Utorak, 16. travnja, 2013. Komentiraj

U potrazi za inteligentnom aplikacijom

U potrazi za inteligentnom aplikacijom

Pročitajte što Ratko Mutavdžić kaže o aplikacijama koje danas koristimo, koliko (ni)smo napredovali zahvaljujući baš tehnologiji, možemo li više i bolje te što nas čeka u budućnosti.

Koliko smo napredovali zahvaljujući tehnologijama? Odnosno, možemo biti precizniji, koliko smo napredovali zato što koristimo nevjerojatne aplikacije i rješenja koja su nam omogućile tvrtke i pojedinci koji suvereno upravljaju našim digitalnim životima? Vjerujem da je teško precizno dati odgovor i većina će se zadovoljiti s općenitim “prilično” ili “značajno” – promjene se događaju tako brzo da ih je teško metrično mjeriti. No, događaju li se uistinu?

Pogledajte malo okolinu oko sebe. Jesmo li se značajno promijenili u zadnjih tridesetak godina informatičke revolucije? Čast iznimkama, ali procesi nam još uvijek ne funkcioniraju kako treba. I dalje čekamo u redovima. Ispisujemo, kopiramo, nosimo, pečatiramo i predajemo razne dokumente i potvrde. I dalje prometujemo u okvirima nošenja glave u torbi svaki put kada sjednemo u automobil ili avion. Isto tako nismo sigurni kada će stići tramvaj i koliko će mu dugo trebati da stigne na naše odredište. Na kraju krajeva, i dalje koristimo fizički, stvarni novac. Skupljamo zlato jer mislimo da je ono jedina prava “čvrsta” valuta. Plaćamo karticama  i skupljamo kamate i gomilamo minuse.

Nažalost, zahvaljujući tehnologiji ponekad vam se čini da smo i nazadovali. Telekomunikacije su toliko otvorile svijet da su na neki način obrisale bilo kakve granice i učinkovito uništile razne neizrečene norme i pravila te danas vijest nije vijest, nego je vijest samo refleksija nekakvih čudnih ljudskih anomalija u kojima je netko ukrao, bio uništen, ostao bez glave ili pomaknuo ponovno granicu onoga što društvo smatra normalnim i prihvatljivim. Zapitate li se ponekad, možemo li više? Možemo li bolje? Nismo li informatički svijet zamislili malo drugačije? Barem… brže?

Kakve nam aplikacije za to trebaju? Znam da postavljam metafizičko pitanje. Aplikacije neće riješiti gore navedena pitanja i primjere, možda tek ih marginalizirati u kombinaciji s novim, promijenjenim procesima. Aplikacije će tek pokušati automatizirati većinu postojećih procesa ili problema te se pri tome neće koristiti riječi “inovativno, nevjerojatno, neočekivano, nemoguće…” opisujući rezultat koji možete dobiti njihovom uporabom.

Nove tehnologije moraju pratiti inovacije u poslovnom procesu. Zapravo, prethodna rečenica tako je napisana da je svejedno kako ju čitate, jedno bez drugog ne može. Morat ćemo zamisliti potpuno novi poslovni proces. Morat ćemo primijeniti potpuno nevjerojatnu novu tehnologiju. Za takav pristup morat ćemo ujedno promijeniti i ulogu IT organizacije u korporacijama. Pitat ćemo IT ekipu: što bi bilo pametno napraviti? Kako najbolje iskoristiti tehnologiju? Zapravo, dat ćemo im zadatak da nas svaki dan iznenade s nečim novim što nam značajno može povećati konkurentnu prednost.

Ponekad ćemo morati značajno odustati od ustaljenih praksi. Morati ćemo vjerovati da “ovo novo” može biti bolje i kvalitetnije. Možda nećemo inzistirati na 145% ROI ili povećanju prihoda od 14,66M USD. Možda ćemo ostaviti otvorena vrata za potpuno neočekivani pristup koji, kao generacija u srednjim godinama, niti ne razumijemo.

Tehnologija danas diktira nove poslovne modele – možda nismo niti vjerovali prije nekoliko godina da će “digitalni otisak” koji ostavljamo svojim aktivnostima na Internetu biti jedan od faktora koji će se uzimati u obzir prilikom dodjeljivanja kredita. Ne vjerujete? Možete baciti pogled na, za primjer, www.lenddo.com , koji će pogledati na vaša poznanstva koja imate na Facebooku ili Twitteru te na osnovu “važnih” poznanstava odlučiti o tome možete li ili ne biti preporučeni za kredit.

Pojedinci danas sve više paze na svoje korake na Internetu. Slučajno se klika sve manje i sve više pažljivo čitamo “sitna slova” i upute kako bi izbjegli zamke koje nose različite nevjerojatne ponude koje nam nude sve za gotovo ništa. Pod uvjetom da se automatizmom pretplatite na dnevnu sliku zalaska sunca koja vas dnevno košta 3 EUR-a pri čemu uslugu možete otkazati samo točno u 13:34 petog dana u mjesecu stojeći na jednoj nozi pogodite pomičnu kuglicu na web stranici XZY. Ili tako nekako, vjerojatno imate svoju priču sličnu navedenome.

Ne samo da pazimo na detalje, nego pazimo i na ukupnu sliku. Na primjer, pogledajmo www.klout.com koji će izmjeriti koliko smo utjecajni u dosegu društvenih mreža. Ili www.reputation.com koji pazi na vašu “online” reputaciju i upravlja vašim javnim profilom na Internetu. Nije vam jasno? Nemojte se brinuti, većini ljudi nije, ali online generacija značajno brine o tome.

Aplikacije će, barem prema analitičarima, i dalje biti bitne. I to u raznim oblicima – one koje se vrte u oblaku, one koje se vrte na mobilnim uređajima, one koje su na vašim tabletima ili desktop računalima. Aplikacije su kralj, i ako mislite da će nestati, neće. Zapravo, biti će sve dominantnije, ali i skrivenije – pojavit će se u vašim satovima (već su tamo), vašim frižiderima (već su tamo), vašim televizorima (već su tamo), automobilima (naravno, već su tamo), zapravo biti će u svemu što se može priključiti na struju. Ponekad i u onome što ne zahtjeva nikakav industrijski pogon.

No kao što sam već rekao, to neće biti aplikacije koje gradimo danas. Sigurno ne na procesima koje danas poznajemo. Možda niti tehnologije neće biti iste.

U svakom slučaju, bit će zabava. Beam me up, Scotty, za sada na ovom planetu nema ničega interesantnog.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics