Petak, 18. siječnja, 2013. Komentiraj

Visual Studio 2012

Visual Studio 2012

Nova godina, novi Visual Studio – što je novoga? TLDR verzija članka (za hakere, programere i prave programere): novo Modern UI sučelje, razvoj za Windows Store, bolji ALM, .NET 4.5, JavaScript.

Visual Studio je već niz godina nezaobilazan izbor za sve nas koji kruh naš svagdašnji zarađujemo na Microsoftovoj softverskoj platformi. Iz tehnologije u tehnologiju, Visual Studio je uvijek onaj proizvod koji zaokruži cijelu priču i omogući korištenje tehnoloških novotarija uz dobar tooling. Ni generacija Modern UI promjena nije zaobišla Visual Studio, dapače, ova verzija je doživjela radikalne promjene u sučelju.

 Modern UI sučelje

Modern UI je obilježje nove generacije Microsoftovih proizvoda, od Office-a, preko Windowsa, do razvojnih alata i servera. Betu i RC Visual Studia 2012 s Modern UI sučeljem mnogi su dočekali  s pesimizmom, ali kroz iteracije i  komunikaciju s developerima strasti su se stišale. Promjene su razne, ali sve podliježu jeziku Modern UI-a: naglašena ikonografija, manje okvira više sadržaja, naglašena tipografija i jednostavnost, minimalizam. Za one koje zanima logika i razmišljanje iza stvaranja novog dizajna, postoji nekoliko postova na službenom Visual Studio blogu:

Razvoj za Windows Store

Windows store appWindows Store je dostupan, pa je tako postao dostupan i alat za razvoj novih Windows Store aplikacija. Nove aplikacije leže na Windows Runtime-u, a moguće ih je razvijati koristeći C#, C++ ili JavaScript. Naravno, iskustvo razvoja i tooling-a je na visokoj razini svih dosadašnjih tipova aplikacija koje je bilo moguće razviti pomoću VS-a. Od IntelliSense-a, preko emulatora tableta i mobilnih uređaja, pa sve do posebne verzije Blenda za Visual Studio, sve što je potrebno za razvoj dolazi zajedno s VS-om. Zanimljivo je spomenuti da je i podrška za XAML, ali i za HTML također poboljšana, a posebno se vodilo računa o developerima koji dolaze sa drugih platformi – barem što se platforme tiče. Što se tiče razvojnog proces, na zapadu ništa novo ako ste razvijali za Windows Phone – iskusniji će se držati C#/XAML-a, mlađi JS/HTML-a i svakom svoje.

Bolji Application Lifecycle Management

Ako ga primjenimo kako treba, ALM ruši barijere između timova, omogućuje organizacijama da isporuče dobar softver što brže, što efikasnije, da ne spominjemo manje uzalud potrošenog vremena i kraće cikluse u raznim fazama proizvoda. Kako Gartner kaže, Microsoft je tržišni leader u ALM svijetu, a VS2012 je jedan od kamena temeljaca razvoja ove ALM priče.

Podrška za agilne metode razvoja, jača integracija sa TFS-om i poboljšani Unit Testovi, a tu su i third party rješenja koja se integriraju u VS2012 i pomoću kojih je moguće optimizirati razvojni proces softverskih rješenja.

.NET 4.5, ASP.Net 4.5, JavaScript i ostalo

Uz novi VS dolazi i .NET 4.5, ali i posebno bitan manji dio framework-a pod nazivom “.NET for Windows Store apps”. Što je sve novo u ovoj verziji .NET-a možete pronaći ovdje, a ne zaboravimo da je uz ovo došla i nova verzija ASP.Net-a. Popis promjena je predug, preopširan i previše tehnički nastrojen za ovaj blog, ali ga možete u potpunosti pogledati ovdje (i trebali bi, dosta je promjena). I na kraju balade, JavaScript doživljava drugu mladost i na .NET platformi s pametnim formatiranjem koda, bojanjem sintakse, podrškom za IntelliSense i tako šire i bliže.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics