Utorak, 10. prosinca, 2013. Komentiraj

WinDays13 konferencija

WinDays13 konferencija

Nakon tri uzastopne godine u Rovinju, baza najveće tehnološke konferencije u regiji preselila se u Umag. WinDays13 konferencija ostala je u Istri i nije razočarala.

umag-645x280-03.2WinDays13 okupila je preko 1500 sudionika i stručnjaka te preko stotinu predavača koji su sveukupno održali 138 predavanja i 6 radionica. Uz brojne poznate domaće predavače, imali smo priliku slušati i uvažene svjetske stručnjake poput profesora Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i Silvije Gradečak s MIT-a. Prva četiri dana konferencije, pod grupnim nazivom WinDays Technology, standardno su bili fokusirani na aktualne teme iz Microsofta i Microsoftovih proizvoda, dok se drugi dio konferencije, WinDays Business, bavio temama domaćeg gospodarstva, podizanja konkurentnosti domaćih projekata i tvrtki.

Novost Technology dijela konferencije je cijeli niz ‘101’ predavanja kojima je svrha bila dati osnovni pregled neke konkretne tehnologije, namijenjeno primarno ljudima koji nisu prije imali kontakt s tehnologijom i koji bi htjeli dobiti osnovni uvid u tematiku. Tomislav Tipurić održao je tako prvi dan konferencije predavanje Cloud 101 gdje se dotaknuo osnovnih pojmova vezanih uz oblak i računarstvo u oblaku.

936856_562565077117191_1254411966_nBudući da je najveća novost u Microsoft svijetu bilo predstavljanje novih sustava Windows 8 i Windows Phone 8, ne čudi da je to bio jedan od glavnih fokusa konferencije. O temi smo mogli čuti nešto više direktno od Microsoftovih MVP-eva Andreja Radingera i Domagoja Pavlešića.

Na WinDays13 imali smo priliku vidjeti i finale pet najboljih timova u sklopu Software Startup Akademije. Svaki tim imao je priliku svoje startup projekte braniti pred strogim žirijem, a konačnu pobjedu i 40 000 kn nagrade preuzeo je AuThink sa svojom aplikacijom za pomoć pri rehabilitaciji djece s autizmom. Ocjenjivački sud činili su poznata lica Luke Abrusa, Adisa Juge, Draška Ivaniševića i Tomislava Tipurića.

predsjednikČetvrti dan, WinDays konferencija službeno je ugostila i Business publiku svečanim otvaranjem u glavnoj dvorani hotelskog kompleksa u Umagu. Na otvaranju su govorili mnogi istaknuti gosti, među kojima su bili i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, direktor Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković i generalni direktor HT-a Ivan Mudrinić. Business dio fokusirao se na nove tehnologije u poslovanju, konkurentnost hrvatskih tvrtki te inovacijske i industrijske strategije Hrvatske.

proizvodnjasevracakuciJedno od zanimljivijih predavanja održao je Ivan Đikić na kojem je govorio o iskustvu Njemačke u borbi s recesijom kao i hrvatskim mogućnostima i prilikama. Kao ključ izlaska iz recesije spominje se pronalazak zajedničkog jezika između gospodarstva i znanosti, govori se o važnosti ulaganja u znanost i obrazovanja stručnjaka. Samo daljnjim ulaganjem moguće je ostvariti napredak.


Održan je i okrugli stol pod nazivom „Stvara li Hrvatska poduzetnike i zaposlenike budućnosti?“ gdje su Gordana Kovačević, Ivan Vidaković, Ivan Đikić, Nedeljko Perić, Saša Zelenika i Vedran Kružić govorili o problemima i strategijama razvoja.

c7195161a1ec21f7e49e832ece0a0c89Osim predavanja i radionica, WinDays13 za svoje sudionike ponudila je niz zabavnih sadržaja. U adrenalinskoj zoni održano je natjecanje u hodanju po užetu i penjanju na umjetnu stijenu, a najbolji su osvojili i tablet računalo. Sudionici konferencije imali su priliku sudjelovati i u gaming zoni. Na dvije Xbox 360 konzole s Kinectom natjecalo se oko 40-ak sudionika konferencije. Dostupna je bila i retro soba, cijela ispunjena starim igraćim automatima. U sklopu prostora WinDays13 konferencije dostupni su bili malonogometni i košarkaški tereni na kojima su sudionici mogli odmjeriti snage.

I tako, kroz kratak osvrt na WinDays13, privodimo priču kraju. Za one koji žele čuti više, na blogu mogu naći detaljne preglede dana konferencije. Mi ćemo se sada ipak okrenuti novim WinDaysima jer nam se početak sve više bliži 😉

 

 

 

Podijeli s prijateljima

Ostavite komentar

  1. Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena s *
  2. Možete koristiti sljedeće HTML tagove i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Real Time Web Analytics