Srijeda, 28. studenog, 2012. Komentiraj

WinDays 1, 2, 3

WinDays 1, 2, 3

Dvanaest je godina prošlo od trenutka kada je WinDays konferencija po prvi put otvorila svoja vrata, a tijekom cijelog tog perioda je rasla po broju sudionika i predavača, te kvalitetom sadržaja. Kako je cijeli proces tekao i što smo izdvojili sa prve 3 organizirane konferencije, pročitajte u nastavku.

WinDays 2001

Microsoft Hrvatska po prvi put je organizirao WinDays konferenciju 2001. godine pod nazivom „Microsoft WinDays 2001. – dani novih tehnologija“. Konferencija se održala u Opatiji od 3. do 6. travnja, a cilj je bio (i ostao) okupiti vrhunske domaće i strane informatičke stručnjake. Kroz više od 70 predavanja koja su se većinom odvijala u 5 paralelnih trackova, više od 450 sudionika moglo je čuti sve o relevantnim Microsoft tehnologijama kao i o dostignućima u primjeni tih tehnologija u svakodnevnom poslovanju. Glavni trackovi bili su Infrastruktura, Razvoj, Edukacija, Poslovna rješenja i Enterprise services. Neki od 60 predavača, koliko ih je tada bilo na konferenciji, od tada su predavači na svim WinDays konferencijama! Neke od zanimljivih tema koje su se mogle čuti bile su vezane uz .NET framework koji je tada bio u najavi, razvoj za mobilne platforme odnosno Windows CE, Exchange 2000, novosti u SQL Serveru 2000 itd. Osim predavanja, za sudionike su bile organizirane i radionice na temu mobilnog razvoja, SQL Servera 2000 itd.

Osim predavanja, sudionici su mogli međusobno razmjenjivati iskustva i znanja preko, za tu priliku posebno izgrađenog, IT sustava pod nazivom „Communications Network“. Sustav je služio kao komunikacijski portal – izvor svih važnih obavijesti i informacija. Važno je spomenuti i da je već na prvoj WinDays konferenciji, pored ozbiljnih, bilo pregršt zabavnih i sportskih sadržaja. Sudionici su mogli uživati u zvucima jazza, Šajete i Gustafa, sudjelovati na košarkaškom turniru te se oprostiti od konferencije na završnom cocktail tulumu.

WinDays 2002

Nakon WinDaysa 2001. godine, Microsoft Hrvatska nastavlja organizirati WinDays konferenciju i 2002. godine, ovaj put pod nazivom „Microsoft WinDays – expedicija 2002“.  Korištenjem „XP“ u nazivu, jasno je, želi se asocirati na Windows XP, popularnu Windows verziju koja je postala dostupna u drugoj polovici 2001. godine, a koja je svoju veliku promociju u Hrvatskoj doživjela upravo na ovoj WinDays konferenciji. Konferencija se održala u Opatiji od 23. do 26. travnja, a okupila je brojne IT stručnjake iz Hrvatske i svijeta. Predavanja su bila podijeljena u 4 tracka: plenarna, infrastrukturna, programerska te studije slučaja, a uz to su se održale i zanimljive radionice. Rast WinDays konferencije očit je bio već u ovom izdanju, kada je konferenciju posjetilo više od 700 sudionika koji su mogli birati između više od 80 predavanja i više od 80 predavača. Neke od zanimljivih tema iz tog vremena su bile .NET Compact Framework, razvoj aplikacija za PocketPC, High End Clustering, Windows XP za tablete, SQL Server Performance tuning itd. Najbolje ocijenjeno predavanje, odnosno radionica, bilo je na temu OLAP kocke predavača Damira Bočkala. Nije izostajalo ni zabavnog sadržaja u obliku večernjih zabava i koncerata, uključujući i nastup Olivera Dragojevića. Treba spomenuti i vrlo upečatljiv službeni spot konferencije u trajanju od skoro 6 minuta koji je osmišljen, kreiran, dizajniran i animiran u Hrvatskoj, a koji je ispreplitao prikaze vremenskih razdoblja i ljudska dostignuća kroz povijest s nizom tehnoloških pojmova.

WinDays 2003

Iduća WinDays konferencija održala se 2003. godine pod nazivom „Microsoft WinDays 2003 – mjesto povezivanja“. Koferencija se održala od 1. do 4. travnja, a mjesto održavanja i dalje je ostalo Opatija. Tijekom četiri dana predavanja je održalo više od 120 uglednih stručnjaka iz Hrvatske i svijeta, a broj posjetitelja je prvi put u povijesti konferencije probio brojku tisuću. U odnosu na godinu prije, to je 30-postotni porast u broju posjetitelja i otprilike jednak porast u broju predavača, pri čemu valja uzeti u obzir da su stručna predavanja te godine još i vremenski trajala dulje. Sadržaj se odvijao paralelno u 9 dvorana, s ukupno više od 80 predavanja i preko 40 specijaliziranih, stručnih radionica. Predavanja su ove godine bila detaljnije podijeljena u trackove poput Administration & Management, Development & Architecture, Business Productivity, Security, Messaging & Mobility, Integration, SQL/BI itd. WinDays 2003 donijeli su i jednu svjetsku ekskluzivu: novi Microsoft Windows Server 2003 bio je predstavljen u Opatiji prije službene svjetske premijere! Posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati niz tada aktualnih tehnologija i proizvoda poput Tablet PC-a, Visual Studija .NET 2003, Windows Exchange Servera 2003, Officea 2003 itd. Poznate su i neke zanimljive brojke – razvuklo se više od 4500 metara mrežnih kabela, WinDays web stranica zabilježila je 3 milijuna posjeta, izmjereno je preko 40 GB Internet prometa i 900 GB lokalnog prometa. Ako te brojke stavimo u kontekst vremena, možemo zaključiti koliko je opsežna bila kompletna infrastruktura iza konferencije. Dodamo li svemu i neizostavne večernje zabave, nastup grupe Cubismo, košarkaški turnir i tradicionalnu humanitarnu akciju, uspjeh konferencije bio je zajamčen.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics