Srijeda, 05. prosinca, 2012. Komentiraj

WinDays 4, 5, 6

WinDays 4, 5, 6

Nakon postavljanja temelja kroz prethodne 3 WinDays konferencije, priča se nastavlja naredne 3 godine praćenjem aktualnosti u svijetu IT-a, a naravno i Microsoftove tehnologije. U nastavku se prisjetite ključnih trenutaka u svijetu informacijskih tehnologija u vrijeme četvrte, pete i šeste WinDays konferencije.

WinDays 2004

U već dobro poznatom gradu Opatiji, četvrta po redu Microsoft WinDays konferencija počevši 27. travnja gostima je ponudila četiri dana ispunjena intenzivnim predavanjima i događanjima. Među svim temama i novim tehnologijama posebno je istaknuta tematika informatizacije državne administracije i tijela državne uprave. Izostavljena nije bila niti akademska zajednica kojoj je na konferenciji bio posvećen cijeli jedan dan jednostavnog naziva Academic Day, tijekom kojeg su predstavljeni MSDN AA i IT Academy programi te Microsoft Partner in Learning namijenjen nastavnom osoblju. Konferenciju je također obilježila i  donacija opreme za riječko Savjetovalište za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja. Od konkretnih Microsoftovih tehnoloških rješenja predstavljeni su Yukon i Whidbey – odnosno SQL Server 2005 i Visual Studio .NET 2005 koji su bili i najviše naglašeni. Pod reflektorima je također bio novi operativni sustav kodnog naziva Windows Longhorn koji tada još nije imao konkretnu godinu u nazivu zbog dorade softverskog koda. Pričalo se o sigurnosnim poboljšanjima, sustavu datoteka WinFS, novoj tehnologiji korisničkog sučelja kodnog imena Avalon temeljenom na DirectX-u, novom dizajnu korisničkog sučelja kodnog imena Aqua baziranom na XML-u te novoj komunikacijskoj arhitekturi pod nazivom Indigo. Predstavljene su i napredne mogućnosti Microsoft Office softverskog paketa. Posjetiteljima su predstavljena 4 programska jezika uz sami Visual Studio: Visual Basic, Visual C++, Visual C# i Visual J#. Sve skupa objedinila je najava .NET Framework-a 2.0 koji je postao dostupan tek sredinom iduće godine (2005.) zajedno sa SQL Serverom 2005.

Osim standardno osebujne i ukusne hrane te velikog izbora pića, bio je tu i Edo Maajka  te grupa Let 3 koji su formalnu IT atmosferu „omekšavali“ sve do ranih jutarnjih sati.

WinDays 2005

Stotine računala i tehničke opreme po peti put troše Opatijsku struju za vrijeme 5. jubilarne Microsoft WinDays konferencije koja tada postiže svoju rekordnu brojku posjećenosti od 1500 sudionika. Čini se da je ova godina bila posebno značajna i u pogledu transformacije same konferencije sa strogo tehnološke tematike u poslovno-tehnološku, sjedinjujući time ova dva, na prvi pogled nespojiva svijeta. Organizatori  te godine tematsku kazaljku okreću prema upravljanju kompleksnom infrastrukturom i predstavljanju softverskih tehnologija vezanih uz tu temu a 30% predavanja sukladno s ranije spomenutom transformacijom se okreće poslovnim sadržajima i publici.

Četverodnevna konferencija 2005. godine je za zadatak imala hrvatskim gospodarstvenicima ponuditi odgovor na pitanje kako na najbolji način iskoristiti mogućnosti novih tehnologija i to sve čini kroz sedam smjerova: Databases & Business Intelligence, Developer Tools & Technologies, System Infrastruture, Security, Information Worker Solutions, Business i Vertical Solutions. Predstavljena su poslovna rješenja specifična za pojedine industrijske segmente, tehnološke procese financijskih institucija, telekomunikacijske tvrtke ali i javne te Vladine ustanove. Dan prije same konferencije organiziran je tzv. pretkonferencijski dan na kojem su sudionici cjelodnevno slušali spomenute teme, daleko detaljnije nego što je to bilo moguće na predavanjima od 50 minuta.

Od tehnoloških noviteta osim .NET Framework-a 2.0 i ASP.NET aplikacija, fokus je bio na premijernom postavljanju Live Communication Servera 2005 te na predstavljanju i izradi online upitnika pomoću InfoPath aplikacije, koja je sastavni dio isto tako novog SharePoint 2003 Servera te koja je integrirana s Outlookom 2003.

Na korištenje je bila dostupna posebno izgrađena WinDays Network mreža za dijeljenje podataka, iskustava i znanja a provjeravanje teoretskih spoznaja u praksi i na licu mjesta, posjetiteljima je omogućio tradicionalni Hands-On Lab. Kako bi se sudionici opustili i zabavili, uz dobro poznate večernje WinDays sponzorske party-je, predstavljeni su i novi zabavni sadržaji poput Retro Gaming Zone.

WinDays 2006

25. travnja – opet Opatija – opet rekordnih 1700 sudionika. Glavni sadržaj konferencije 2006. godine obilježilo je 150 predavanja i 170 predavača. Primjećuje se znatan rast poslovne publike kojoj je te godine posvećeno 40% sadržaja. Tako se po prvi puta na WinDays konferenciji uvodi panel rasprava i to na temu „Inovativnost i ICT – u funkciji razvoja hrvatskog gospodarstva i njegove konkurentnosti“ na kojoj su te godine sudjelovali državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatska Miroslav Kovačić; predsjednik HGK Nadan Vidošević, glavni direktor HUP-a Đuro Popijač; predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Darko Marinac; direktor MedILS-a Miroslav Radman te direktor Microsofta Hrvatska Davor Majetić.

Koncept predavanja na 6. WinDays konferenciji doživljava promjenu u smislu da se skupine predavanja po temama održavaju u pojedinim dvoranama tijekom cijelog dana. Teme predavanja penju se do broja 28 od kojih su neke Arhitektura, Poslovna inteligencija, Upravljanje projektima, Infrastruktura i IT poduzetništvo. Ove godine se po prvi put provode i online upitnici kojima organizacija skuplja prijedloge za poboljšanje konferencije u budućnosti. Poslovno-tehnološki centar osnovan 2005. godine u Varaždinu dobiva poseban prostor na konferenciji gdje su sudionici mogli dobiti potpune informacije o ciljevima i prilikama ovog projekta. Uz Hands-On Lab, sudionici su imali priliku razgovarati i izmjenjivati iskustva na posebno pripremljenim Ask the Expert stolovima gdje se moglo popričati sa poznatim Hrvatskim i regionalnim stručnjacima za određene tehnologije.

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics