz Excel sučelja omogućeno je integracijom Power BI rješenja. Pouzdana, produktivna, izrazito dinamična i na svim uređajima dostupna komunikacija unutar poduzeća ostvaruje se integracijom Yammer društvene mreže u SharePoint Server 2016.

Novosti u oblacima

Nova nadogradnja Azure SQL baze podataka donosi gotovo potpunu kompatibilnost sa SQL Server engineom, kao i bolju podršku za velike baze podataka. Uvode se i nove sigurnosne značajke za zaštitu podataka u oblaku i veću usklađenost korporacijskih i industrijskih licenci. Neke od novih Active Directory Premium značajki su MFA (Multi-Factor Authentication) po aplikaciji te Connect Health, koja pomaže IT odjelima da imaju uvid i konstantno nadziru zdravlje, performanse i login aktivnosti on-premise Active Directory infrastruktura.

x2

Pretraživanje postojećih ili, još gore, istraživanje novih tehnologija u oblaku vrlo brzo postaje mukotrpno, a sistematičnost pretraživanja postupno blijedi svakim klikom. Upravo iz tih razloga Microsoft je objavio novu web stranicu, Cloud Platform roadmap, vodič tehnologija u oblaku. Web stranica prikazuje Microsoft Azure, Intune, Power BI i Visual Studio Online, mogu se pronaći i dostupni serveri, ali i ponuda konvergentnih sustava. U ovom odličnom vodiču moći će se vidjeti i nadolazeće nadogradnje sustava, klijentima se pruža uvid u stupanj razvoja određene tehnologije, a krajnji cilj je i unaprjeđenje tehnologija na osnovu povratnih informacija koje pružaju korisnici usluga.

Glasovno upravljanje Office datotekama

Već je prethodno objavljeno da će Cortana, digitalna osobna pomoćnica, biti integrirana u Windows 10 sustavu, ali i u novom „Spartan“ pregledniku. Najavljeno je da će Cortana stići i u Office, čiji razvojni timovi trenutno testiraju aplikaciju „Work Assistant“, dizajniranu za uporabu Cortane za otvaranje, uređivanje i dijeljenje dokumenata glasovnim naredbama. Trenutno je aplikacija prototip, ali već se Cortana za Office opisuje kao produktivnija verzija dobro poznate Spajalice.

x1

Pratite i dalje WinDays blog za novu rundu vijesti iz Microsoft svijeta!

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics